Головна Новини Політика вибори Домінування місцевих еліт і «слуги народу» - в кожній обласній і районній раді: підсумки місцевих виборів
commentss НОВИНИ Всі новини

Домінування місцевих еліт і «слуги народу» - в кожній обласній і районній раді: підсумки місцевих виборів

Політолог Володимир Фесенко підбиває проміжні підсумки місцевих виборів в Україні

27 жовтня 2020, 12:06
Поділіться публікацією:

Попри те, що електоральні позиції на місцевих виборах були сильнішими у регіональних проектів, партії "Слуга Народу" вдалося отримати представництво у всіх регіонах і увійти в місцеву владу. Це свідчить про позитивний результат для партії влади. Таку думку висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи підсумки місцевих виборів в Україні.

Домінування місцевих еліт і «слуги народу» - в кожній обласній і районній раді: підсумки місцевих виборів

"На цих виборах домінували регіональні політичні проекти, це очевидно. Особливо на виборах мерів міст в обласних центрах. За попередніми даними, тільки в одному обласному центрі перемогти може кандидат від парламентської партії — чинний мер в Сумах. В інших містах — це представники непарламентських партій. І деякі перемогли в першому турі, як Кернес і мер Маріуполя. В інших містах відбудеться другий тур. Мери зазвичай лідирують, хоча далеко не всім гарантована перемога. І є кілька міст, де буде дуже конкурентна боротьба, наприклад, Ужгород, Чернівці, Полтава, де, до речі, представники "Слуги народу" виходять до другого туру. Що спростовує твердження, ніби у них там взагалі нічого немає ", — вважає Фесенко.

Політолог підкреслив, що "Слуга Народу" отримала більший рівень підтримки виборців, ніж інші парламентські партії, і тепер в цілому по країні буде найбільш широко представлена в місцевих органах влади. Раніше глава партії "Слуга Народу" Олександр Корнієнко озвучив дані паралельного підрахунку голосів, згідно з якими політична сила займає перше місце за кількістю отриманих місць в обласних і районних радах (20% і 17% відповідно).

Фесенко вважає, що сила чинних мерів — у децентралізації та здатності використовувати її можливості для поліпшення власного рейтингу.

"Чому партії місцевих інтересів і місцевих еліт домінували на цих виборах? Думаю, головним переможцем стала реформа децентралізації. Адже дійсно політичну та економічну вагу і мерів великих міст, і більшості обласних центрів пов'язаний з досягненнями децентралізації. Хто краще скористався, хто зміг конвертувати іноді навіть в саморекламу, як один з мерів одного міста на Дніпрі, — там це спрацювало", — пояснив політичний експерт.

На його думку, на стороні місцевої влади була репутаційна перевага в контексті пандемії коронавірусу. І вона заробляла політичні очки, критикуючи запровадження центральною владою карантину. Попри те, що ці обмеження необхідні.

"У протистоянні навколо теми карантину і карантинних обмежень мери та місцеві партії були в більш привабливій ситуації. Вони захищали свій бізнес і в прямому, і в переносному сенсі, місцеві інтереси, і критикували центральну владу за обмеження, хоча вони й були необхідні в умовах епідемії", — сказав Фесенко.

Крім того, політолог визнав, що вибори пройшли досить демократично і не стали, як прогнозувалося, найбруднішими в історії країни.

"Згадайте, ще місяць-два тому, коли починалася виборча кампанія, прогнозували, що це будуть найбрудніші вибори в нашій історії. І що? Вибори були досить напружені, з певними проблемними ситуаціями по окремих регіонах, іноді доводилося втручатися ЦВК, змінювати міські комісії в Одесі і в Івано-Франківську. МВС розкривало сітки по окремих регіонах. Була проблема двійників, в тій же Одесі. Але говорити, що ця кампанія — найбрудніша в історії, на мій погляд, немає підстав. Вибори пройшли досить нормально. Напружено, досить конкурентно, але цілком спокійно", — зазначив Фесенко.

Як раніше повідомляли "Коментарі", експерти дали прогноз, жодні союзи варто чекати в містах України після місцевих виборів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини