Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський підписав закон про статус НАБУ: необхідність та переваги
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський підписав закон про статус НАБУ: необхідність та переваги

Зокрема, закон визначає повноваження Кабміну про призначення на посаду директора НАБУ та звільнення його виключно за наявності встановлених цим документом підстав

9 листопада 2021, 14:56
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо погодження статусу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з вимогами Конституції України.

Зеленський підписав закон про статус НАБУ: необхідність та переваги

НАБУ - фото з відкритих джерел

Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, чому це необхідно було зробити, і що не так із роботою НАБУ у країні.

Закон про НАБУ приймався поспіхом, що призвело до того, що частина положень суперечила Конституції України

Адвокат, керуючий партнер у Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар пояснює, що необхідність зміни закону виникла внаслідок визнання неконституційними окремих норм закону про НАБУ.

"Згідно з колишньою редакцією, в руках президента України було сконцентровано багато повноважень. У нинішній редакції закону призначатиме директора НАБУ вже Кабінет міністрів. Закон про НАБУ приймався поспіхом, що призвело до того, що частина положень суперечила Конституції України. Таку ж історію ми бачили і в турборежимі "слуг народу", коли після Конституційного суду визнав такими, що не відповідають Конституції низка законів", – зазначає Денис Бондар.

На його думку, будь-яке приведення законодавства у відповідність до правової доктрини Верховенства права – це позитивна подія.

"Щодо самого НАБУ, то, на жаль, за час свого існування бюро не змогло проявити себе як ефективний правоохоронний орган. При тому що витрати на його утримання обчислюються вже мільярдами гривень платників податків, а в результаті ми побачили лише зростання корупції в країні. Також варто сказати, що за своєю суттю НАБУ почав дублювати департаменти в інших правоохоронних органах, які також борються із корупцією. Простіше кажучи, спочатку ідея створення органу, який дублює функції інших органів, але при цьому не вносить нічого нового, була приречена на провал", – резюмує Денис Бондар.

Президент намагається зробити все, щоб НАБУ став ефективним, а не фіктивним правоохоронним органом, який справді займатиметься розслідуванням корупції найвищого рівня

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає, що НАБУ у його колишньому вигляді обходилося українським платникам податків занадто дорого за мінімального коефіцієнта корисної дії (ККД).

"Від цієї структури очікували значно більше, враховуючи, що тема підігрівалася різними політиками на різних ток-шоу. Але минули роки. НАБУ – є, тоді як довіри до нього немає, як нема й користі. Саме тому президент зараз намагається відродити довіру до бюро – і українців, і наших міжнародних партнерів, – каже Іван Ліберман. – Зробити все, щоб НАБУ став ефективним, а не фіктивним правоохоронним органом, який справді займатиметься розслідуванням корупції найвищого рівня. І доводити справу до реальних вироків із посадками на серйозні терміни".

Експерт упевнений, що незабаром НАБУ очікують на серйозні кадрові зміни, реформу всередині самого органу.

"З'являться нові нормативні та підзаконні акти, які серйозно змінять структуру НАБУ щодо роботи як системи, – прогнозує Іван Ліберман. – Вважаю, що відбудеться повне перезавантаження та реструктуризація підходу до розслідування кримінальних проваджень. І НАБУ покаже ефективність, а перед Антикорупційним судом постануть багато публічних людей, які давно мають постати. У тому числі, відомі політики. Включно з тими, хто покинув межі України і ховається зараз в інших країнах".

Раніше на порталі "Коментарі" — Закон про олігархи підписано президентом: узурпація влади або необхідна боротьба з найбагатшими.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини