Головна Новини Політика внутрішня політика Винним за утримання Медведчука під домашнім арештом понад 6 місяців – доведеться відповідати, – юристи
commentss НОВИНИ Всі новини

Винним за утримання Медведчука під домашнім арештом понад 6 місяців – доведеться відповідати, – юристи

В "ОПЗЖ" вважають, що нардеп Віктор Медведчук перебуває під домашнім арештом незаконно

28 грудня 2021, 14:45
Поділіться публікацією:

Утримання під домашнім арештом лідера "ОПЗЖ", нардепа Віктора Медведчука понад 6 місяців – це грубе порушення законів України. Про це йдеться у спільній заяві нардепа, судді Конституційного суду України, кандидата юридичних наук, професора Василя Німченка та нардепа, доктора юридичних наук Григорія Мамки. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише сайт телеканалу "112 Україна".

Винним за утримання Медведчука під домашнім арештом понад 6 місяців – доведеться відповідати, – юристи

Віктор Медведчук. Фото: прес-служба ОПЗЖ

Юристи акцентують увагу на тому, що продовження терміну домашнього арешту Віктора Медведчука відбулося внаслідок порушення політично мотивованої другої справи.

Німченко та Мамка наводять низку законодавчих актів, якими доводять, що ув'язнення під домашній арешт на термін більше 6 місяців є незаконним і не могло тривати довше, ніж до 13 листопада 2021 року.

"Продовження цілодобового домашнього арешту Віктору Медведчуку більше шестимісячного терміну суперечить приписам статті 29 Конституції України, статей 2, 7, 8, 181 КПК України, правовим позиціям Конституційного Суду України, рішенням ЄСПЛ, і є проявом свавілля, відповідальність для якого ", — йдеться у заяві.

Юристи зазначають, що в силу приписів частини першої та другої статті 29 Конституції України кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. Ніхто не може бути заарештований або утримуватися під вартою інакше як за мотивованим рішенням суду і лише на підставах та в порядку, встановлених законом. Відповідно до встановленої практики Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) за результатами та способами застосування як утримання під вартою, так і домашній арешт прирівнюються до позбавлення волі. Таким чином, обрання особі запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту має здійснюватися судом виключно на підставах та в порядку, встановлених законом – Кримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до частини шостої статті 181 КПК України, сукупний термін утримання під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. Після закінчення цього терміну ухвала про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію, і запобіжний захід вважається скасованим.

Василь Німченко та Григорій Мамка додають, чинне законодавство не містить правил, за якими граничний термін утримання під домашнім арештом має обчислюватися у кожному кримінальному провадженні окремо, якщо ці провадження розслідуються протягом одного й того ж проміжку часу. Віктор Медведчук мав вийти з-під домашнього арешту не пізніше 13 листопада 2021 року. А застосування до нього цього запобіжного заходу після цього терміну є грубим порушенням закону.

Юристи наводять рішення ЄСПЛ, згідно з якими відповідальні за дані незаконні дії будуть притягнуті до відповідальності.

"У разі, коли національне законодавство допустило неоднозначне чи множинне тлумачення прав та обов'язків осіб, національні органи зобов'язані застосовувати найсприятливіший підхід. Тобто рішення колізій у законодавстві завжди тлумачиться на користь громадянина… Відповідальність за подолання недоліків законодавства, правових колізій, прогалин, інтерпретаційних сумнівів лежить, у тому числі, і на судових органах, які застосовують та тлумачать закони", — наводять доводи ЄСПЛ Німченко та Мамка.

Читайте також на порталі "Коментарі" – нардеп заявив, що також потрапив до одного списку з Медведчуком та Порошенком.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини