Головна Новини Політика внутрішня політика Законопроєкт про олігархів і тисячі поправок до нього: чи вдасться прийняти резонансний документ
commentss НОВИНИ Всі новини

Законопроєкт про олігархів і тисячі поправок до нього: чи вдасться прийняти резонансний документ

Законопроєкт про олігархів чи не з'явиться найближчим часом у Верховній Раді в сесійній залі або на порядку денному

6 вересня 2021, 16:50
Поділіться публікацією:

Одним із найбільш резонансних законопроєктів, який може прийняти Рада під час нової сесії, є т.зв. "законопроєкт про олігархів". Уже відомо, що до нього надійшло 1257 поправок.

Законопроєкт про олігархів і тисячі поправок до нього: чи вдасться прийняти резонансний документ

Законопроєкт про боротьбу з олігархами. Колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Експерти розповіли виданню "Коментарі", в якому остаточному вигляді його можуть прийняти, а також як закон буде використовуватися владою.

Ми бачимо виключно політичний закон, який буде використаний для боротьби з політичними опонентами

Політичний експерт Денис Гороховський вважає, що поки складно сказати, яким за підсумком вийде закон "про олігархів", з огляду на кількість запропонованих правок. Але при цьому він зазначає, що можна сміливо констатувати — ми бачимо виключно політичний закон, який буде використаний для боротьби з політичними опонентами.

"Електорат в Україні традиційно відчуває неприязнь до соціальної категорії, яку заведено називати "олігархами", — підкреслює Денис Гороховський. — Тому, по-перше, закон спрямований на загравання з народом. Такий "пряник" — мовляв, "ось ми, влада, за соціальну справедливість". По-друге, з огляду на попередні дії влади, можна припустити, що закон або буде виписаний таким чином, щоб під його дії не потрапили окремі олігархи, або ж їх будуть просто ігнорувати, а у відпрацювання потраплять виключно ті, хто перебуває в опозиції до влади".

Це один із принципово важливих документів особисто для президента Зеленського

Політтехнолог Борис Тизенгаузен підкреслює, що законопроєкт № 5559 про деоліхаргізацію, дійсно, є одним із резонансних. Хоч і передбачає лише прості речі.

"Перше — буде створено певний реєстр олігархів за певними критеріями. Другий — що люди, які потраплять до цього реєстру, зобов'язані будуть подавати декларацію. Третє — якщо відбувається контакт держчиновника з одним із людей, які потрапили в список олігархів, про цей контакт необхідно буде повідомити. Якийсь аналог американського закону про лобізм, згідно з яким просто так держчиновник із бізнесменом зустрітися не може. Він зобов'язаний надати відомості про цей контакт, про теми, які проговорювалися. Щоб не було кулуарних, тіньових переговорів між політиками та бізнесменами", — пояснює експерт.

На його думку, так званий поправочний спам, який зараз навколо цього законопроєкту відбувається, робиться руками проолігархічних груп депутатів.

"Звісно, ті, хто потенційно може потрапити в список олігархів, не зацікавлені ні в цьому, ні в подачі декларації про доходи, а також оприлюднення своїх контактів з держчиновниками. Це занадто ускладнює кулуарне рішення ряду питань, — зазначає Борис Тизенгаузен. — Пам'ятаємо схожий поправочний спам, з тисячами правок, який був навколо т.зв. "антиколомойського закону". Є такий інструмент затягування прийняття законопроєктів. І певний час знадобиться, щоб розбити правки на теми, опрацювати. Тут ще питання в спікері Разумкові, який, схоже, готовий розглядати даний проєкт закону за складною, тривалою процедурою. Ставити кожну з поправок на голосування. І, наскільки я розумію, Разумков є одним з ініціаторів подачі цього законопроєкту на розгляд до Венеціанської комісії на предмет конституційності. Це теж один з елементів ускладнення прийняття законопроєктів. Але елемент у правовому полі".

Коментуючи заяви деяких експертів, що у законопроєкті є неконституційні моменти, коли можна примушувати одну категорію людей робити те, чого вона не хоче (тих же олігархів — подавати декларації), Борис Тизенгаузен акцентує, що й у багатьох цивілізованих країнах існує практика боротьби з тіньовим лобізмом. І це — нормальний процес.

"Законопроєкт не передбачає обмеження олігархів у правах, відбирання у них якихось активів, включаючи медійні. Поки мова йде лише про реєстрування певних груп, які мають істотний вплив на політичні процеси через власні кишенькові групи політиків, через власні медіа. Так що поки нічого страшного для олігархів, з прийняттям цього законопроєкту, не відбудеться. Ніхто їх "розкуркулювати" не збирається", — підкреслює експерт.

Оцінюючи перспективи прийняття цього проєкту закону, Борис Тизенгаузен погодився з думкою Разумкова, що на цьому тижні точно не вдасться розглянути таку кількість правок. Тим більше за тривалою процедурою.

"Але, думаю, в цьому місяці законопроєкт обов'язково розглянуть у залі засідань. Це один із принципово важливих документів особисто для президента Зеленського", — резюмує експерт.

Раніше видання "Коментарі" писало про кадрові питання в "Слузі народу": чого очікувати від майбутнього з'їзду партії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини