Головна Новини Політика внутрішня політика За брехню в поданих деклараціях можна отримати рік тюремного терміну: як оцінювати це рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

За брехню в поданих деклараціях можна отримати рік тюремного терміну: як оцінювати це рішення

Відповідні зміни будуть внесені до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінальний кодекс України

30 червня 2021, 22:23
Поділіться публікацією:

Відтепер в Україні за брехню в поданих деклараціях можна отримати рік тюремного терміну. Посилять відповідальність за неправдиву декларацію президентські правки, затверджені 29 червня Верховною Радою. Як оцінювати це рішення? Чи допоможе у боротьбі з корупцією — або це чергова профанація? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

За брехню в поданих деклараціях можна отримати рік тюремного терміну: як оцінювати це рішення

Рада (фото з відкритих джерел)

Адвокат, кандидат юридичних наук Сергій Войченко переконаний, що підтримані Радою посилення не призведуть до позитивних наслідків щодо боротьби з корупцією.

"На жаль, боротьба з корупцією в Україні перетворилася на куди більш прибутковий бізнес, ніж самі корупційні дії, — зазначає експерт. — Посилення відповідальності за неправдиву декларацію буде, як і раніше, використовуватися для політичної розправи, для спроб тиску на людей, які не бажані влади".

До того ж, продовжує Сергій Войченко, антикорупційні органи, включаючи Вищий антикорупційний суд, знову будуть займатися такою дрібницею як перевірка декларацій.

"А потім ці дрібні справи стануть видавати за якісь величезні досягнення заради виправдання мільярдних бюджетів. При цьому правопорушення виявлятимуть на мізер, на тисячі гривень, демонструючи видимість боротьби. І все менше людей будуть хотіти йти на держслужбу (що має на увазі подачу е-декларацій), розуміючи, що хто завгодно завдяки досить складній і заплутаній системі декларування зможе звинуватити їх у якійсь дрібниці, поставивши хрест на кар'єрі. Чи підуть успішні люди, які могли б зробити щось корисне, на таких умовах на держслужбу? Питання риторичне, — вважає Сергій Войченко. — На жаль, наша держава продовжує намагатися сподобатися закордонним партнерам (в тому числі вносячи такі зміни в законодавство), тоді як самі українці не відчувають ніякого поліпшення".

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає, що така ініціатива є більш формальною, ніж ефективною. І все ж він сприймає її як конструктивну, що дозволяє тримати "слуг народу" (депутатів і не тільки) під певним контролем.

"Однозначно — це крок вперед. Але якщо ми будемо такими дрібними кроками йти, лише через кілька років зможемо отримати результат, на який вже сьогодні розраховують громадяни України", — підкреслює Іван Ліберман.

На його думку, посилення покарання за неправдиве е-декларування покликане показати міжнародним партнерам, що в Україні відбуваються певні зміни.

"Але мені здається, що сам соціум вимагає більш значної, реальної відповідальності для держчиновників-порушників загалом і нардепів зокрема", — говорить доктор права.

Нагадаємо, що "Коментарі" вже писали, чому частина нардепів Верховної Ради була не готова підтримати останні правки президента України до цього закону. Зокрема, окремі правки називалися "дуже дивними і такими, що спотворюють логіку".






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини