Головна Новини Політика внутрішня політика В уряді кажуть, Україна більш ніж на 80% готова до опалювального сезону: які проблеми вже видно
commentss НОВИНИ Всі новини

В уряді кажуть, Україна більш ніж на 80% готова до опалювального сезону: які проблеми вже видно

Уряд вирішить питання з компенсацією для теплокомуненерго

8 вересня 2021, 22:22
Поділіться публікацією:

Готовність України до опалювального сезону становить понад 80%. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 8 вересня. Чи справді все йде за графіками, як запевняє прем'єр? Які проблеми вже видно? Експерти постаралися відповісти виданню "Коментарі-Україна".

В уряді кажуть, Україна більш ніж на 80% готова до опалювального сезону: які проблеми вже видно

Опалення - фото з відкритих джерел

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква зазначає, що по газу ситуація більш-менш нормальна.

"На поточний момент в сховищах вже понад 18 млрд кубометрів газу, що має бути достатнім обсягом для проходження зими, якщо Газпром не припинить транзит. Але крім газу є ще і вугілля. І тут ситуація набагато гірша", — підкреслює Денис Саква.

За його словами, зараз на складах електростанцій — близько 920 тис. Тонн вугілля. Минулого року на цей час у нас було майже 3 млн тонн вугілля, які "благополучно" спалили — і до лютого вже був дефіцит.

"Тобто, в цьому році більший упор буде на атомну енергетику, — прогнозує Денис Саква. — І важливо, щоб вона була добре підготовлена до проходження опалювального сезону 2021-2022".

На думку члена Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, слова Шмигаль про 80% готовності до опалювального сезону — це скоріше констатація, що всі труби та котельні на місці.

"Реально такі звіти регіонів про готовність — це більш інвентаризація об'єктів. Яка частина з цих 80% має договору на газ, підтвердження ліміти, договори про реструктуризацію боргів — уряд не говорить. Наскільки я знаю, можна говорити лише про 45-50% готовності. Але будуть все підтягувати ", — вважає Юрій Корольчук.

Він підкреслює, що основна проблема зараз — в "Нафтогазі", який підписує кабальні договори з теплокомуненерго (ТКЕ).

"Там 60-70% газу ТКЕ продають за ціною 7,42 грн за куб. А ось 30-40% ТКЕ змушені будуть купувати на біржі — і там ціна зараз 20-22 грн за куб. Тому ТКЕ волею-неволею будуть закладати увесь в тариф для населення, а значить має дорожчати тепло ", — зазначає Юрій Корольчук.

Якщо ж воно не буде дорожчати, то значить будуть рости борги ТКЕ перед "Нафтогазом", резюмує експерт.

Нагадаємо, Денис Шмигаль відкрив карти, розповівши, які рахунки в платіжках за опалення варто очікувати українцям в зимовий період. Денис Шмигаль акцентував увагу на тому, що Кабінет міністрів допоможе місцевому самоврядуванню, закриє питання з компенсацією для теплокомуненерго.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини