Головна Новини Політика внутрішня політика Узурпація влади або реальна боротьба з корупцією в Україні: думка експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Узурпація влади або реальна боротьба з корупцією в Україні: думка експерта

Рівень боротьби з корупцією в Україні схожий на біг по колу, але є і позитивні зрушення, вважає політичний експерт Дмитро Воронков.

7 червня 2021, 20:23
Поділіться публікацією:

Скандал з Конституційним судом та останні зміни в закон про НАБУ викликають сумніви в реальній картині боротьби з корупцією. Таку думку журналісту "Коментарів" висловив політичний експерт Дмитро Воронков.

Узурпація влади або реальна боротьба з корупцією в Україні: думка експерта

Корупція. Фото з відкритих джерел

Рівень боротьби з корупцією в Україні схожий на біг по колу, вважає Воронков.

"Згадати хоча б останні зміни в закон про НАБУ, де по суті головним контролером антикорупційного органу стає виконавча влада. Хоч орган й повинен бути абсолютно незалежним. А виконавча влада де-факто підпорядкована президенту. Тобто корупційні потоки "узурпуються" тієюж ж владою, за великим рахунком вони просто стають більш підконтрольні верхівці", — пояснює експерт.

За його словами, водночас в Україні є позитивні зрушення в боротьбі з корупцією, але не на вищому рівні, а на нижчому або середньому — де знаходяться "потрібні жертви".

"Згадати того ж Яценко, наприклад, у справі" Привату ". Звичайно, це не добре. Але будемо реалістами — в країні з монопольної економікою це нормальна, на жаль, тенденція. Я вже давно говорив, що, перш ніж приступати до деолігархізації, слід почати з демонополізації ключових галузей української економіки", — пояснив свою думку Воронков.

Він нагадав про скандал з Конституційним судом України (КСУ) навколо статті про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На його думку, з позиції Конституції КСУ виніс справедливий вердикт, але презумпцію невинності ніхто не скасовував, зазначив політолог.

"Кримінальна відповідальність повинна бути на незаконне збагачення, а не за недостовірне декларування. Ніхто не заважає у разі такого інциденту призначити аудит активів, а далі вже відповідно до букви закону. Тому це тиск (як щодо Тупицького, так й всього КСУ) з боку влади можна розцінювати як спробу посилення контролю над політикумом й навіть над судовою системою", — вважає Воронков.

Серед адекватних кроків української влади щодо боротьбі з корупцією він назвав підвищення рівня зарплати посадовцям та депутатам.

"Можна по-різному до цього ставитися, але психологічно це знижує апетити в силу потенційних ризиків. Але поки це — крапля в морі. Окрым того, слід враховувати, що багато кроків робляться під тиском Заходу, а отже — можливо тільки для видимості", — резюмував експерт.

Нагадаэмо, президент України Володимир Зеленський заявив, що після зміни влади у 2019 році антикорупційні органи отримали всі можливості для ефективної роботи . Але він визнав, що за два роки влада зробила не все, щоб побороти корупцію. Глава держави також наполягає на тому, щоб Верховна Рада України затвердила розроблену Кабміном антикорупційну стратегію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини