Головна Новини Політика внутрішня політика Засідання Ради: які шанси на отримання двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Засідання Ради: які шанси на отримання двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО

У середу, 8 вересня, Парламент збереться на позачергове засідання

7 вересня 2021, 19:30
Поділіться публікацією:

У середу, 8 вересня, український парламент збереться на позачергове засідання. Зокрема, на порядку денному — проєкт постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA) (№ 5380). Які шанси отримання такого статусу, в тому числі за допомогою подібного засідання Ради? На ці питання намагалися відповісти експерти виданню "Коментарі-Україна".

Засідання Ради: які шанси на отримання двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО

Рада (фото з відкритих джерел)

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков зазначає, що автор звернення — нардеп з "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко, який вміло зібрав потрібні підписи для проведення позачергового засідання.

"З даного питання питань в українському парламенті — немає, і звичайно за нього завтра проголосують. Але на питання "зміниться для України щось після цього?" відповідь — немає. Наприклад, чи допомогло Афганістану те, що вони були союзниками США поза НАТО? Ні, їм це абсолютно ніяк не допомогло. Тому що Афганістан тотально корумпована країна, значно корумпованих, ніж Україна", — зазначає Сергій Биков.

Україна ж, підкреслює він, довела після Революції Переваги, що здатна впроваджувати реформи та демонструвати результат.

"Якби наша влада діяла як керівництво Афганістану, то у нас був би окупований не тільки Крим, а набагато більше територій, — вважає Сергій Биков. — Але навіть якщо Конгрес проголосує за наш статус союзника США поза НАТО, то все одно, захищати Україну та її територіальну цілісність будуть самі українці. Ніхто крім українців, за Україну воювати не буде".

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов зазначає: "Це було б смішно, коли б не було так сумно. Спершу Зеленський і "слуги" носилися з ідеєю отримання ПДЧ на червневому саміті НАТО. Але коли з цим нічого не вийшло, їм спала на думку ідея, що можна просити статус основного союзника США поза НАТО".

За словами експерта, парадокс ситуації в тому, що Афганістан, де після виведення військ західної коаліції влада стрімко перейшла до талібів, мав цей статус з 2012 року.

"Як ми бачили по подіях у серпні, такий статус нічим не допоміг підтримуваного західному афганському уряду. Вся військова допомога — американська і не тільки — теж. І США йшли звідти з ганьбою ", — зазначає Кирило Молчанов.

Він вважає, що депутати завтра пропозицію щодо надання Україні статусу MNNA, швидше за все, підтримають. Ось тільки ніякого статусу Україна не отримає.

"Будуть знову ходити стукати в зачинені двері. Нам вже не хочуть давати якісь обіцянки, тому що в Україні чіпляються за кожне слово. Думаю, далі буде, як в анекдоті: нам кажуть "приходьте завтра", а ми постійно приходимо сьогодні. Всі ці звернення — чисто для проформи, такі собі "листи на село до дідуся", на які ніяких відповідей не буде ", — прогнозує Кирило Молчанов.

Нагадаємо, війна на сході України й анексія Криму є перешкодами на шляху до приєднання України до НАТО. Як інформує видання "Коментарі", таку думку в інтерв'ю каналу "1+1" висловила Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен. Дипломат додала, що обов'язково прийде час, коли "вікно можливостей" для членства України відкриється.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини