Головна Новини Політика внутрішня політика Викриття Нескоромного: чи будуть скандали в СБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Викриття Нескоромного: чи будуть скандали в СБУ

Ситуацію з втечею Нескоромного та анонсовані їм викриття оцінили українські експерти

10 лютого 2021, 13:32
Поділіться публікацією:

Колишній перший заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний, який втік з України (йому оголошено про підозру в організації приготування вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова), виклав 9 лютого в мережі відеозвернення. У ньому заявив, що готовий надати європейцям інформацію про корупцію у вищих ешелонах української влади, а українському суспільству — інформацію про те, що зараз відбувається в СБУ, де нібито "багато співробітників завербовані та працюють на користь тих чи інших іноземних розвідок", а цілі підрозділи займаються торгівлею даними, контрабандою, транзитом наркотиків. Наскільки ці викриття можуть бути небезпечні, чи не блефує Нескоромний і як в принципі така ситуація стала можливою — разом з експертами розбиралися журналісти "Коментарів".

Викриття Нескоромного: чи будуть скандали в СБУ

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Через політизацію СБУ скандали продовжуватимуться"

Полковник СБУ у відставці, експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Стариков підкреслює: "Те, що зараз відбувається навколо Нескоромного і Наумова — результат політизації СБУ. У цьому правоохоронному органі спецпризначення останнім часом відбувається повне ігнорування вимог до кадрового підбору".

На думку Олега Старикова, поки не відбудеться деполітизація СБУ, скандали навколо спецслужби триватимуть. Так само як її ослаблення.

"Практично кожна велика політична група має свою квоту в СБУ. Ділять потоки, в тому числі контрабандні, де крутяться величезні гроші. Для того, щоб корупціонувати СБУ, почали впроваджувати туди співробітників МВС, випускників вузів МВС, які заражені корупцією. Той же Нескоромний — з таких... Пішли хабарі за призначення на посади, масові схеми", — підкреслює експерт.

Він також запевняє, Наумов, що прийшов з прокурорських - начальник оперативного управління центрального апарату СБУ, не має уявлення, що таке оперативна робота, контррозвідувальна, агентурно-оперативна діяльність.

"Всі ті про кого ми говоримо — номенклатура президента, верховного головнокомандувача Володимира Зеленського. Це — його персональні кадрові помилки", — резюмує Олег Стариков.

"Інформація Нескоромного навряд чи когось здивує"

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", юрист Дмитро Снєгирьов вважає, що ситуація з "кейсом Нескоромного" стала можливою через деградацію СБУ і боротьби всередині Служби за контроль над фінансовими потоками.

"В СБУ діяв і діє департамент по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (так званий відділ "К"). Фактично держава в державі. Саме там займалися фінансовими схемами, обслуговуючи представників чинної влади. Про необхідність ліквідації відділу "К" говорилося давно. Нещодавно Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект № 3196-д про реформу Служби безпеки України. Він, начебто, передбачає ліквідацію відділу "К". Але є ризики, що його просто перейменують. Або що закон в цілому так і не приймуть", — зазначає Дмитро Снєгирьов.

За його словами, призначення Нескоромного лобіював екс-глава Офісу президента Богдан.

"Номінальний глава СБУ Іван Баканов, який фактично не контролює діяльність Служби, начебто, був проти. Але вдіяти нічого не зміг, — продовжує експерт. — Тепер будуть розсьорбувати все те, що цей проросійський елемент (а судячи з оприлюднених СБУ плівкам, Нескоромний — саме такий) виявився в такій найважливішій структурі як СБУ. І те, що йому дали втекти".

При цьому Дмитро Снєгирьов сумнівається, що Нескоромний володіє дійсно резонансною інформацією.

"Якби він хотів щось оприлюднити, вже б це зробив. А так... Можливо, будуть якісь точкові удари, розкриє корупційні схеми, в яких задіяна СБУ. Чим навряд чи когось особливо здивує. Цікаво й те, що він уже двічі переносив раніше анонсовану прес-конференцію. Швидше за все, йдуть якісь закулісні торги", — робить висновок Дмитро Снєгирьов.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розбиралися разом з експертами, які "кейси" може розкрити Нескоромний, а також, наскільки вони (незалежно від достовірності) можуть нашкодити Офісу президента і СБУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини