Головна Новини Політика внутрішня політика Великі податки для промисловості: що вони дадуть з точки зору екології
commentss НОВИНИ Всі новини

Великі податки для промисловості: що вони дадуть з точки зору екології

Перехід на модернізовану промисловість відбудеться протягом 10-12 років, вважає Володимир Зеленський

7 червня 2021, 23:02
Поділіться публікацією:

На форумі "Україна 30. Екологія" президент України Володимир Зеленський анонсував великі податки для промисловості, в тому числі на залізну руду, на викиди, на СО2. Чи правильно вводити саме такі податки? Що вони дадуть з точки зору екології — і чи варто це того, з огляду на стан нашої економіки? Експерти оцінили цей крок для видання "Коментарі".

 Великі податки для промисловості: що вони дадуть з точки зору екології

Зеленський анонсував великі податки. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Введення податку тут і зараз робить неможливою роботу в Україні для бізнесу"

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук пояснює: якщо вводити податок на залізну руду, то це не податок на екологію, а просто рентні платежі, які хочуть забрати в бюджет. Але тут не все так просто.

"Якщо хочете вводити їх з 1 липня, то це порушує податковий і бюджетний кодекс. Тому що збільшувати податкове навантаження можна з 1 січня наступного року і лише, якщо це схвалено до 1 липня року поточного. І з Україною можуть судитися, особливо якщо серед тих, хто постраждає від нововведень, будуть іноземці, — попереджає Борис Кушнірук. — Введення податку тут і зараз робить неможливою роботу в Україні для бізнесу. Він не може планувати свою діяльність. Адже в той чи інший момент через подібних рішень влади може понести додаткові витрати, які не були передбачені. Я не дискутую — добре чи погано введення тих чи інших податкових ставок. Я говорю лише про те, що вводитися вони можуть лише з нового року".

На думку експерта, є певна логіка в тому, щоб в зв'язку з ростом цін на зовнішніх ринках на метал або залізну руду, збільшувати рентні платежі. Але не можна вводити їх лише на залізну руду, яка експортується і не переробляється в метал.

"Це суперечить зобов'язанням України в рамках СОТ та Угоди про асоціацію з ЄС. Тому що це вже експортний податок, що є порушенням, — підкреслює Борис Кушнірук. — Якщо піднімати рентні платежі для всього — і для внутрішнього споживання і для експорту — ок, це ваше право. Але тоді виникає інша проблема. Ми робимо менш конкурентною таку продукцію і в рамках своєї країни (прийом дорожче, стає весь ланцюжок виробництва, ніж ми фактично вбиваємо свою економіку), і за її межами".

Саме тому, пояснює експерт, з рентними платежами потрібно бути дуже обережними, щоб не створити ситуацію, коли ви ріжете дійну корову замість того, щоб отримувати від неї роками молоко.

"А екологію такими непродуманими кроками ви не рятуєте, — запевняє експерт. — Безумовно, з шкідливими викидами потрібно боротися. Але важливо розуміти, що якщо це робиться дуже швидко, підприємства не встигає перебудовуватися. Потрібен час. Плюс це має бути складовою економічної політики, яка передбачає зменшення т.зв. вуглецевого сліду в економіці. Слід поступово відійти від тієї структури, наприклад, енергосектору, яка є зараз".

Борис Кушнірук звертає увагу на те, що влада ще намагаються ввести фактично додаткові податки на зелену енергетику. Причому для тих виробництв, які вже інвестували кошти в Україну.

"Це як якби ви купили путівку зі "все включено", а по приїзду на місце відпочинку вам заявляють, що ще потрібно якісь гроші заплатити. А не подобається — ваші проблеми ... Не можна вводити додаткові платежі в економіці, які не передбачені. Це ні економіку не стимулює, ні екологічних проблем не вирішує, — підкреслює експерт. — А то, що можуть наприймати у нас, здатне привести до ще більших проблем. Включаючи справи проти України в міжнародних судах".

"Понад 50 тисяч передчасних смертей в Україні щорічно — через забруднення повітря"

Керівник відділу екологізації промисловості ГО "Екодія" Михайло Амосов підкреслює, що президент говорив про підвищення вартості користування природними ресурсами. Такими, як залізна руда, марганцеві руди, нікелева руда, користування лісами. Це, за словами експерта, неминучі процеси. Через які вже пройшли країни Західної Європи.

"Вартість користування надрами у Франції, Німеччині, Великобританії дуже висока. Тому їх не виробництва переїхали в країни, що розвиваються, де значно нижча вартість користування природними ресурсами, а також податки за викиди забруднюючих речовин в повітря, в воду. Викиди вуглекислого газу. Наші промислові підприємства очікує те ж саме. Це неминуче. Їм потрібно модернізуватися за рахунок впровадження нових технологій. Згодом це допоможе економити на кількості електроенергії, природних ресурсів, які вони споживають", — пояснює Михайло Амосов.

Крім того, такий підхід зменшить викиди забруднюючих речовин в повітря, убереже тисячі життів в Україні.

"Понад 50 тисяч передчасних смертей в Україні щорічно — через забруднення повітря. Перш за все можна буде уникнути. До того ж з часом буде серйозний економічний ефект. Крім того, великі промислові компанії в Україні вже зареєстровані в офшорних юрисдикціях (Кіпр, Нідерланди, Люксембург), які допомагають їм зменшити податкове навантаження", — звертає увагу експерт.

На думку Михайла Амосова, виручені за рахунок підняття таких податків кошти слід направити на боротьбу зі зміною клімату, на адаптацію до цих змін, на охорону здоров'я.

"Але ні в якому разі не можна витрачати їх на модернізацію промислових підприємств, — вважає експерт. — Вони повинні це робити за рахунок своїх доходів, залучати міжнародне фінансування. Наприклад, Європейський банк реконструкції і розвитку надає кредити на екологізацію, модернізацію великої промисловості".

Нагадаємо, Володимир Зеленський раніше розповів про проєкт "Зелена країна" і прибутку після проведеної інвентаризації лісів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини