Головна Новини Політика внутрішня політика Відбір голови САП знову завалили: у Зеленського часу все менше – терпіння США закінчується
commentss НОВИНИ Всі новини

Відбір голови САП знову завалили: у Зеленського часу все менше – терпіння США закінчується

У Конкурсної комісії з обрання голови та заступника голови САП знову забракло голосів

25 грудня 2021, 15:02
Поділіться публікацією:

Члени конкурсної комісії з обрання керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) знову не змогли обрати голову відомства. З чим це пов'язано? Ми бачимо відвертий саботаж чи захист державних інтересів? Як може ситуація розвиватись далі? З цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до наших експертів.

Відбір голови САП знову завалили: у Зеленського часу все менше – терпіння США закінчується

Конкурс на главу САП. Фото з відкритих джерел

Навколо призначення головного антикорупційного прокурора триває серйозна боротьба двох груп впливу

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов вважає, що у затягуванні обрання керівника САП є як формально-юридичні причини, так і негласна конкуренція груп впливу.

"Конкурсна комісія оголосила, що вона поки що не отримала даних від Офісу Генпрокурора про спецперевірку двох фіналістів, як цього вимагає положення про проведення конкурсу. Така перевірка стосується допуску до держтаємниці, люстрації та наявності корупційних порушень", – зазначає експерт.

За його словами, навколо призначення головного антикорупційного прокурора відбувається серйозна боротьба двох груп впливу – місцевої та іноземної.

"Кілька фаворитів від кожної групи вже були "збиті" опонентами. І зараз ми бачимо прояви чергового етапу цієї конкуренції, – пояснює Ігор Попов. – На жаль, вся дискусія зводиться до вимог поставити "свою" людину, але не підвищення ефективності боротьби з топкорупцією".

Експерт нагадує, що у 2019 році президент Володимир Зеленський та монобільшість надали Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) нові повноваження – право на незалежне "прослуховування", право самостійно працювати з міжнародною правовою допомогою.

"Чинний в.о. керівника САП – Максим Грищук має добру репутацію. Жодних розбіжностей із НАБУ у нього немає. Буквально днями Вищий антикорупційний суд засудив до 5 років ув'язнення колишнього заступника голови правління ПАТ "Укргазвидобування". Але суспільство очікує більш активної роботи системи антикорупційних органів та передачі до суду резонансних справ щодо топкорупції, – наголошує Ігор Попов. – Керівника САП має бути призначено найближчим часом, процедура призначення має бути бездоганною. І до речі час готувати відбір нового директора НАБУ, у травні 2022 року закінчується термін контракту Артема Ситника. Якщо робота незалежних конкурсних комісій все одно викликає критику і потрапляє під політичні впливи – то можна зменшити роль комісії до проведення інтерв'ю та оцінки документів претендентів. А політичну відповідальність за призначення та головне за результати роботи – нехай несуть Кабмін і Генпрокурор як підзвітні виборцям політики".

Виходить, український президент обманув американських партнерів

На думку виконавчого директора в Центрі прикладних політичних досліджень Пента, політексперта Олександра Леонова, все виглядає свідомим зривом конкурсу.

"Там переможе кандидат, якого не схвалив Офіс президента. При цьому комісія, яка зірвала призначення нового голови САП, є абсолютно підконтрольною ОП, – пояснює експерт. – У ситуації є найважливіший нюанс. Зеленський під час візиту до США письмово взяв на себе зобов'язання забезпечити обрання антикорупційного прокурора до Нового року. І виходить, український президент обдурив американських партнерів".

А для США, наголошує Олександр Леонов, є дві позиції, які завжди важливі у взаєминах з партнерами: це передбачуваність останніх і можливість їм довіряти.

"Зараз українською владою втрачено обидві ці складові, – резюмує експерт. – Не йдеться про те, що США можуть відвернутися від України. Але можливе серйозне похолодання відносин між ОП та адміністрацією Білого дому. Штати надаватимуть нам допомогу, але можливість особистих контактів між керівництвом держав зведуть до мінімуму. Не розриваючи при цьому горизонтальні зв'язки (ті самі міністри оборони, глави зовнішньополітичних відомств спілкуватимуться). Гіпотетично можливе запровадження нових американських санкцій проти низки осіб з оточення Зеленського. Наприклад, проти заступника голови ОП Олега Татарова. Зрозуміло, що те, що відбувається, не додасть позитиву у відносини між Україною та США. Також зазначу, що антикорупційна реформа була одним із маркерів для здобуття нашою країною безвізового режиму. І якщо ситуація не буде вирішена, можуть виникнути неприємності й із боку Європейського Союзу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – конкурсна комісія знову не обрала голову САП.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини