Головна Новини Політика внутрішня політика Українські журналісти просять захисту та допомоги у західних чиновників
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські журналісти просять захисту та допомоги у західних чиновників

Журналісти телеканалів UkrLive та "Перший Незалежний" попросили Крістіну Квін та екс-прем'єра Швеції звернути увагу на спроби української влади обмежити в країні свободу слова

15 січня 2022, 16:25
Поділіться публікацією:

Ведуча телеканалу "Перший Незалежний" Юлія Колтак взяла участь у проекті телеканалу BBC "BBC Global Questions" та передала звернення журналістів закритих українською владою телеканалів UkrLive та "Перший Незалежний", "112 Україна", NewsOne та ZIK тимчасово повіреній у справах США в Україні Христині Квін та відомого європейського політика, екс-прем'єр-міністра Швеції Карла Більдта. Як передає видання "Коментарі", про це пише сайт телеканалу "112 Україна".

Українські журналісти просять захисту та допомоги у західних чиновників

Проект телеканалу BBC "BBC Global Questions"

У своєму листі журналісти розповіли про ситуацію, що склалась зі свободою слова в Україні. Працівники ЗМІ звернули увагою світових політиків на той факт, що нинішня влада всіляко намагається запровадити в країні цензуру і все методами бореться з небажаними їй ЗМІ, через що сотні журналістів втрачають роботу, а громадяни не мають доступу до улюблених телеканалів.

У свою чергу Нестор Шуфрич, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та власник телеканалу "Перший Незалежний" пообіцяв, що набуде нової супутникової ліцензії для того, щоб журналісти могли продовжувати виконувати свої професійні обов'язки. Також він звертатиметься до послів Великої сімки, ОБСЄ, Репортерів без кордонів, щоб зупинити беззаконня та свавілля влади, яка закрила вже п'ять незалежних каналів, два з яких — навіть без будь-якої ухвали РНБО чи інших "ручних" органів.

Також ЗМІ оприлюднив текст звернення журналістів. У ньому йдеться про те, що журналісти українських ЗМІ просять західних партнерів України звернути увагу на ситуацію із забезпеченням свободи слова в Україні.

У тексті наголошується, приводом звернення став черговий доказ того, що українська влада розглядає нелояльні ЗМІ як свого головного ворога та не залишає практики прямого втручання у редакційну політику та фізичного знищення тих ЗМІ, які не бояться говорити правду про її діяльність. Черговою жертвою української влади стали телеканали UkrLive та "Перший Незалежний", проти яких напередодні нового року влада використала весь арсенал репресивних дій – заборону використання радіочастот, блокування активів та заборону ведення будь-якої діяльності. Це незаконне рішення у позасудовому порядку було знову ухвалено РНБО.

Журналісти зазначають, особливе занепокоєння викликає той факт, що рішення влади знову використати РНБО для накладання незаконних санкцій було ухвалено одразу після того, як телеканал "Перший Незалежний" домігся судового рішення на свою користь і відновив супутникове мовлення за рішенням Господарського суду міста Києва. Внаслідок чергових незаконних санкцій мільйони українців були позбавлені доступу до об'єктивної інформації, а журналісти – позбавлені права займатися професійною діяльністю. Це не лише грубе порушення українського законодавства, а й статті 10 Конвенції про захист прав людини та головних свобод (Воля висловлювання).

У тексті листа йдеться, що посилення тиску на ЗМІ та опозиційних політиків може бути прямим наслідком двох факторів: падінням рейтингу влади та її острахом програти на наступних виборах.

"Ми заявляємо про свій намір оскаржити незаконні рішення щодо закриття ЗМІ у судах. І якщо українські суди під тиском офісу Президента України не скасують рішення РНБО, то Європейський суд з прав людини винесе справедливе рішення, яке дуже вдарить по будь-яких спробах ввести цензуру в Україні. Тому ми звертаємося до вас із закликом обговорити катастрофічний стан зі свободою слова в Україні під час ваших контактів з українською владою, а також публічно висловитись про важливість забезпечення в Україні фундаментальних демократичних цінностей, особливо свободи слова, свободи вираження поглядів та права журналістів на професійну діяльність. йдеться у листі.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Медведчук назвав основні причини падіння економіки в Україні у 2022 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини