Головна Новини Політика внутрішня політика «Закон про олігархів» зовсім не забороняє олігархам володіти медіа: експерти розповіли, в чому хитрість
commentss НОВИНИ Всі новини

«Закон про олігархів» зовсім не забороняє олігархам володіти медіа: експерти розповіли, в чому хитрість

Експерти розповіли, чи позбавлять олігархів впливу на політику

25 вересня 2021, 12:05
Поділіться публікацією:

Міністр юстиції України Денис Малюська запевняє, що прийнятий 23 вересня "закон про олігархів" №5599 зовсім не забороняє олігархам володіти медіа. Але, за його словами, надає їм вибір: великий бізнес (включаючи медіа) або політика, влада. Нагадаємо, що олігархами будуть називатися люди, які відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті; вплив на ЗМІ; володіння монополіями; активи, що перевищують 1 млн прожиткових мінімумів (зараз — понад 2,3 млрд гривень). Чи закладено у законопроєкт про деолігархізацію ризики для свободи слова? Чи слід до критеріїв олігархів відносити володіння медіа? Відповіді на ці питання в інтерв'ю спеціально для порталу "Коментарі" допомогли знайти експерти.

«Закон про олігархів» зовсім не забороняє олігархам володіти медіа: експерти розповіли, в чому хитрість

ЗМІ. Фото: DW

Видно, що люди, які писали цей законопроєкт, розуміють, у чому полягає небезпека зв'язки олігархи-політика-медіа

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимиру Зеленському, ексзаступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова впевнена, що закон про розділення політичного впливу і медіа давно потрібно було прийняти.

"У деяких країнах північної Європи настільки суворі правила новин про політиків в ЗМІ, що, якщо якийсь політик з'являється занадто часто навіть у кулінарному шоу, штрафується і політична партія і цей політик, і це шоу, і канал, на якому воно транслюється" , — підкреслює експерт.

За словами Тетяни Попової, законопроект про розділення участі політиків у діяльності ЗМІ вона ще на початку 2016 року готувала разом з Transparency International (неурядова міжнародна організація по боротьбі з корупцією та дослідженню рівня корупції по всьому світу) і латвійським експертом.

"Але, коли цей законопроект, прописаний і погоджений з найбільшими ГО в області свободи слова і медіа, я принесла міністру (на той момент Юрій Стець — прим. Ред.), будучи заступником євроінтеграції в Міністерстві інформаційної політики, через два тижні мене зняли з цієї позиції. І сказали займатися тільки відновленням мовлення і комунікаціями для органів безпеки", — зазначає Тетяна Попова.

Вона впевнена, що тема давно назріла і перезріла — розірвати сансару український корупційної політики, коли олігархи мають свої канали, створюють свої партії або дають голос певним партіям у себе на каналах. Після чого ці партії заходять в Раду, формують уряд — і садять на цікаві для олігархів держпідприємства своїх ставлеників. Які допомагають їм отримувати потім доходи від ДП або монополій.

"Видно, що люди, які писали цей законопроєкт, розуміють, у чому полягає небезпека зв'язки олігархи-політика-медіа. Чітко називають, хто може володіти медіа, які можуть бути кінцеві бенефіціари. Але мене бентежить, де вони знайдуть міжнародних покупців на як мінімум чотири телевізійних холдинги, що мають ознаки приналежності до олігархів, — зізналася Тетяна Попова. — Не так просто сюди заманити інвесторів для покупки таких ресурсів".

З іншого боку, продовжує експерт, можливо хтось з олігархів вирішить повністю вийти з політики, залишившись в бізнесі. І зосередившись, в тому числі на телеканалах. Те, що контролюватимуть їх контакти, особливо з представниками органів держвлади, здається, теж позитивно і корисно, якщо ми хочемо позбутися впливу олігархів на політичне життя країни. Важливо побачити, як буде застосовуватися цей закон. Поки загроз для свободи слова немає. Навряд чи погіршить ситуацію зі свободою слова в Україні візит сюди великих міжнародних холдингів (наприклад, французького Canal) і покупка ними наших ЗМІ. Швидше — поліпшить.

Закон №5599 може серйозно вплинути на політичний плюралізм, який поки є в телеефірі

Виконавчий директор ГО "Український інститут медіа і комунікації" Діана Дуцик зазначає, що, на перший погляд, цей закон нібито прямо не повинен впливати на роботу ЗМІ. І про це говорили навіть представники деяких медійних організацій. Але Діана Дуцик не згодна з цим.

"Закон — це така міна уповільненої дії, яка може бути активізована в відповідний політичний момент, коли це буде потрібно тим, хто має доступ до кнопки управління. Ми багато разів в нашій історії бачили, як це може працювати. Підсилює цей ризик відсутність справедливої судової системи, помножена часто на невігластво і суб'єктивні інтереси тих, хто покликаний приймати важливі державні рішення з різних питань", — пояснює експерт.

На думку Діани Дуцик, закон № 5599 може серйозно вплинути на політичний плюралізм, який поки є в телеефірі (забезпечується як раз тим, що телеканали належать різним власникам, які мають різні інтереси).

"Зменшення політичного плюралізму в телеефірі — це прямий удар по свободі слова, — акцентує експерт. — Якби у нас була сильна альтернатива в особі Суспільного мовника, можна було б не переживати. Але зараз, на жаль, Суспільний мовник не є потужним гравцем на телеринку. І поки громадяни суспільно-важливу інформацію черпають далеко не з каналів Суспільного мовника (що показують численні опитування)".

Не виключає Діна Дуцик і ризику переділу ринку. Адже закон говорить: якщо умовний бізнесмен, який потрапив до реєстру олігархів, захоче позбутися цього статусу, йому доведеться продати свої медіаактивами.

"Хто їх купить? Іноземний інвестор навряд чи, тому що корупція, економічна і політична турбулентність у країні, відсутність нормальної судової системи — все це не дасть їм розвивати бізнес. Однак у нас вже сформувався новий клас — люди, які крутяться в орбіті нинішньої влади, і які обросли за ці кілька років станами. Ось вони не проти були б зайти й на медіаринок, — вважає Діана Дуцик. — Нічого нового, так було і в дев'яності, а потім і в інші періоди нашої незалежності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли про наслідки прийняття закону про деолігархізацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини