Головна Новини Політика внутрішня політика Які обмеження можуть бути запроваджені в разі введення надзвичайного стану, - нардеп
commentss НОВИНИ Всі новини

Які обмеження можуть бути запроваджені в разі введення надзвичайного стану, - нардеп

Надзвичайний стан плануть ввести на всій території України на тридцять днів

23 лютого 2022, 12:25
Поділіться публікацією:

Народний депутат, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко розповів, чим відрізняється воєнний стан від надзвичайного й де його вводитимуть. Про це повідомляє кореспондент порталу "Коментарі".

Які обмеження можуть бути запроваджені в разі введення надзвичайного стану, - нардеп

Фото ілюстративне / Pixabay

За його словами, наразі потрібно було б вводити воєнний стан, бо такий застосовується в разі вторгнення іншої держави. А от надзвичайний стан вводиться, коли є якісь техногенні катастрофи або природні катастрофи.

Під час воєнного стану на місцях створюються воєнні адміністрації й вся влада передається їм. В разі запровадження надзвичайного стану влада залишається в голів обласних адміністрацій та місцевого самоврядування, але дещо по-іншому розподіляється. Також для громадян вводять певні обмеження, як от комендантська година, спеціальний режим в'їзду до областей, перетину кордону, правоохоронці та військові отримують більше повноважень, наприклад, можуть перевіряти автомобілі громадян. Відповідно до закону, надзвичайний стан по всій території можна ввести на 30 діб, на окремих територіях — до 60 діб.

"Є принципова різниця в тому, як відбувається самоврядування на територіях під час надзвичайного стану і воєнного, тому доцільніше було б ввести воєнний. Але РНБО і президент приймають рішення, а Рада має проголосувати за це рішення. Указ президента про введення надзвичайного стану на прикордонних територіях буде розглядати комітет опівдні. Попередньо відомо, що це будуть Донецька, Луганська, Харківська і всі прикордонні, які межують з Білорусією та Росією, можливо Одеська", — говорить нардеп.

Також він додав, що якщо в указі будуть норми і заборони, що не сприяють посиленню обороноздатності країни, то депутати будуть подавати свої пропозиції.

Як передає кореспондент порталу, надзвичайний стан планують ввести на всій території України строком на 30 днів. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данилов.

Як повідомляв портал "Коментарі", Верховна Рада сьогодні може запровадити надзвичайний стан.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини