Головна Новини Політика внутрішня політика Вибори на Донбасі: бути чи не бути
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Вибори на Донбасі: бути чи не бути

Місцеві вибори в прифронтових зонах можуть не відбутися

29 липня 2020, 13:14 comments1483
Поділіться публікацією:

Голови Донецької і Луганської облдержадміністрацій виступили проти проведення місцевих виборів у прифронтових населених пунктах. За їх словами, рішення про те, де саме не буде виборів, будуть приймати вже депутати. "Коментарі" дізналися у експертів, які ризики несе ця ситуація.

Вибори на Донбасі: бути чи не бути

"Не можу не аплодувати польоту тупий, як колода, чиновницької думки"

"Не можу не аплодувати польоту тупий, як колода, чиновницької думки, – каже політолог Андрій Мішин. – Можливість обстрілу важкої артилерії сепаратистів за 6 років була набагато вищою, що не завадило провести там двічі президентські і двічі парламентські вибори".

Насправді, підкреслює експерт, причина – в боязні створення некерованих Києвом структур місцевого самоврядування на кордоні з ОРДЛО.

"Але варто порушувати законні права громадян України? – запитує Андрій Мішин. – Можливість доставити громадян до місця голосування поза 5 км зони можливих обстрілів у голів ОДА є. Це, насамперед, обов'язок влада. Ніде в світі це не проблема. Але Україна в цьому сенсі, схоже, особлива країна..."

"Вибори можуть стати інструментом стабілізації в регіоні"

Політтехнолог Олег Постернак вважає, що ситуація залежить від багатьох факторів, але головним з них є тривалість повного і всеосяжного перемир'я, встановленого з 27 липня.

"Враховуючи, що збройні формування ОРДЛО провокують українські ЗС, і той факт, що останні мають всі підстави, щоб відповідати на агресивні дії і порушення режиму тиші, складно прогнозувати ситуацію безпеки у прифронтових районах, – зазначає експерт. – У разі її погіршення, говорити про виборчий процес досить проблематично".

По-перше, пояснює Олег Постернак, виникнуть проблеми зі складом виборчих комісій. По-друге, проблеми з виборчими округами, адже багато поточних адміністративних районів розділені між окупованими і вільними територіями. По-третє, до цих проблем додається нове районування території підконтрольної частини Донецької і Луганської областей.

"Однак, статтею сьомий Конституції в Україні гарантується місцеве самоврядування, – нагадує політтехнолог. – Позбавити права територіальних громад прифронтових територій на власні органи самоврядування означає звузити конституційне право (хоч для цього є вагомі причини і підстави). Вважаю, що потрібно дотримуватися диференційованого підходу. У разі позитивної динаміки перемир'я, відкриття КПП, подальшого розведення сил – вибори провести можна. Тим більше, це може стати інструментом стабілізації в регіоні".

"Давно слід було підняти питання про діяльність облрад на підконтрольній території"

Глава Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник в Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес нагадує, що вже у 2015 була подібна історія – не скрізь на підконтрольній частині Донеччини та Луганщини проводилися місцеві вибори.

"До того ж, на цих територіях діє інститут військово-цивільних адміністрацій (ВГА). Причому не лише на обласному рівні, – підкреслює експерт. – Нагадаю, що в Донецькій і Луганській областях з 2014-го немає облрад. ВГА є в ряді міст регіону, зараз з'явився указ президента про створення ще двох – у Сєверодонецьку і Лисичанську на Луганщині".

На думку Енріке Менендеса, центральна і обласна влада використовує інструмент маніпуляції, коли під різним соусом – як реальних, так і надуманих причин, – Донбас хочуть відрізати від демократичного процесу.

"Давно слід було підняти питання про діяльність облрад підконтрольній території. Але цього не роблять. Відбуваються маніпуляції і з місцевими виборами. У деяких населених пунктах у лінії розмежування, дійсно, немає сенсу обирати місцеву владу, там повинна бути робота ВГА. Але таким чином можуть заблокувати виборчий процес і в тих населених пунктах, де немає подібних проблем, але є можливість у влади отримає негативний результат. До речі, в 2014-му ми вже стикалися з ситуацією, коли багатьом на Донбасі відмовили у праві голосу. Не хотілося б, щоб ситуація повторювалася".

Раніше "Коментарі" повідомляли, що під час передвиборчої кампанії кандидатам заборонили роздавати гречку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини