Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський закликав уряд внести зміни в е-декларування через корупцію: що отримаємо в результаті
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський закликав уряд внести зміни в е-декларування через корупцію: що отримаємо в результаті

Президент направив листа Денису Шмигалю, в якому закликає невідкладно підготувати та внести в Раду проєкт змін

30 травня 2021, 15:36
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський закликав уряд підготувати і внести до Верховної Ради проєкт змін до Закону "Про запобігання корупції", щоб підвищити прозорість процедури декларування.

Зеленський закликав уряд внести зміни в е-декларування через корупцію: що отримаємо в результаті

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Для чого це робиться? Що отримаємо в результаті? Це реальне бажання побороти корупцію або щось інше? Експерти оцінили плюси і мінуси для видання "Коментарі".

На думку політичного експерта Олександра Антонюка, з новини, опублікованої на офіційному сайті президента України, можна припустити, що дійсно йдеться про вдосконалення антикорупційного законодавства в частині декларування публічними особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

"Нині передчасно коментувати саму законодавчу ініціативу як доконаний факт, оскільки, виходячи з офіційного повідомлення сайту глави держави, тексту законопроєкту про внесення змін до окремих положень Закону "Про запобігання корупції" ще немає.

Разом із тим, Володимир Зеленський окреслив чіткі завдання щодо змін у законодавстві. На його думку, вони мають більш точно врегулювати питання про корпоративні права, оборотні кошти осіб на період їх каденції в разі обрання або перебування на посадах у державній або патронажній службі, а також членів їхніх сімей", — зазначає Олександр Антонюк.

Він вважає, що загалом логіка пропозицій президента зрозуміла: формування прозорості влади навіть на етапі перевірки перед призначенням на посади.

"Ще раз звертаю увагу, що коментуємо ми зараз публічну позицію глави держави і окреслене технічне завдання, адресоване прем'єр-міністру України Денису Шмигалю про внесення відповідних змін до антикорупційного законодавства. А не самі зміни, які ще уряд має підготувати і внести на розгляд до Верховної Ради", — пояснює експерт.

Ростислав Кравець, адвокат, голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери", вважає, що президент має кілька цілей, пропонуючи уряду внести зміни в Закон "Про запобігання корупції". Одна з цілей, на думку експерта, — нанести удар по голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, який все частіше стає в позицію, відмінну від президентської.

"При цьому воювати Зеленський хоче руками Кабінету міністрів, хоч і сам має право законодавчої ініціативи. Він може самостійно, без допомоги уряду, вносити зміни в законодавство, причому визначаючи свої пропозиції як невідкладні. Але при цьому чомусь звертається до Кабміну з листом щодо змін до закону. Думаю, для того, щоб "зіштовхнути" Шмигаля з Разумковим за принципом "розділяй і володарюй". Адже в цьому листі президент вказує на необхідність відновлення обов'язкової повної перевірки декларацій осіб, які обіймають посади радника або помічника голови ВР, і проведення спеціальної перевірки претендентів на ці посади", — пояснює Ростислав Кравець.

Прокоментував він і пропозицію про необхідність обов'язкового декларування операцій із купівлі/продажу іноземної валюти суб'єктів декларування або членів їхніх сімей, якщо сума перевищує 50 прожиткових мінімумів.

"Це — пил. Неодноразово у нас намагалися обмежувати валютні операції. То не більше 100 доларів в одні руки можна було продавати, то документи якісь надавати. При цьому кому потрібно — продає-купує мільйони доларів. Але влада вперто продовжує робити дивні кроки, які, по суті, лише ускладнюють адміністрування, додають корупційних ризиків, збільшують тіньовий обіг валют", — зазначає адвокат.

Також Зеленський вважає, що необхідно відновити 30-денний період, протягом якого посадові особи зобов'язані передати в управління іншим особам належні їм підприємства та корпоративні права.

"У нас і сьогодні є зобов'язання при вступі на держслужбу передати пакет акцій в управління іншим особам. Єдине, що тут вводиться конкретний термін — 30-денний період. Робиться це, швидше за все, для вже своїх осіб, які чомусь не встигли передати такі права, — розмірковує Ростислав Кравець. — Також пропонується визначити термін, протягом якого щодо чиновника після його призначення чи обрання не будуть діяти обмеження щодо припинення підприємницької діяльності або припинення його повноважень у складі правління, наглядових рад компаній.

З моєї точки зору, президент таким чином продовжує знищувати державний апарат, порушуючи свої ж передвиборчі обіцянки. Він максимально привертає до влади представників бізнесу, а не професійних чиновників, які мають досвід управління державою".

Нагадаємо, 20 травня 2021 року виповнилося два роки з дня інавгурації президента України Володимира Зеленського.

Ініціативи, зареєстровані шостим главою держави, і як за них голосував парламент у перші два роки його президентства у порівнянні з показниками його попередника Петра Порошенка, порівняли експерти громадянської мережі "Опора".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини