Головна Новини Політика внутрішня політика Влада відреагувала на загрози національній безпеці України: підсумки засідання РНБО
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада відреагувала на загрози національній безпеці України: підсумки засідання РНБО

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, ситуація в країні складна, але контрольована, немає жодних приводів для паніки

25 січня 2022, 11:01
Поділіться публікацією:

Увечері 24 січня відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО), під час якого було розглянуто комплекс гострих питань.

Влада відреагувала на загрози національній безпеці України: підсумки засідання РНБО

РНБО. Колаж "Коментарі"Д.Романюк

Експерти проаналізували для видання "Коментарі" результати брифінгу, який після засідання провів секретар РНБО Олексій Данілов та представники Кабміну, а також звернення Володимира Зеленського. 

Хоча президент, який випустив окреме звернення після засідання РНБО, запевняв, що це зроблено не заради медійного ефекту – саме заради цього, схоже, все й було

Експерт із конституційного права, політичний експерт Богдан Бондаренко впевнений, що метою засідання РНБО було – дати відповідь на ті актуальні проблеми, які були озвучені у медійному просторі протягом останніх кількох місяців. А саме – ситуація в енергетиці, економіці, ковід, курс гривні, що слабшає, війна на Сході, загроза російського повномасштабного вторгнення.

"І хоч президент, який випустив окреме звернення після засідання РНБО, запевняв, що це зроблено не заради медійного ефекту – саме заради цього, схоже, все й було. Привертає увагу відсутність рішень РНБО, які були б введені в дію указами президента. Немає навіть інформації про якісь ухвалені секретні рішення, які не будуть опубліковані. Тобто, схоже, були збори, де всі посиділи, послухали одне одного, а потім вийшли на брифінг із запевненнями, що все у влади під контролем", – вважає Богдан Бондаренко.

На його думку, наскільки це "під контролем" оцінить суспільство – справа суб'єктивна. Питання тут у легітимності влади, на рівні довіри до неї, до конкретних людей, які зібралися на засідання РНБО і виступали після.

"Говорити про те, що всі заспокояться – не доводиться. Хтось заспокоїться, хтось – ні. Наскільки це вчасно було зроблено? РНБО із подібних питань збирали наприкінці грудня. Але з огляду на передноворічну пору, інформація про ті збори не стала актуальною для суспільства. Наразі буде більше уваги. Зрозуміло, що одним засіданням не вирішити питання енергетики чи війни на Сході України. Отже, тут робилася ставка саме на медійний ефект, якого було досягнуто, судячи з реакції суспільства, лише частково", – резюмує експерт.

Президентові та його команді треба було якось реагувати та заспокоювати суспільство. І показувати своїм виглядом, що все під контролем, все добре

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає, що РНБО та нове звернення Зеленського пов'язані з проблемами в енергетиці, внутрішніми розбираннями та панічними настроями у суспільстві.

"Президенту та його команді треба було якось реагувати та заспокоювати. І показувати своїм виглядом, що все під контролем, і все добре. Хоч це останнім часом погано у них виходить. Російські війська на кордоні з Україною, спільні російсько-білоруські військові навчання в Білорусі, енергетична криза, ситуація зі збільшенням хворих на ковід – все це було предметом обговорення чергового засідання РНБО, як випливає з виступів президента і Данілова. Про збільшення військ на наших кордонах уже говорить майже весь світ – і не відреагувати на це було б неправильно. Високопосадовці США прилітають до Києва для обговорення ймовірності воєнних дій. Іноземні посольства збираються евакуювати своїх працівників. Відбувається нагнітання ситуації та посилення панічних настроїв у суспільстві. Постійне мінування торгових центрів, шкіл, курс долара, що похитнувся, і зняття готівки з банків населенням створюють неспокійну атмосферу в суспільстві", – підкреслює Олег Вострых.

З огляду на все це, влада мала відреагувати. Як наслідок – засідання РНБО та виступи після нього у понеділок, 24 січня.

"Думаю, що багато залишилося за дужками, – зазначає Олег Вострых. – Газа у сховищах, за оцінками енергетичних експертів, залишається ще на місяць. Необхідно продуктивніше вести роботу в цьому напрямку. А розгойдування ситуації в середині суспільства, запізнілі судові потуги щодо Порошенка зараз більш виглядають як політичне переслідування. Посилення фіскального тиску на малий бізнес змушує підприємців виходити на мітинги. І всі ці проблеми сходяться одночасно і в одній країні".

Раніше на порталі "Коментарі" — Діалог – так, поступки – ні: у США відреагували на ультиматум Кремля щодо гарантій безпеки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини