Головна Новини Політика внутрішня політика Заборона опозиційних телеканалів: наступний крок Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Заборона опозиційних телеканалів: наступний крок Зеленського

Чи є кремлівський слід в забороні опозиційних телеканалів - думки експертів

4 лютого 2021, 13:24 comments1148
Поділіться публікацією:

В українській спільноті гаряче обговорюється тема заборони опозиційних телеканалів. Згідно з однією з версій, санкції проти Козака і Медведчука ввели, в тому числі з подачі однієї з веж Кремля. Нібито там йде боротьба за ресурси, що виділяються на просування проросійського порядку денного. Чи є обгрунтування подібним думкам і що насправді ховається за такими санкціями — про це читачам "Коментарів" розповіли експерти.

Заборона опозиційних телеканалів: наступний крок Зеленського

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Чутки запущені, щоб розмити негатив"

На думку директора Українського інституту політики (УІП) Руслана Бортника, версія про московський слід в справі з санкціями проти Козака-Медведчука і трьох телеканалів виглядає досить сумнівно.

"Швидше за все, ми бачимо спробу розмивання інформаційного порядку денного. Щоб зняти навантаження з Офісу президента (який звинувачують в нехтуванні свободи слова, наступ на опонентів, нехтуванні законами), могли запустити міф про роль "вежі Кремля" в ситуації з санкціями проти ряду ресурсів представників ОПЗЖ, включаючи телеканали", — зазначає Руслан Бортник.

На його думку, те ж саме стосується чуток про те, що телеканал Прямий (належить Петру Порошенку) буде ділитися ресурсами з каналами Медведчука.

"Якщо ж "баштова" версія правдива, то виходить, що одна з "веж Кремля" управляє Зеленським? Досить сумнівно ... Тому і вважаю, що подібні чутки запущені, щоб розмити негатив, який пішов на ОП після указу президента, що затвердив санкції", — резюмує директор УІП.

"Зеленський повинен довести історію до логічного кінця"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що не слід шукати причини санкцій проти Медведчука в Москві. На його думку, вони мають суто внутрішньоукраїнський характер.

"Загострилися суперечності навіть не між ОПЗЖ і Зеленським, а між Медведчуком і Зеленським. Президент вважає, що Медведчук є головним спонсором і рухає ресурсом т.зв. тарифних протестів. На Банковій Зеленському створили стійку думку, що особисто Медведчук (в союзі з Коломойським) стоїть за спробами розхитати більшість — і провести дострокові парламентські вибори. Сюди ж можна включити, що Медведчук став відігравати значну роль в лобіюванні інтересів частини облгазів. Економічні та політичні мотиви, а також особиста неприязнь зіграли роль в тому, що були введені санкції. Зеленський зажадав від свого оточення вирішити "проблему Медведчука". Вирішили у такий спосіб", — пояснює Віталій Кулик.

На його думку, тепер Зеленський повинен довести історію до логічного кінця. Інакше вона бумерангом вдарить по ньому ж.

"Думаю, зараз Офіс президента намагатиметься прискорити процес розпаду ОПЗЖ. В тому числі мотивуючи частину, яка орієнтується на Льовочкіна, вийти та об'єднатися з представниками Ахметова. У цій ніші залишається телеканал НАШ, що має симпатію до колишнього Опоблоку. Є медійне посилення Льовочкіна, який є вигодонабувачем від каналу "Інтер"... Якщо Зеленському не вдасться дотиснути (не будуть відкриті кримінальні справи по фігурантах, не відбудуться виїмка документів і арешти), якщо він не схилить до співпраці частину ОПЗЖ, якщо канали повернутися через деякий час в ефір шляхом судових рішень — це буде удар по Зеленському, по рейтингах. Всі побачать, що король голий, не здатний доводити почате до кінця. Якщо це трапиться — можна чекати достроковий парламентських виборів", — прогнозує Віталій Кулик.

Як повідомляв портал "Коментарі", секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов пригрозив закриттям всіх телеканалів, які ведуть антиукраїнську діяльність. Санкції можуть послідувати за прикладом позбавлення ліцензії телеканалів 112, NewsOne і Zik, які пов'язують з нардепом Віктором Медведчуком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини