Головна Новини Політика внутрішня політика Закон про референдум: про що влада запитає українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про референдум: про що влада запитає українців

Що буде впливати на вибір тем для референдуму і чи конституційним є прийнятий закон - думки експертів

1 лютого 2021, 12:57
Поділіться публікацією:

Прийнятий закон про народовладдя через референдум викликав різну реакцію в опозиції (а в ній до "Слугу народу" — все фракції). Одні (та ж "Батьківщина") вже пропонують свої теми для референдуму, інші (та ж "Європейська солідарність") — готують подання до Конституційного суду, щоб визнати цей закон неконституційним. Про те, які шанси скасування закону і які теми дадуть українцям на розгляд в першу чергу читачам "Коментарів" розповіли експерти.

Закон про референдум: про що влада запитає українців

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Схвалення отримають популістські теми"

Кандидат політичних наук, політичний експерт. Дмитро Гаврилюк вважає, що перші референдуми можливі в період очевидного спаду динаміки захворюваності українців COVID-19 і першої хвилі результатів масового щеплення проти цього вірусу. Тобто, не раніше, ніж через рік.

"Які можуть бути теми референдуму? Тут для мене все очевидно — це питання, які як би отримали "підтримку народу" в ході опитування Зеленського. Нагадаю, що в жовтні минулого року, на тлі місцевих виборів, були задані 5 "важливих для України" питань. Я вважаю, що референдум можливий з питань введення довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах; зменшення кількості депутатів з 450 до 300 парламентаріїв, використання Україною гарантій безпеки, викладених в Будапештському меморандумі", — говорить Дмитро Гаврилюк.

Водночас він вважає, що не варто багато часу приділяти дискусій або пошуків "оригінальних або актуальних тем" референдуму.

"Коли при владі популіст, і популісти ж в уряді, будь-які популістські теми, які можуть бути винесені на референдум, отримають" схвалення "їх електоральної пастви", — пояснює експерт.

На його думку, закон про народовладдя прописувався в багато для просування ідеї або варіантів інтеграції ОРДЛО. Або на умовах сепаратистів (читай Росії), або — навпаки.

"Зеленський не дуже сміливий політик і зовсім не державник, як і вся його свита, — зазначає Дмитро Гаврилюк. — Розуміючи, що дві третини українців пошлють ідею приєднання ОРДЛО на російських умовах на три букви, такий інструмент "народовладдя" як референдум потрібен йому, щоб "умити руки" на міжнародній арені — і перевести стрілки відповідальності на всіх українців".

Реакція політичних партій на прийняття закону теж варта уваги, вважає експерт.

"Не думаю, що представлення партії "Євросолідарність" в Конституційний суд щодо закону про референдум отримає шанс на швидкий розгляд. В КСУ, адже зараз бардак, — пояснює Дмитро Гаврилюк. — Водночас, важливо аналізувати, коли і які теми вкидають (вкинули) в публічний простір партії Тимошенко, Медведчука. Їх ініціативи можуть грати на руку Банковій. Адже, по суті, їх руками влада може тестувати сприйняття народом тих чи інших питань референдуму ".

"На теми референдуму будуть впливати США і РФ"

Політолог Наталія Білоус згодна з тим, що референдум — це демократичний інструмент для вирішення державних питань. Але підкреслює, що в Україні (країні з низьким рівнем доходів, з високим рівнем злочинності, з не дуже хорошим міжнародним іміджем, зі 123-м місцем у світі за рівнем щастя громадян), можна прогнозувати маніпуляції, які будуть відбуватися під прикриттям "референдуму".

"На мій погляд, такі процедури як референдум і вибори необхідно проводити в електронній формі, зменшуючи можливості для різних фальсифікацій, — вважає Наталія Білоус. — Якщо в Україні все ж запустять механізм референдуму, то в найближчі роки можуть бути підняті такі неоднозначні теми, як: легалізація марихуани в медичних цілях, вільне володіння вогнепальною зброєю, інші не зовсім українські питання".

На думку політолога, на актуальність тем для референдуму в Україні впливатимуть США і РФ, просуваючи свої бізнес-інтереси.

"Хоч Україна і суверенна держава, але все 30 років незалежності перебуває під ковпаком гегемонів, — зазначає Наталія Білоус. — Також варто врахувати той факт, що громадські організації і партії мають можливість пропонувати теми для референдуму, збирати по території України 3 млн. Соратників, які будуть підтримувати "потрібні" теми. Головне, щоб такий спосіб комунікації та лобізму не порушив територіальну цілісність України і національну безпеку ... Я підтримую позитивні, якісні трансформації в соціумі, але завжди треба враховувати рівень політичної культури населення та поточний стан в країні".

Як повідомляв портал "Коментарі", Президент України Володимир Зеленський переконаний: недавно прийнятий закон про референдум лякає багатьох старих політиків. Таку думку з'явилося на офіційних сторінках глави держави в соцмережах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини