Головна Новини Політика вибори Ігри політиків і нові союзи: що чекає на Україну після місцевих виборів
commentss НОВИНИ Всі новини

Ігри політиків і нові союзи: що чекає на Україну після місцевих виборів

Експерти проаналізували, хто, з ким і при якому розкладі може створювати коаліції після виборів в Україні

2 жовтня 2020, 11:13 comments2610
Поділіться публікацією:

Вже зовсім скоро, 25 жовтня, в Україні відбудуться місцеві вибори. Які конфігурації ми можемо побачити на місцях після виборів, а також хто, з ким і при якому розкладі може створювати коаліції — на ці та багато інших питань відповіли політичні експерти.

Ігри політиків і нові союзи: що чекає на Україну після місцевих виборів

"Процес скупки"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков вважає, що слід враховувати два фактори.

"Перший: "Слуги" — це не політична партія, це імітація, як і більшість з того, що вони роблять. Там немає ніякої ідеології, крім умовної відданості Володимиру Зеленському", — пояснює аналітик.

Тому, підкреслює Олександр Кочетков, на місцях від "Слуг" балотуються хто завгодно, з будь-яких політичних таборів. У Дніпрі, наприклад, на мера від "Слуг" йде чинний депутат з фракції Петра Порошенка.

"Другий фактор: з виборами у партії влади явно не складається, — продовжує експерт. — У ряді областей вона не буде найчисельнішою. І щоб не залишитися за бортом, її представники будуть входити в будь-які коаліції".

За словами Олександра Кочеткова, в більшості областей тандем може скласти ОПЗЖ, що йде на поганий для країни, але відмінний для себе результат. З нею будуть блокуватися "За майбутнє" і "Наш край" в областях, де пройдуть.

"А потім, при необхідності, місцева влада стане докуповувати ті фракції, які будуть необхідні для більшості. Такий процес скупки на місцях почався ще до виборів", — підкреслює політтехолог.

Сценарії

Викладач Київського національного університету ім. Шевченка, політолог, Петро Олещук передбачає, що в нових місцевих радах системоутворюючою для коаліцій буде партія "Слуга народу" (СН).

"По-перше, дана політична сила має зараз найвищий рейтинг. По-друге, вона має серед інших політичних сил найбільші шанси потрапити практично до всіх місцевих рад. По-третє, місцеві еліти, очевидно, будуть змушені враховувати позиції державного центру, оскільки успішність реалізації ними своєї політики залежить (в тому числі) і від успішності взаємодії з Києвом", — аргументує політолог.

Тому, підкреслює Петро Олещук, більшість за участю СН, а також локальних політичних проектів, орієнтованих на місцеві еліти — найбільш вірогідний сценарій, який задовольнить всіх.

"Не дивлячись на радикалізм риторики "місцевих еліт" перед виборами, на практиці вони зовсім не зацікавлені в ескалації відносин з центральною владою, — каже політолог. — Звичайно, можливі і якісь об'єднання за участю представників парламентських партій. Але не думаю, що це буде чимось масовим. Партії парламентської опозиції демонструють дуже сильну регіональну прив'язку. У багатьох місцевих радах їх просто не буде. До того ж союз на рівні місцевої ради може негативно впливати на імідж партії в цілому. Тому вплив парламентських партій, крім СН, буде обмежено".

Неоднорідна розкладка

На місцях ми побачимо неоднорідну розкладку, вважає політичний експерт Дмитро Гаврилюк.

"Думаю, що на півдні та сході країни топ-3 буде виглядати так: ОПЗЖ, СН і "Європейська Солідарність" (ЄС). У цих регіонах в обласних центрах типу Харкова, Одеси, Дніпра можуть мати вагу партійні утворення нинішніх мерів. Не виключаю гібридних спілок в цих регіонах "слуги" і ОПЗЖ, або ОПЗЖ і мерські партії", — говорить Дмитро Гаврилюк.

На заході ж, на думку політексперта, першість будуть ділити ЄС і СН, як не дивно.

"Силу популізму і "втоми від війни" партії та кандидати миру будуть юзати по повній, — прогнозує Дмитро Гаврилюк. — А якщо цей підхід змішати з короткою електоральною пам'яттю і хронічним абсентеїзмом (ухилення від участі у виборах, від відвідування зборів і т. д.) і апатією виборців стосовно своєї громадянської сили, то не виключаю, що в західному регіоні ми побачимо політичні мікровійни між "слугами" і ЄС. Не думаю, що останні підуть на союзи з "Батьківщиною", ОПЗЖ або СН. Можливо, ЄС буде кооперуватися з "Голосом", "Свободою", місцевими націоналістичними партіями".

Нагадаємо, місцеві вибори повинні стати ковтком свіжого повітря для українців, які зачекалися хоч якихось змін у своїх населених пунктах. "Коментарі" ж вирішили дізнатися докладніше, чого саме чекають виборці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини