Головна Новини Політика внутрішня політика В Україні не вистачає суддів: паралізована робота 70 судів
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні не вистачає суддів: паралізована робота 70 судів

У Верховному Суді розповіли про грандіозні проблеми з кадровим голодом в суддівській системі

28 липня 2020, 16:43
Поділіться публікацією:

Робота майже 70 судів першої ланки паралізована через відсутність суддів, а на обласному рівні не вистачає близько 40 відсотків суддів. Про це повідомив заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львів в інтерв'ю "УНІАН", пише "Кореспондент".

В Україні не вистачає суддів: паралізована робота 70 судів

"В Україні майже 69 місцевих судів з 400, які не можуть працювати через відсутність суддів. Чи там є судді, у яких немає повноважень, оскільки вони після закінчення п'ятирічного терміну ще не були призначені на посади безстроково, або взагалі немає суддів. Мова йде про місцеві рівні окремих районів", – сказав Богдан Львов.

Тим часом, на обласному рівні, за його словами, ситуація ще гірше: "статистика свідчить, що не вистачає близько 40 відсотків суддів".

Львов пояснив, що для розгляду кримінальних справ у галузі необхідно мінімум чотири судді: троє суддів у колегії, і один – слідчий суддя. На сьогодні ряд областей стикається з браком кадрів.

"Чотирьох суддів кримінальної юстиції в Закарпатті вже немає. Полтава також послідувала прикладу Закарпаття. На черзі – Волинь, Суми та інші області. Сьогодні – це нерозглянуті кримінальні справи, а завтра – це будуть невидані санкції на затримання, проведення певних слідчих дій... Поліція, прокуратура, всі правоохоронні органи, повинні були б бити на сполох, адже завтра їх робота буде зведена на немає. Але поки цього, до жаль, не відбувається", – підкреслив він.

Заступник голови ВС констатував, що в деяких регіонах зараз порушники можуть уникнути покарання за адмінпротоколами. "У деяких регіонах зараз можна їздити заднім ходом на червоне світло по зустрічній, і ніякої відповідальності за це не буде. Адже якщо протягом трьох місяців порушника не притягнути до відповідальності, то адмінпротокол силу втрачає. А протягом трьох місяців там судді може і не з'явитися. Тобто порушники залишаються без відповідальності", – вказав Львів.

Суддя також розповів, що останній масовий набір суддів в Україні відбувся в 2013 році. Якщо не вважати декількох призначень 2015 року, за минулі шість років ні один новий фахівець суддею не став.

Тим часом, голова виконавчого комітету ради Національних реформ при президентові України Михайло Саакашвілі пропонує свій варіант розв'язання проблеми судів в Україні. Про нього він розповів у вівторок, 28 липня на сторінці Facebook.

Так, Саакашвілі пропонує провести масштабну судову реформу, у результаті якої доведеться змінити систему судів і в рази зменшити їх кількість.

Зокрема, Саакашвілі пропонує: "ліквідувати множинність існуючих органів контролю над судовою системою (ВСП ВККС, ДСА) і створити єдиний орган нагляду за ефективністю судової системи. З 7000 суддів штату судової системи, вакантними залишаються 2000 посад (наприклад, деякі суди мають по 1 судді, деякі заповнені лише на 10 відсотків). Для цього необхідно максимально швидко провести чесні і прозорі конкурси. Змінити систему судів, у тому числі судів першої інстанції (ліквідація окремих систем господарських судів та адміністративних судів)", – повідомив політик.

За словами Саакашвілі, концепція судової реформи виноситься на обговорення.

Раніше "Коментарі" писали, що Печерський районний суд Києва закрив провадження стосовно президента України Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини