Головна Новини Політика внутрішня політика В ОПЗЖ нагадали про річницю закриття опозиційних ЗМІ, пообіцявши підтримку журналістам
commentss НОВИНИ Всі новини

В ОПЗЖ нагадали про річницю закриття опозиційних ЗМІ, пообіцявши підтримку журналістам

В ОПЗЖ солідарні з журналістами закритих ЗМІ та міжнародними правозахисними організаціями, які заявляють про знищення свободи слова в Україні

2 лютого 2022, 14:30
Поділіться публікацією:

Рівно рік тому, 2 лютого 2021 року набуло чинності рішення РНБОУ щодо застосування проти телеканалів "112 Україна", "NewsOne" та "ZIK" санкцій, внаслідок яких ці канали виявилися відключені від мовлення. І навіть після цього кроку репресії щодо незалежних ЗМІ не припинились. Партія "ОПЗЖ", як одна з найбільших політичних сил у країні, висловлює солідарність з журналістами закритих телеканалів та міжнародними правозахисними організаціями, які заявляють про знищення свободи слова в Україні. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться в офіційній заяві політсили, опублікованій на сайті "ОПЗЖ".

В ОПЗЖ нагадали про річницю закриття опозиційних ЗМІ, пообіцявши підтримку журналістам

Заборонені ЗМІ. Фото: з відкритих джерел

У партії нагадали хронологію подій і те, які ще ЗМІ зазнали тиску з боку влади після закриття перших трьох телеканалів.

"Пізніше знову-таки у позасудовому порядку – за листом СБУ – лише через годину після початку ефіру було заблоковано у мережах кабельних операторів і відключено від мовлення телеканал "Перший незалежний", який було створено творчими колективами закритих ЗМІ. А 28 грудня 2021 року так само рішенням РНБОУ було введено санкції і проти телеканалів UkrLive та "Перший незалежний". Ніхто не має сумнівів, що йдеться про політично мотивовану розправу над неугодними ЗМІ", – йдеться у заяві партії.

В "ОПЗЖ" наголосили, що світова спільнота, насамперед, медіаспільнота та міжнародні правозахисні організації, неодноразово давали оцінку позасудовому переслідуванню українських засобів масової інформації з боку влади.

"31 січня 2022 року міжнародна організація "Репортери без кордонів" вкотре закликала владу більш уважно ставитися до свободи слова, нагадавши і про закриті телеканали, і про інші медіа, які переслідує українська влада, а голова берлінського відділення "Репортерів без кордонів" Крістіан Мир фактично звинуватив українську владу в тому, що вона використовує боротьбу з дезінформацією як прикриття масових репресій проти ЗМІ", – повідомили в опозиційній політсилі.

Також в "ОПЗЖ" нагадали, що і в ООН, і в ОБСЄ, і в ПАРЄ неодноразово вказували на безпідставність закриття українських ЗМІ, невідповідність рішень щодо запровадження санкцій проти медіа міжнародним стандартам законності та демократії, безпрецедентне звуження прав та свобод в Україні та неприпустимість тиску на ЗМІ.

Причому, як зазначили у "ОПЗЖ", для запровадження санкцій проти ЗМІ Банкова використовує виконавчу владу без забезпечення судового процесу. Крім того, в країні ведеться цькування журналістів та політичних опонентів влади.

"Опозиційна платформа – За життя!" заявляє про неприпустимість політичних репресій та знищення свободи слова. Ми солідарні з журналістами закритих каналів та міжнародними правозахисними організаціями, які заявляють про знищення свободи слова в Україні та політичні репресії. Наша партія добиватиметься відновлення справедливості, забезпечення гарантованого статтею 34 Конституції України права на вільне вираження своїх думок та переконань", – наголосили у політсилі.

Також в "ОПЗЖ" констатували, що ті, хто приймав рішення щодо застосування незаконних санкцій проти фізичних та юридичних осіб, "мають понести кримінальну відповідальність за свої злочинні дії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в "ОПЗЖ" вважають, що настав час запитати, що зробила влада для країни за минулі два роки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини