Головна Новини Політика внутрішня політика Військово-політичний прогноз для України на осінь: чого чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

Військово-політичний прогноз для України на осінь: чого чекати

Військово-політична ситуація на осінь формувалася практично все літо

27 серпня 2021, 23:10
Поділіться публікацією:

Військово-політичний прогноз для України на осінь: чого чекати і чому? Які є варіанти розвитку подій? На ці питання виданню "Коментарі-Україна" відповів генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

Військово-політичний прогноз для України на осінь: чого чекати

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

"Військово-політична ситуація на осінь формувалася практично все літо. Відбулися важливі зустрічі: Байден-Путін, Меркель-Путін, Меркель-Байден, Меркель-Зеленський. Йде напрацювання політичних позицій в розвинених державах, щоб якось сформувати до осені позицію щодо врегулювання ситуації в Україні. Її обговорювали між собою лідери США, ФРН, Франції, РФ. І, звичайно, України, оскільки це все стосується нас.

В цьому ракурсі важлива зустріч президентів США і України, намічена на 31 серпня. Оперативно слід робити висновки по ситуації в Афганістані. Тема точно буде підніматися. Зрозуміло, що розмові з Байденом Зеленський піднімає питання безпеки, "Північного потоку-2", фінансування. При цьому Україна не повинна виступати в ролі прохача. Хоч реструктуризацію того ж боргу треба проводити, тому що ми в війні. Так само як слід нагадати нашим партнерам про Будапештський саміт. Але краще — показувати, ніж зараз може зацікавити американців Україна. Так, слід активізувати реалізацію ідеї України як форпосту Сходу Європи біля кордонів з РФ. Тут є інтерес у військовому аспекті, що дозволить поглибити і розширити співпрацю у військово-промисловому комплексі. І певні напрацювання, судячи з попередніх даних про підготовку переговорів, уже є.

Важливо також зацікавити США створенням  системи протиракетної оборони. Британці з американцями вже розставив акценти з морської безпеки в Чорному морі. Україна може грати тут серйозну роль. Допомога в озброєннях, в посиленні сумісні дійства, забезпеченні оборони, бази — себе теж можна і потрібно представляти саме в такому ключі.

За результатами переговорів між лідерами США і України всі гравці, включаючи Путіна, будуть бачити розклад на осінь. І Путін вже до цього готується. Та угруповання ударного характеру, яка була зосереджена у наших кордонів навесні, а також в окупованому Криму, нікуди не поділася. Робилася видимість, що вона ослаблена, але вже бачимо посилення на півдні, в Криму (особовим складом, літальними апаратами), так і на півночі України, в районі Білорусі, де росіяни вже місяць як розвантажують війська і озброєння в рамках підготовлюваних навчань Захід-2021 . Ми бачимо як інтенсифікуються ведення бойових дій на сході нашої країни. Чи не кожен день в зоні проведення ООС гинуть або отримують поранення наші військовослужбовці. Так Путін здійснює військовий тиск.

Росіяни активізували підготовку резервістів, випуски диверсійних груп. Путін готує військовий кулак для осені. Щоб потім або дати відбій і повернути сили, залишивши їх на певних позиціях частково. Або їх застосувати. З отриманням фактичного контролю на Білорусь, росіяни націлені вже не тільки проти України. Під ударом також Польща, Прибалтика. Але Путін розуміє: і українці будуть воювати з будь-якого, і Польща і Прибалтика не стануть легкою прогулянкою, тим більше, що це країни НАТО. А, згідно з договором, під час нападу на одну країну Альянсу, на її захист встануть всі країни-члени НАТО. Не кажучи вже про те, якими санкціями обернеться подібна агресія. Загалом, поки Путін зважує й оцінює ситуацію, щоб, імовірно, у вересні приймати відповідне військово-політичне рішення ".

Нагадаємо, Володимир Зеленський продовжує масовані кадрові перестановки. Після зміни міністра МВС, головкому ВСУ, керівника Служби зовнішньої розвідки (СЗР), ряду персон в СБУ і Міноборони, дійшла черга до керівництва Збройних сил України та командування операції Об'єднаних сил.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

28 серпня 2021, 06:24

Населению должны постоянно вешать лапшу про страшного Путина и ужасы оккупации, иначе люди выйдут из ступора и начнут понимать, что их безбожно грабят


Новини