Головна Новини Політика вибори Як розуміти нову заяву Зеленського про вибори – чи варто їх проводити під час війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розуміти нову заяву Зеленського про вибори – чи варто їх проводити під час війни

Проведення виборів у нинішній ситуації – це питання не лише легітимності, а й власне організації

11 жовтня 2023, 14:15
Поділіться публікацією:

Тема виборів під час війни, яка все активніше обговорюється в Україні та за її межами, знову спливла у відповіді президента Володимира Зеленського в інтерв'ю "Digi24". Він заявив, що, якщо вибори відбудуться під час війни, то точно балотуватиметься у президенти. Як розуміти таку відповідь? Якою є ймовірність виборів в Україні під час війни? Які моменти при цьому важливо врахувати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як розуміти нову заяву Зеленського про вибори – чи варто їх проводити під час війни

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Проведення виборів тут і зараз може завдати багато проблем

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко поділився таким коментарем:

"Балотуватися чи ні – це виключно рішення Зеленського. І навряд чи ми могли отримати від нього іншу відповідь, ніж готовність йти на другий термін, якщо вибори відбудуться під час війни".

За словами експерта, ми справді чуємо останнім часом багато заяв про необхідність проводити вибори, незважаючи на воєнний стан. Але наскільки їхній результат буде легітимним?

"Не слід забувати, що Конституція України наразі забороняє проводити вибори за таких умов. Відповідно до закону, повноваження ВР автоматично продовжуються (вибори можливі лише після закінчення дії воєнного стану). Виборчий кодекс також наголошує, що ЦВК може оголосити про початок виборів лише після закінчення воєнного стану", – нагадує Сергій Войченко.

Він звертає увагу, що думка представників чинної влади з цього приводу постійно змінюється, схоже, під впливом тиску Заходу.

"То звучать заяви про те, що вибори проводити в нинішніх реаліях неможливо. То – це вже не виключається. Очевидно, що для чинної влади проведення виборів зараз – не на часі. Там цього явно не хочуть, розуміючи, що це може змінити політичний формат у тій самій Раді. На жаль, незважаючи на війну, політичні чвари у нас не припиняються. І говорити про якесь об'єднання навколо спільної мети – не доводиться. Усі йдуть різними шляхами, кожен орієнтується на свої інтереси", – констатує експерт.

За його словами, проведення виборів у нинішній ситуації – це питання не лише легітимності, а й власне організації. Адже громадяни мають право волевиявлення на постійній основі. А як це можливо, якщо, наприклад, через повітряну тривогу ті чи інші дільниці виявляться закритими на невизначений термін? Як забезпечити волевиявлення людей, які перебувають на фронті, за межами України (а це – близько 5 млн), на тимчасово окупованих територіях у прифронтовій зоні?

"До будь-кого, хто переможе на таких виборах, виникнуть претензії як до того, хто не представляє інтереси всієї України, яка не отримала змоги нормально проголосувати. Тож проведення виборів тут і зараз може завдати багато проблем. І ще більше ускладнити протиріччя у нашому суспільстві, політикумі, – наголошує Сергій Войченко. – З іншого боку, їхнє непроведення викликає зрозуміле роздратування і в частини українського політикуму, і в суспільства, і в наших зарубіжних партнерів. Який вектор обере чинна влада – важко сказати. Думаю, вибір зроблять за неї – а вона просто з ним буде змушена погодитись".

На питання виборів сьогодні слід дивитися через дві призми

Політичний консультант Сергій Биков наголошує – закон однозначно стверджує, що під час дії воєнного стану вибори провести неможливо. Тут немає додаткових можливостей для трактування.

"З іншого боку, – продовжує він, – восени 2023 року мали відбутися вибори до парламенту, а навесні 2024 року – вибори президента. Так чи інакше, але тема виборів, природно, кружляє вулицями урядового кварталу. Я вважаю, що на питання виборів сьогодні слід дивитися через дві призми: призму національної безпеки та призму демократії. Чи посилять вибори сьогодні національну безпеку та демократію? Моя відповідь ні. Адже проведення виборчої кампанії під час активних бойових дій спричинить сплеск популізму і спробу розколоти суспільство на політичні табори, що опонують. Це навряд чи посилить єдність, яка нам сьогодні так необхідна. Я вже не говорю про небезпеку обстрілів масових скупчень людей у місцях голосування".

Щодо демократії, тут, за словами Сергія Бикова, слід пам'ятати, що чинну владу обрали люди шляхом вільних виборів у мирний час. І навіть під час воєнного стану у нас працюють демократичні інституції.

"У нас вільні медіа, які мають можливість вільно доносити інформацію до людей, у нас працює інструмент звернень громадян, у тому числі через інститут петицій та багато інших інституцій. Це дозволяє стверджувати, що в Україні зберігається демократія, незважаючи на воєнний стан. І не задіяно можливості обмежити певні права людей", – вважає експерт.

Аргументи проти виборів не витримують критики

Засновник "Студії здорового глузду", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович не сумнівається, що вибори потрібно проводити обов'язково.

"Ми потребуємо термінової зміни парламенту. Найперша проблема України – відсутність військового кабінету, який мав створити прем'єр-міністр. Також прем'єр мав перенаправити всі наявні кошти на закупівлю та виробництво озброєнь. Сьогодні 2 млрд грн щодня йде на благоустрій, озеленення, асфальтування, стадіони, розв'язки та інші невоєнні цілі. Це колосальний ресурс, – наголошує експерт. – Патронний завод, завод вибухівки, завод дронів – кожен із них коштує приблизно 2 млрд грн. Якби прем'єр, чи парламент, чи РНБО, чи ОП раптом прокинулися, побачили жахливий дефіцит на фронті, обмеження західної допомоги, то вони одразу кинулися б виробляти свою зброю. Але вони не прокидаються. Тому потрібна термінова зміна парламенту", – констатує експерт.

На його думку, аргументи проти виборів не витримують критики, адже ми проводили вибори двічі за 10 років війни (яка йде з 2014 року). Проведемо і цього разу, упевнений він.

"Якщо наше керівництво має сумнів, можна звернутися до передової електронної держави Естонії, вони нам допоможуть. Інтернет банк працює у будь-якій точці планети, отже, і вибори можна провести у будь-якій точці. Потрібна термінова зміна влади та перенаправлення цих 2 млрд на день на війну", – робить висновок Павло Себастьянович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що буде за допомогою України, якщо США переключаться на Ізраїль – яким може бути вихід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини