Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський заговорив про можливі кадрові зміни в уряді: блеф чи реальні наміри
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський заговорив про можливі кадрові зміни в уряді: блеф чи реальні наміри

Відповідаючи на питання про можливі кадрові зміни в уряді, Володимир Зеленський зазначив, що "є деякі менеджери в нашій державі, яким потрібно дуже довго готуватися"

23 серпня 2021, 15:07
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю одному з українських каналів розповів, що не виключає кадрових змін у Кабінеті Міністрів України. Це блеф або реальні наміри? Коли, хто і чому може піти? Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв вважає, що це точно не блеф. І що Кабмін незабаром зазнає змін.

Зеленський заговорив про можливі кадрові зміни в уряді: блеф чи реальні наміри

Кадрові перестановки в уряді (фото з відкритих джерел)

"Зеленському треба якось збалансувати рейтинг, випустити пар, задовольнити "хотілки" наших західних партнерів. До кого, я так розумію, у Зеленського поки немає претензій, це до міністра інфраструктури Олександру Курбакова, міністра охорони здоров'я Віктору Ляшка, міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. Решта — під питанням. Наприклад, піти можуть міністр оборони Андрій Таран, голова Мін'юсту Денис Малюська. Можливо, поміняють також когось із віцепрем'єрів", — прогнозує Руслан Бізяєв.

На його думку, як мінімум три кадрових зміни будуть у першій половині осені. А потім, можливо, приберуть і прем'єра Дениса Шмигаля. Або під новий локдаун, або під підвищення тарифів, тим самим зроблять "крайнім" весь Кабмін.

"Багато що стане ясно після візиту Зеленського у Вашингтон, де, можливо, будуть висловлені кадрові "хотілки" американців, в тому числі по прем'єру, по "Нафтогазу", — вважає Руслан Бізяєв.

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок вважає, що своєю заявою президент хотів показати: він тримає руку на пульсі, контролює кадрові питання, в тому числі у Кабміні.

"Що є абсолютно антиконституційним, — підкреслює експерт. — Втім, у розумінні президента, саме таким способом він може контролювати процеси в державі. Зеленський намагається здатися класним хлопцем, який вміє все бачити та контролювати. Ну, а менеджери, а не політики (на цьому він акцентує) на своїх постах нібито не справляються зі своїми обов'язками, тому він і ініціює їх звільнення".

По суті, такий підхід вказує на те, що сьогодні статус прем'єра й уряду, парламенту фактично вибитий із правового поля. Самим же президентом. І саме він вирішує, кому бути прем'єром, міністром і так далі, зазначає Валерій Клочок.

Він передбачає, що свій пост може покинути голова Мінкультури та інформаційної політики Олександр Ткаченко — на тлі скандалів зі знесенням архітектурних пам'яток у Києві.

"Кажуть про можливу зміну прем'єра Дениса Шмигаля. Але поки яскраво вираженої критики з боку президента на його адресу немає, — підкреслює експерт. — Втім, є дані, що кулуарно боротьба за прем'єрську посаду ведеться між міністром розвитку громад і територій Олексієм Чернишовим і першим віцепрем'єром, міністром економіки Олексієм Любченком. По суті, парадигма Зеленського така: він буде акцентувати на тому, що в Офісі президента рішення приймають правильні, уряду пропонуються серйозні пропозиції, які можуть поліпшити життя українців, а Кабін їх нібито не виконує. А раз не виконує — треба приймати кадрові рішення. Хоч, підкреслюю, така позиція президента антиконституційна".

Нагадаємо, Володимир Зеленський провів кадрові перестановки у Збройних Силах України та командуванні операції Об'єднаних сил. Так, Зеленський звільнив із посади начальника Генерального штабу ЗСУ Сергія Корнійчука і призначив на цю посаду Сергія Шапталу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини