Головна Новини Політика внутрішня політика Железняк вимагає від Мельника звіту про перераховані до бюджету податки: що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Железняк вимагає від Мельника звіту про перераховані до бюджету податки: що відбувається

Минулого тижня Ярослав Железняк запідозрив ДФСУ в реалізації протизаконної схеми

2 серпня 2021, 22:18
Поділіться публікацією:

Народний депутат України Ярослав Железняк зажадав від керівника Державної фіскальної служби України Вадима Мельника надати звіт про перераховані недобросовісними платниками податків до державного бюджету суми відшкодування фінансового збитку після закриття проти них кримінальних проваджень. Чи справді в ДФСУ можливі схеми, про які говорить Железняк? Чому вони виникають? Чи все в порядку з самою системою оподаткування?

Железняк вимагає від Мельника звіту про перераховані до бюджету податки: що відбувається

ДФСУ (фото з відкритих джерел)

Економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат підкреслює, що ПДВ в Україні залишається "темною територією", де з радістю пасуться співробітники всіх контролюючих органів, в юрисдикції яких перебувають економічні злочини.

"Лояльні аудиторські перевірки, відшкодування, розблокування податкових накладних — це все" дохідні статті ", на яких роками заробляють співробітники податкової (як центрального апарату, так і міста). Не дивно і зовсім не виключено, що податкова міліція придумала схему, описану депутатом Залізняком, по якій "відшкодування" сплачується підприємством не в державний бюджет, а на свій же спец рахунок. Звідки потім успішно повертається назад на рахунок підприємства (природно, за мінусом відсотка співробітнику податкової, який курирує цю схему). Тим більше, що такий орган як податкова міліція вже стоїть на межі розформування. І старі співробітники, хто на що здатний, "скиртують" кожен свій "конверт" для проходження конкурсу в новий орган — Бюро економічної безпеки, який вбере в себе деяку частину діючих співробітників ДФСУ", — пояснює Андрій Гарнат.

За його словами, проблеми та схеми, які народжуються і відбуваються вже не один рік у взаємодії фіскальних органів і бізнесу, є наслідком безграмотної фіскальної політики, що проводиться в Україні цілі десятиліття.

"Більшість підприємств в країні не в силах виконати ті правила, які встановлює чинний Податковий кодекс. Вони змушені вдаватися до так званої "мінімізації" своїх витрат, — говорить Андрій Гарнат. — Але ж досить провести кардинальну податкову реформу, нормализовав податкове навантаження відповідно до економічної ситуації в країні. І як компенсатора скоротивши при цьому державні витрати, що дозволить вийти бізнесу їх "тіні" і за рахунок розширення податкової бази, почати збільшувати надходження до бюджету".

Але поки, резюмує експерт, економічна політика чинного уряду зводиться до старого і неефективним принципом: "Щоб отримувати більше прибутку, корову потрібно менше годувати і більше доїти".

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає дані від Залізняка заслуговують на увагу. Але сумнівається, що такі операції здійснюються масово.

"Мені цікавіше було б отримати від податкової інші цифри. А саме — яка сума компенсацій, які зобов'язана виплатити податкова за результатами судів щодо незаконного блокування накладних? Та й взагалі, які суми податкова виплачує, програвши суди підприємцям? Відомо, що сьогодні відкрито понад 1 300 000 кримінальних справ. Ще 300 000 збуджується щорічно як важіль тиску на бізнес ", — зазначає Павло Себастьянович.

За його словами, хтось із підприємців погоджується терпіти це здирництво, а хтось — пручається і судиться. Тому було б цікаво дізнатися результати компенсацій, резюмує експерт.

Нагадаємо, 13 травня 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики заслухав представників Державної фіскальної служби і Державної податкової служби щодо протидії нелегального ринку алкогольної продукції і прийняв рішення про незадовільну роботу органів з протидії нелегальному ринку палива.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини