Головна Новини Політика внутрішня політика В Україні практично не працює Держоборонзамовлення: хто винен
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні практично не працює Держоборонзамовлення: хто винен

Кабінет міністрів звільнив трьох заступників міністра оборони

27 липня 2021, 16:19
Поділіться публікацією:

З початку року в Україні практично не працює Держоборонзамовлення. Наскільки велика проблема і що слід робити для її вирішення, порталу "Коментарі" розповіли експерти.

В Україні практично не працює Держоборонзамовлення: хто винен

Держоборонзамовлення (фото з відкритих джерел)

Начальник військового відділу благодійного фонду допомоги армії "Вернись живим" ("Повернись живим"), колишній розвідник Андрій Римарук вважає, що волонтерський рух в Україні в цьому році продемонструвало прецедент у світовій історії, витративши грошей на армію більше, ніж держава.

"Держоборонзамовлення в цьому році не працює, при цьому ми протистоїмо однією з найсильніших армій світу. Не можу зрозуміти, це саботаж, держзрада або некваліфіковані кадри, непрофесіонали, — зізнався Андрій Римарук. — При цьому український президент вказує Великобританії, Німеччини, як і чим вони могли б нам допомогти. Але нам ніхто не допоможе окрім нас самих! Ви спершу самі собі допоможіть. Ніхто не буде нам безкоштовно возити патрони, боєприпаси, танки, засоби ППО, ЗРК тощо \".

За словами експерта, якщо накласти непрацююче Держоборонзамовлення на інформацію, що Кабмін звільнив трьох заступників міністра оборони, яких привів сам міністр Андрій Таран, картина виходить і зовсім сумна.

"Якщо звільняти заступників міністра, чому не звільнити і його? Зрозуміло, що прийдуть нові люди, які явно не прискорять це процес. Будуть ще пару місяців розбирати з тим, що зробили — не зробили попередники. А потім і їх, можливо, знімуть. І процес, який і так застопорився, ще більше затягнеться", — прогнозує Андрій Римарук.

Він підкреслює, що ситуація з практично "мертвим" держоборонзамовлення запускає цілий ланцюг подій: оборонні підприємства не отримують замовлення, люди не отримують зарплату, не платять податки, не наповнюється держбюджет.

"Але перш за все, ми говоримо про війну на Сході. Важливо, щоб у хлопців там був повний комплекс сучасного озброєння, що допомагає стримувати ворога і не допускати таких втрат, які ми несемо останнім часом", — підкреслює Андрій Римарук.

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко також вважає, що проблем з держоборонзамовлення слід приділити пильну увагу.

"Необхідно провести засідання РНБО з цього приводу, — каже експерт. — Заслухати міністра оборони, віцепрем'єра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості, керівництво Укроборонпрому, командувача збройними силами. Щоб зрозуміти, чому виникли проблеми і як їх ліквідувати. Якщо є проблеми в законодавстві, слід внести відповідні зміни або прийняти нові закони. І точно слід поламати порочну практику, коли гроші починають виділяти лише під кінець бюджетного року, а їх освоєння стає проблематичним. Слід ретельно у всьому розібратися і залучити всіх винних до відповідальності. І зробити так, щоб Держоборонзамовлення виконувався вчасно і в повному обсязі".

Олександр Мусієнко акцентує, що проблеми з-за ситуації, що виникла відчувають і оборонні підприємства, які, за різними даними, до 70% виручки мають саме від оборонних замовлень, і наші збройні сили, оскільки не отримують вчасно необхідне озброєння.

Нагадаємо, протягом 2020 року низка державних оборонних підприємств поскаржилися в уряд на відсутність фінансування таємних військових проєктів в рамках оборонного замовлення Міноборони України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини