Головна Новини Політика Скандали.Політика Одкровення Нескоромного: чим небезпечні для Офісу президента і СБУ заяви втікача
commentss НОВИНИ Всі новини

Одкровення Нескоромного: чим небезпечні для Офісу президента і СБУ заяви втікача

Експерти припускають, що Дмитро Нескоромний не розкаже нічого резонансного, але може поділитися інформацією, яка зашкодить деяким чиновникам

29 січня 2021, 08:21 comments2811
Поділіться публікацією:

Колишній перший заступник голови Служби безпеки України (СБУ) Дмитро Нескоромний, який недавно втік з України після операції по запобіганню замаху на інших представників СБУ, опублікував в Telegram-каналі посилання на свою прес-конференцію. Вона повинна відбутися 2 лютого. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, які "кейси" може розкрити Нескоромний, а також, наскільки вони (незалежно від достовірності) можуть нашкодити Офісу президента і СБУ.

Одкровення Нескоромного: чим небезпечні для Офісу президента і СБУ заяви втікача

Дмитро Нескоромний, СБУ. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Компрометуюча інформація

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак більш ніж упевнений, що на анонсованій прес-коференції Нескоромний не зможе розповісти щось неймовірно резонансне про реалії української корупції.

"Поза всяких сумнівів, його інформація буде компрометуючою, цікавою і пікантною, адже вона стосуватиметься людей з самого ближнього оточення президента. Безумовно будуть оголошені факти кришування СБУ каналів контрабанди та причетності до функціонування такого каналу Андрія Наумова, Івана Баканова і ключових осіб в Офісі президента України. Крім того, можливо будуть названі імена і прізвища людей в СБУ, які безпосередньо займаються збором грошей з підприємців, а також учасників тіньових схем по всій території України, і надалі передають їх особисто Андрію Наумову", — каже Іван Ступак.

Однак така інформація, на його думку, навряд чи матиме вибуховий резонанс в українському суспільстві.

"Офіс президента і СБУ будуть категорично заперечувати всі оголошені факти, мотивуючи їх банальною спробою Дмитра Нескоромного захиститися від звинувачень у спробі організації замовного вбивства Андрія Наумова. У довгостроковій перспективі все це, звичайно, похмуро позначиться на політичному майбутньому як партії "Слуга народу", так і самого Володимира Зеленського, який, за деякими даними, вже зараз виношує плани про другий термін свого президентства", — зазначає Іван Ступак.

Про корупцію серед силовиків

Політичний експерт Дмитро Воронков не виключає, що анонсована Нескоромним прес-конференція носить превентивний характер.

"Згідно з попередніми даними, Нескоромний збирається розкрити корупційні дії у вищих силових ешелонах. Можливо, з його боку це завуальована погроза потягнути за собою весь "корабель" нечистих на руку силовиків і чиновників, в разі, якщо його справу не замнуть. Свого роду натяк на операцію. Інакше він би не тягнув так з цим заходом", — розмірковує експерт.

На його думку, прес-конференція відбудеться в будь-якому випадку.

"Якщо Нескоромний вирішать дати спокій (що навряд чи, судячи з того, що вже оприлюднили ряд фактів, що виключають це — прим. ред.), Він може обмежитися якийсь "водою" без конкретних прізвищ. І більшу частину прес-конференції присвятити власному "відбілюванню" (за сценарієм "сакральної жертви"). Або ми почуємо гучні прізвища, включаючи главу СБУ Баканова, — припускає Дмитро Воронков. - Автоматично це вдарить і по Офісу президента, оскільки стосуються кадрової політики глави держави. Адже саме Зеленський призначив Баканова на пост. Не виключаю, що крім внутрішньодержавних корупційних схем, можуть спливти таємні домовленості з боку СБУ — і співробітництво на корупційній основі з ОРДЛО або навіть РФ. Це серйозно може вдарити по репутації та рейтингу влади, які й так різко знижуються".

Коментуючи вибір Нескоромного Бельгії (його прес-конференція анонсована в Брюсселі), політексперт зазначає: "Перш за все, це зроблено тому, що до Європи, чим, наприклад, до Росії, довіри більше. Асоціативно втікачі сприймаються політичними жертвами, незалежно від того чи є на них реальна вина. Можливо, в РФ він не міг втекти з причин своєї професійної минулої діяльності".

Політексперт впевнений: навіть якщо справу Нескоромного почнуть спускати на гальмах, він навряд чи повернеться в Україну. У всякому разі, в найближчі роки.

"Скоріше — зміцнюватиме образ "сакральної жертви" і чекатиме зміни влади в Україні. І у зв'язку з обвинуваченнями на його адресу — він зацікавлений в дискредитації влади і її оновленні", — резюмує Дмитро Воронков.

Нагадаємо, раніше в Офісі президента прокоментували інформацію про те, що Володимир Зеленський оголосив про свій намір балотуватися на другий термін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини