Головна Новини Політика внутрішня політика Тепер не час для сварок: як російсько-українська війна позначилася на українських політиках
commentss НОВИНИ Всі новини

Тепер не час для сварок: як російсько-українська війна позначилася на українських політиках

Експерти розповіли, яку роль політики зайняли під час війни і чого від них чекають українці

12 березня 2022, 12:00 comments3559
Поділіться публікацією:

З початком бойових дій в Україні внутрішня українська політика наче завмерла. Як російсько-українська війна вплинула на українських політиків? Екс-президент, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко розповів, наприклад, що домовився з чинним президентом Володимиром Зеленським виступати єдиним фронтом перед російською агресією. Чи видно, що об'єднався не лише народ, а й політсили? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Тепер не час для сварок: як російсько-українська війна позначилася на українських політиках

Порошенко та Зеленський. Фото: з відкритих джерел

Потрібно, щоб усі політики заприсяглися на крові захищати Україну, до кінця боротися з Росією

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала зазначає:

"Незважаючи на досить непогану поведінку президента Володимира Зеленського в ситуації, що склалася, у мене є деякі зауваження та пропозиції. Я вважаю помилкою, коли представники умовної партії влади (умовної, бо зараз не має бути в політичному сенсі ні влади, ні опозиції – всім слід об'єднатися, як це зробив український народ) коментують те, що можуть коментувати лише президент, члени Кабміну, спікери Офісу президента. А останнім часом уже в ефір випускають нардепів від партії "Слуга народу", котрі коментують ту саму евакуацію. Не треба їм цього робити, враховуючи, що у нас воєнний стан – і є ті, у чиїй компетенції подібні коментарі. Ще більше дратує, коли коментують це люди, які підозрювалися у питаннях, пов'язаних з корупцією (прізвищ називати не стану, гадаю, читач зрозуміє, про кого). Не можна робити піар на війні. Потрібно відразу згорнути це".

На думку експерта, у ракурсі об'єднання політиків важливо не просто робити заяви як лідер "Європейської солідарності", п'ятий президент України Петро Порошенко, що вони зустрічалися з Зеленським, поговорили, діють в одному ключі.

"Потрібно, щоб політично лідери всіх відомих партій, крім, зрозуміло, ОПЗЖ та такого штибу "п'ятої колони", отримали можливість виходити в ефір – і демонструвати спільну позицію. Єдність. Щоб, умовно кажучи, всі заприсяглися на крові захищати Україну, до кінця боротися з Росією. Потрібен саме такий сигнал від політиків. Це буде превентивний захід від піару. Слід зробити хоча б дві спільні заяви. Перше – ми переможемо. Друге – потім опонентами будемо лише в тому, як краще відбудовувати Україну", – вважає Віталій Бала.

І, звичайно, акцентує він, центральній владі слід залучати компетентних людей (не дивлячись на їхню політичну приналежність), які займатимуться питаннями тилу під час війни, а також відновленням України – після.

"На мій погляд, чинна владна команда це самотужки якісно зробити не може. До війни вони нас вели фактично до економічної катастрофи та розбалансування держуправління. Тому важливо зараз максимально залучати людей, які реально можуть робити потрібні речі в цей складний час", – резюмує експерт.

Зовнішня єдність наших політиків через те, що їхня політична боротьба суспільству зараз абсолютно не цікава

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков не бачить, щоби українські політики об'єдналися і спільним фронтом захищали Україну хто де може.

"Швидше, вони нахилилися в повній розгубленості – і завмерли. Потім з'ясувалося, що те, чим вони зазвичай займаються – самопіар та взаємні звинувачення, не працює. Так, політики спочатку пофотографувалися з автоматами і побачили, що народу на це глибоко начхати. Наразі мер невеликого містечка куди більш значуща постать, ніж лідер фракції", – пояснює експерт.

Після цього, на думку Олександра Кочеткова, політики почали займатися конкретними справами. Хтось що вміє: хтось допомогою фронтом, хтось пропагандою, хтось просто заліг і не відсвічує.

"Тому зовнішня єдність наших політиків — це не тому, що вони такі розумні та патріотичні, а тому, що їхня політична боротьба суспільству зараз абсолютно не цікава", – констатує аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Зеленський та Байден провели найдовшу розмову: стало відомо, про що говорили.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини