Головна Новини Політика внутрішня політика Віктор Медведчук: якою може бути Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Віктор Медведчук: якою може бути Україна

Політик написав велику статтю про стосунки України та Росії

24 серпня 2021, 08:57
Поділіться публікацією:

Стаття Володимира Путіна "Про історичну єдність росіян і українців" запустила глибинні процеси в українському суспільстві та політичному середовищі. Віктор Медведчук переконаний, що за весь час міждержавних російсько-українських відносин ніколи не було такої чіткої офіційної думки про долю двох народів і перспективи двох держав. Про це політик написав на офіційному сайті ОПЗЖ.

Віктор Медведчук: якою може бути Україна

Віктор Медведчук (фото з відкритих джерел)

Віктор Медведчук вважає, що позиція Путіна набагато об'ємніше такого примітивного розуміння відносин між країнами.

"Загалом стаття і наступні висловлювання Путіна про те, що повинні бути і Росія, і Україна, але є дуже важливі нюанси, які необхідно аналізувати українським політикам. Путін сьогодні не тільки не заперечує українську державність, а й право України ставати "анти-Росією". Але тоді він ставить питання про статус територій, які, зважаючи на своє історичне формування, бути "анти-Росією" ніяк не бажають. Адже Україна активно виштовхує мільйони російськомовного населення з правового поля, а до Донбасу формується ставлення як до бунтівної колонії. Якщо Європа не реагує на утиски опозиції та російськомовного населення, то Путін впіймає їх на лукавстві та подвійних стандартах. Якщо Європа починає реагувати на українське свавілля, то Путін стає гарантом демократії в Східній Європі",- йдеться в статті політика.

Українська відповідь. 

Віктор Медведчук заявляє, що українська відповідь на позицію Путіна теж не однозначна.

"Найправильніша відповідь влади ‒ запевнити українських громадян, що їхня країна з ними, що на них чекають, що їхні права будуть захищені, про них дбатимуть. Але влада, насамперед в особі Президента Зеленського, робить щось протилежне, що величезна кількість українських громадян оцінили як безумство. Головне судження нинішнього Президента щодо російськомовного населення ‒ ти тут гість чи ні?  Багато людей угледіли в цьому ту риторику, коли в Німеччині в 30-х роках минулого століття називали німецьких євреїв гостями. Путін каже про один народ, об'єднуючи російський і український народ, а Зеленський пропонує російським і російськомовним або асимілюватися, або емігрувати до Росії.  Зеленський зарозуміло заявляє, що Донбас без України не розвиватиметься. Але чи буде він розвиватися з Україною? Україна є єдиною країною пострадянського простору, яка за 30 років незалежності так і не вийшла на економічний рівень кінця 1980-х і початку 1990-х років. Сьогодні це найбідніша країна в Європі, але Зеленського це анітрохи не бентежить. Сьогодні Україна програє Росії передусім економічно. І програш цей ‒ пряма відповідальність Зеленського як Президента України. Тому розмови Зеленського про розвиток країни не варті нічого. Злиденну країну просто розвалити і продати за борги кредиторам. І жодна патріотична риторика не допоможе",- написав Віктор Медведчук.

Протистояти деградації

Опозиційний політик переконаний, що  Зеленський, Порошенко та інші благословляють втрату громадян та втрату територіальної цілісності України. Він також заявляє, що заперечує Путіну та наполегливо хоче повернути Донбас в Україну, а Україну на Донбас.

"Чому ж російськомовні Зеленський і Порошенко раптом стали затятими націоналістами і наввипередки вправляються в тому, щоб відібрати права і свободи у російськомовного населення і посваритися з усіма сусідами (члени обожнюваного ЄС не є винятком)? Річ зовсім не в російській мові (утискають і угорців, і румунів, і поляків), а в системі управління. Українцям навіюють, що вони були цивілізованими європейцями, просто забули це, росіяни змусили їх це забути. Треба розуміти, що на примітивному рівні управління ми втрачаємо країну. Ми вже втратили величезний промисловий і науковий потенціал, втрачаємо населення і території. І процес цей триває. Населення позбавляють прав і свободи, а влада несе все менше відповідальності за скоєне. Тому в України єдиний шлях до відродження, і полягає він у зворотному завоюванні прав і свобод громадян. Постмайданна влада тільки те й робила, що забирала свободу і права громадян, залазила до них у кишеню, виштовхувала землю з-під ніг",- вважає опозиційний політик. 

Врятувати країну

За його словами ідеологія і методи управління Порошенка та Зеленського ведуть Україну до втрати суверенітету, виштовхування в політичну резервацію. 

"Перше, що потрібно зробити в перетворенні країни, це зрозуміти, що за країна нам дісталася, які люди тут живуть і як влада, держава може зробити їхнє життя кращим. Україна історично склалася з безлічі частин, які раніше входили до складу інших держав, а тому стиснення від багатонаціональної держави до одного етносу або племені ‒ це деградація. Тим паче для країни, яка знаходиться в центрі Європи, де говорять на різних мовах, ходять до різних церков, шанують різних героїв, вибудовувати ідентичність, яка близька лише частині населення, є стратегічною помилкою, яка веде до руйнування країни. Зліпити країну за чужими лекалами ‒ ще більша дурість, адже тоді ми робимо країну не своїм громадянам, а зовнішнім силам. А ось якщо при владі залишиться ця ж політична команда, то вона доб'є Україну і без всякого федералізму. Мій аргумент такий ‒ федеральною державою складніше управляти, а тому федеральна держава не потерпить на чолі жадібних і непрофесійних правителів. Ми повинні закликати до влади не популістів, а серйозних фахівців із державного будівництва і справжніх патріотів своєї країни",- підкреслив політик.

Нагадаємо, що видання "Коментарі" повідомляло про те, що ідеологія "анти-Росії" руйнує українську державу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини