Головна Новини Політика внутрішня політика Залучення США до переговорів по Донбасу: прорив чи провал для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Залучення США до переговорів по Донбасу: прорив чи провал для України

Портал «Коментарі» розбирав ситуацію з експертами

17 жовтня 2021, 22:14
Поділіться публікацією:

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд побувала з візитом в Москві. З 11 по 13 жовтня вона зустрічалася з вищими посадовими особами, обговорюючи ряд питань, включаючи український кейс. Підсумки переговорів Кремль і Білий дім дали в досить розпливчастих формулюваннях. Україна ж продовжує турбувати питання — чи вдасться повноцінно залучити США до врегулювання конфлікту на Донбасі? І чи буде від цього користь? Портал "Коментарі" розбирав ситуацію з експертами.

Залучення США до переговорів по Донбасу: прорив чи провал для України

Донбас - фото з відкритих джерел


Екс-заступник міністра внутрішніх справ України, колишній губернатор Закарпаття і Луганщини, народний депутат Верховної Ради 6-го і 7-го скликань Геннадій Москаль упевнений, що ніякого прориву не буде, якщо до переговорів залучать США.


"Нульовий варіант. Зауважте, в Україну Нуланд напередодні візиту в Москву не приїхала, нашої думки ніхто не питав. Що хоче Америка? Так того ж, схоже, що і Росія: особливий статус Донбасу, вибори, амністія ... Те, що не можливо в Україні на сьогоднішній день, — зазначає Геннадій Москаль. — Особливий статус Донбасу і вибори там в російському (американському?) трактуванні — і ми втрачаємо ОРДЛО повністю, як колись Сербія втратила Косово. Знову ж таки, з подачі США ".


На думку екс-губернатора, за таким сценарієм США може з нашими європейськими "партнерами" (Німеччиною, Францією) намагатися дотиснути Україну.


"І хто на тих виборах в ОРДЛО переможе? Точно не "Слуга народу" або якась інша з партій, які ми знаємо. Переможуть місцеві партії, які швидко створять. Буде своя влада, скажуть Україні — до побачення. США бачать так закінчення цього конфлікту. А Україна — інакше. Не підходить нам такий статус, амністія всім бойовикам. У нас кажуть — амністія тільки тим, у кого руки не в крові. А як це можна ідентифікувати? Навіть якщо Зеленський на це піде, почнуться масові протести, — вважає Геннадій Москаль. — А після надання особливого статусу Донбасу, після проведення там виборів за особливими правилами, де гарантія, що інші області не захочуть такого особливого статусу? "


Народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів "Антс" Наталія Веселова вважає, що участь США в переговорах по врегулюванню конфлікту на Донбасі багато в чому залежить від України.


"Суть в тому, наскільки наполегливо буде керівництво нашої країни пропонувати свій план. І чи є у нас взагалі план залучення США до переговорного процесу. Якщо представить чіткий план, якщо буде видно, що він здатний привести до певних результатів у переговорному процесі, думаю, США приєднаються. Якщо ж Штати не бачитимуть чіткого плану і бажання України рухати цей кейс, ніхто до таких переговорів приєднуватися не стане. Висновок: Україні потрібно самій генерувати плани і наполегливо пропонувати їх країні-партнеру ", — зазначає Наталія Веселова.


Вона зізналася, що має досвід спілкування з представниками Північної Ірландії, людьми які брали участь в переговорному процесі, сприяли припинення війни там. І вони чітко заявили: без США такі переговори по україно-російського конфлікту зрушити з мертвої точки не можна.


"Росія вважає себе великою державою, імперією. І розмовляти готова лише з рівними, на її думку, державами, — пояснює Наталія Веселова. — Україну російське керівництво такою не вважає. Для путінської Росії важливо підвищувати свій статус в очах свого населення, світового співтовариства. Тому вибирають когось, на їх погляд, гідного спілкування. Для них це — США або представники ЄС. І якщо США реально включатися в переговорний процес, то для нас можливий певний прогрес. РФ, ймовірно, готова йти на певні поступки в обмін на скасування санкцій, але не хоче поступатися саме Україні. Та й тому ж Євросоюзу — теж. Він в очах Росії виглядає слабким, корумпованим. Адже його можна купити за російські нефтерублі, газорублі, як демонструє та ж ситуація з "Північним потоком-2". А ось США для РФ виглядає противником іншого плану. Якому можна і поступитися, видавши своєму населенню такі поступки за перемогу. Тому залучення США в переговорний процес для України означало б наближення тієї перемоги, до якої ми прагнемо ".


Нагадаємо, на сході України призупинила свою наглядову діяльність Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ. Таке рішення було прийнято з міркувань безпеки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

18 жовтня 2021, 06:43

На Украине не понимают, что никогда бэндэра и нацыки не станут героями для восточных областей. Никогда укрояз не будет родным людям, воспитанным на русском.

бандерівець

17 жовтня 2021, 21:24

до чого ж ви брехливі скоти...


Новини