Головна Новини Політика внутрішня політика Відстеження діяльності нардепів через мобільний додаток: чи потрібна ця ініціатива
commentss НОВИНИ Всі новини

Відстеження діяльності нардепів через мобільний додаток: чи потрібна ця ініціатива

Як зробити діяльність депутатів дійсно ефективною

29 червня 2021, 22:40
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді планують створити мобільний додаток, який дозволить громадянам у режимі реального часу відслідковувати діяльність кожного народного депутата. Чи потрібна ця ініціатива? Як зробити діяльність депутатів дійсно ефективною? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Відстеження діяльності нардепів через мобільний додаток: чи потрібна ця ініціатива

Верховна Рада України (фото з відкритих джерел)

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков вважає, що будь-яка форма контролю суспільства за владою — це крок у правильному напрямку.

"Якщо це буде технічно простий і зручний спосіб контролю, наприклад, через мобільний, то відразу два кроки туди, куди треба. Однак якщо такий суспільний контроль не матиме жодних наслідків для недбайливих депутатів і не приносити нічого хорошого депутатам діяльним і ефективним, то це чергова профанація. "Випуск пару" та імітація активності", — підкреслює Олександр Кочетков.

На його думку, треба приймати Закон "Про публічних осіб", до яких належать не тільки депутати, а й члени уряду, працівники Офісу президента, обласних і районних адміністрацій, місцевого самоврядування, а також учасники низки громадських організацій.

"Ось їх усіх необхідно контролювати, — зазначає Олександр Кочетков. — Причому результати громадського контролю повинні безпосередньо впливати на перебування такої людини на займаній посаді, і на її кар'єрне просування. Інакше у нас депутати штучно перетворюються у головних громадських "алергенів" і зручних "груш для биття", відводячи увагу від президента і уряду, де приймається більшість рішень, що впливають на життя громадян".

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов вважає, що ми бачимо швидше імітацію діяльності, ніж реальне бажання зробити роботу парламенту більш ефективною.

"Інформація, чим займається той чи інший депутат, які подає законопроєкти, які з них приймаються, як відвідуються засідання, — і так є. Експерти, журналісти це постійне відстежують. Робити мобільне додатки для всіх, щоб відстежувати подібний процес, — навряд чи доцільно. Так що це — скоріше крок у рамках загальної діджіталізаціі і загального популізму", — вважає Микола Спиридонов.

На його думку, більш ефективною діяльність депутатів можна зробити, якщо посилити їхню відповідальність — за невідвідування парламентських засідань, за те, що не ведуть активної законодавчої діяльності.

"Верховна Рада повинна бути більш професійною і більше відповідати за свої результати, — впевнений експерт. — У нас вчитель чи двірник за результати своєї роботи відповідають, а нардепи, по суті, ні".

Нагадаємо, в травні 2021 року 76 депутатів Верховної Ради України будуть позбавлені відшкодувань витрат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень. Про це на своєму каналі в Telegram розповів нардеп і головний консультант Апарату Верховної Ради Павло Фролов.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини