Головна Новини Політика вибори «Перезавантаження» Верховної Ради: кому і навіщо це потрібно
commentss НОВИНИ Всі новини

«Перезавантаження» Верховної Ради: кому і навіщо це потрібно

«Перезавантаження» Верховної Ради може відбутися на хвилі падіння довіри до влади

6 листопада 2020, 17:13
Поділіться публікацією:

Голова парламентської фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія заявив, що президент повинен "перезавантажити" Верховну Раду, якщо буде системне недорозуміння з власною фракцією. Які шанси на таку "перезавантаження" і кому на руку дострокові вибори — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

«Перезавантаження» Верховної Ради: кому і навіщо це потрібно

Що відбувається у Верховній Раді

"Впевненість" Арахамія має цілком прозаїчні коріння: це посилення меседжу Зеленського про можливий розпуск парламенту, в разі, якщо ВР не підтримає ініціативи президента щодо зміни складу Конституційного суду. Так вважає політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров.

"Не секрет, що сам Арахамія" числиться "більшістю експертів в тій частині фракції СН, що незмінно підтримує ініціативи наших" західних партнерів ". І масована підтримка тези про необхідність розпуску КС в особі Арахамія просто отримала ще одне "проголошення", — зазначає Андрій Бодров. — І обговорення можливості розгону ВР, в цьому випадку — не більше, ніж ще одна спроба "поставити в стрій" відбилися від рук парламентаріїв ".

На думку політконсультанта, в Офісі президента прекрасно розуміють, що спадаючий тренд в електоральній підтримці "Слуги народу" навряд чи буде переламаний на тлі поєднання кризи в економіці, що поглиблюється пандемією з прийдешньою взимку і її платіжками.

"А значить — президент може отримати зовсім іншу конфігурацію ВР, в якій не те що" моно ", а просто більшість зібрати буде вельми нелегко, — пояснює Андрій Бодров. — Судячи з результатів місцевих виборів, найбільший профіт відновити роботу Ради отримали б ОТЗЖ і регіональні еліти, без яких багато всеукраїнський проекти "зашкутильгав" б в більшості регіонів. Чи хочуть такого перерозподілу на Печерських пагорбах? З моєї точки зору — навряд чи. Тому — всім парламентаріям заспокоїться. Пристебнути ремені — вступаємо в зону турбулентності. Так-так, все, що було до цього — це була біла смуга ".

потрібна перезавантаження

Експерт Українського інституту політики (УИП) Олена Броницька зазначає: "З огляду на результати місцевих виборів, які" слуги "фактично програли, при перевиборах парламенту вони точно наберуть куди менше, ніж мають зараз. Для СН це точно не вигідно. А для країни — вигідно ".

На думку Олени Броницька, "перезавантаження" Ради потрібна. Але в неї повинні прийти ті, хто буде приймати важливі для країни (не для себе) закони, хто має стратегію, варто на чітких політичних позиціях.

"Рада, на кшталт, перезапустити. З'явилося багато нових людей. Але це часто випадкові люди, некомпетентні. А закони повинні писати професіонали. І виконавчу владу повинні формувати професіонали. Справжні управлінці. Хто розуміє, куди ми йдемо, навіщо, що отримаємо в результаті, — підкреслює експерт УИП. — Не має значення партійна приналежність. На чолі кута повинен бути професіоналізм. Мені дуже в цьому сенсі імпонує спікер Дмитро Разумков. Шкода, що серед "нових облич" таких профі — лічені одиниці. Тому що без справжніх професіоналів ми з тієї ями, в яку сповзаємо все нижче, не виберемося ".

Нагадаємо, "Коментарі" писали , чому затягнулися підрахунки і яких результатів варто очікувати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини