Головна Новини Політика внутрішня політика Велика гра чи держзрада: Порошенко вже в Україні – хто зрештою опиниться у програші
commentss НОВИНИ Всі новини

Велика гра чи держзрада: Порошенко вже в Україні – хто зрештою опиниться у програші

Експерти розповіли про три проблеми для Петра Порошенка, а також принципову справу президента Зеленського

17 січня 2022, 09:43
Поділіться публікацією:

П'ятий президент України, лідер та нардеп "Європейської солідарності" Петро Порошенко 17 січня повернувся до Києва після закордонного турне. У грудні 2021 року йому повідомили про підозру у держзраді та сприяння діяльності терористичних організацій у справі про постачання вугілля з ОРДЛО у 2014-2015 роках. Тому зустрічати Порошенка готувалися як прихильники, так і слідчі. Як оцінюєте ситуацію, що склалася? Як вона може розвиватись далі? Хто зрештою опиниться у програші? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Велика гра чи держзрада: Порошенко вже в Україні – хто зрештою опиниться у програші

Петро Порошенко та Володимир Зеленський. Фото: з відкритих джерел

Вугільна справа: є три проблеми для Порошенка

Політтехнолог Борис Тізенгаузен вважає, що для Порошенка в ситуації є низка очевидних проблем.

"По-перше, це не справа конкретно проти Порошенка, як він намагається показати, а справа Порошенка-Медведчука. Якби справа була виключно проти п'ятого президента, її можна було б трактувати як політичну. А тут в одній справі об'єднані два непоєднувані персонажі. Причому Медведчук – зло у чистому вигляді для електорату Порошенка. І по репутації Петра Олексійовича завдано серйозного удару тому, що вони у цій справі разом", – пояснює експерт.

Другий незручний для Порошенка момент, на думку Бориса Тізенгаузена, у тому, що якби яскраво і пафосно п'ятий президент не повертався до України, всі пам'ятають, як він поїхав. Стрибав у машину, кричав на водія. Фактично – тікав. І тим самим підірвав образ єдиного, потужного, сміливого опозиційного лідера, що вибудовується його політтехнологами.

"Третя (і, мабуть, головна) проблема для Порошенка полягає в тому, що йому доведеться ходити до слідчого, до суду, давати свідчення. І ми найближчі місяці говоритимемо про справу Порошенка-Медведчука, про те, куди пішли гроші, які вирушали на непідконтрольні території нібито за вугілля. Чому прямували саме туди. Чи не закуповувалися на них зброя, боєприпаси... Так, Порошенко говорив і говоритиме про якесь політичне переслідування (при тому, що західні політики не підтримали таких його висловлювань). Але рано чи пізно відповідати доведеться насправді", – резюмує Борис Тізенгаузен.

"Справу Порошенка" Банкова розігруватиме максимально – робитиме яскраву картинку, намагатиметься ув'язати п'ятого президента з Медведчуком

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що те, що відбувається, потрібно розглядати в ракурсі минулого року.

"2021 пройшов під прапором "Зеленський – патріот". Іноді здавалося, що він більший націоналіст, ніж Бандера та Шухевич та нинішні праві. Багато меседжів накидав відповідних. Плюс – почав використовувати механізм РНБО як санкційний. У тому числі проти проросійських сил. У результаті його рейтинг із 23% у січні зріс до 33% на кінець літа. Тобто Зеленський знову продемонстрував феномен. Якщо у його попередників рейтинги лише падали, то він зумів падаючий рейтинг підняти назад. Щоправда, наприкінці року через вагнергейт, офшорний скандал і зростання тарифів рейтинг шостого президента знову обвалився до 23%. Але за рік Зеленський, виходить, нічого не втратив. При цьому тему патріотизму вже відпрацьовано. А тому 2022-го буде умовний новий сезон серіалу "Слуга народу" під назвою "Боротьба з олігархами". Вибрано три постаті, на яких зосереджено увагу Офісу президента. Це Медведчук, Ахметов (тут, щоправда, можливе замирення) та Порошенко", – пояснює аналітик.

За його словами, частина виборців Зеленського все ще очікує, що той "проїдеться" щодо Порошенка. Що п'ятого президента "наздоганятимуть", а краще посадять. До того ж є явне особисте неприйняття Зеленським постаті Порошенка.

"Але для Зеленського є й стримуючий фактор, – наголошує Віктор Бобиренко. — Той же Захід явно натякає, що зараз не час займатися внутрішніми розбірками, коли РФ зосередила війська біля українського кордону, проводить кібератаки, готує різноманітні диверсії. Проте для Зеленського атака на Порошенка – єдина нагода зупинити падіння рейтингу. Базовий електорат Зеленського, який буде з ним до кінця – близько 15%. А треба утримати 20-25%, щоб мати змогу виграти наступні вибори".

Тому, вважає експерт, "справа Порошенка" Банкова розігруватиме максимально. Робити яскраву картинку (в ідеалі з кайданками), намагатися ув'язати п'ятого президента з Медведчуком, показати їх "спільниками", які проходять за однією кримінальною справою.

"Думаю, до реальних посадок не дійде. Все закінчиться для Порошенка нервуванням. Можливо посадкою під домашній арешт, як Медведчука. Щоб зменшити можливість впливати на політичне поле. Але Зеленський тут точно не у виграші, – запевняє Віктор Бобиренко. — Так, він цементує свій електорат, намагаючись, щоб підтримка не впала нижче 20%. Завдання – вийти в другий тур саме з Порошенком, де й перемогти останнього (бо Порошенко в народі все ж таки ненавидять більше, ніж Зеленського). Але цементуючи свій електорат такими діями, Зеленський цементує й електорат Порошенка. Обидва вони не залишають шансів комусь третьому втрутитися у це протистояння. Решта виглядає як статисти, включаючи Раумукова, на якого думає ставити Ахметов. І у цьому програш Зеленського. Тому що гра йде – до кого більше ненависті та менше кохання – до нього чи Порошенка. Хто менше зло".

Крім того, продовжує експерт, проблема Зеленського у тому, що його виборці – люди, які хочуть жити спокійно, дивитися "Сватів" та мати повний холодильник.

"Це люди із пультом від телевізора, а не з плакатами на Майдані. На відміну від електорату Порошенко, – зазначає аналітик. – Його виборці вважають особистим програшем ситуацію 2019 року, коли перемогли Зеленський та "слуги". І цей виборець готовий не просто голосувати за "свого", а й виходити на Майдан. Якщо закриватимуть телеканали Порошенко, якщо явно знущатимуться з нього. Тобто виборець Порошенка – це люди, які ходять не лише на вибори, а й на Майдани. А це вже небезпечно не лише для Зеленського особисто, а й для України. У Москві сидить лисий карлик, який тільки на те чекає, щоб у нас почалися внутрішні зіткнення. І якщо вони почнуться, Росія отримає шанс відібрати ще частину нашої країни".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Дмитро Гордон розповів, хто першим із українських політиків дізнався ще у 2016 році, що Зеленський йтиме у президенти та створюватиме свою партію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини