Головна Новини Політика внутрішня політика Судова реформа в Україні: бути їй чи не бути
commentss НОВИНИ Всі новини

Судова реформа в Україні: бути їй чи не бути

Якісна судова реформа - одна з обіцянок Зеленського західному світу

1 березня 2021, 13:19
Поділіться публікацією:

У Києві 1-3 березня відбудеться Всеукраїнський форум "Україна 30. Розвиток правосуддя". При цьому є стійке відчуття, що ряд подій останнього часу (відмова МВФ нам у транші через відсутність, в тому числі судової реформи; вирок у справі Стерненка) — спрямовані на формування певного порядку денного, що реформу потрібно проводити навіть "через коліно". "Коментарі" запитали експертів, чи чекати Україні судової реформи і які позитиви та ризики вона може нести.

Судова реформа в Україні: бути їй чи не бути

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Зеленський намагається підпорядкувати судову вертикаль собі"

Політолог Володимир Цибулько вважає, що команда Зеленського намагається реалізувати дві взаємовиключні програми одночасно.

"З одного боку, як показує досвід прийняття закону про імпічмент, вони вміють "втюхати" суспільству симулякри замість дієвих законів. А з іншого — Зе намагається підпорядкувати судову вертикаль собі. Й Вища рада правосуддя в нинішньому вигляді тут є найкращим помічником влади", — зазначає політолог.

За його словами, західні рекомендації засновуються на етиці західних суспільств, де законослухняність є необхідною рисою для власного добробуту.

"Посттоталітарне ж суспільство, до якого належимо поки і ми, побудовано таким чином, що добробут можна отримати, тільки переступаючи закон. Тому головним завданням реформи має стати фактично квазіпрецедентна модель. Щоб не вийшло, що Стерненка за 300 гривень присуджують до 7 років ув'язнення, а вбивцям Катерини Гандзюк дають 6 років", — підкреслює Володимир Цибулько.

"На проведення такої реформи цілком є шанс"

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк підкреслює, що якісна судова реформа — одна з обіцянок Зеленського західного світу. І його спроба утвердитися як частина західного світу.

"На проведення такої реформи цілком є шанс. Зеленський не був системним політиком і не став ним. Не є частиною звичної політсистеми. Чи зможе зробити — залежить від того, як буде прислухатися до порад найближчого оточення або до запиту суспільства на справедливість спільно з відповідним запитом на реальне правосуддя з боку наших західних партнерів", — зазначає Микола Давидюк.

За його словами, якщо в Україні відбудеться реальна судова реформа, підкріплена іншими (в правоохоронній системі, в СБУ і так далі), Україна поліпшить позиції в рейтингах корупції — в позитивному сенсі. До того ж до нас підуть інвестиції, які гальмуються через те, що сила закону у нас часто-густо підміняється законом сили і телефонним правом.

"Ми — хороша країна для інвестування, якщо вилікувати судову систему, — упевнений експерт. — Сюди можуть заходити мільярди доларів, тим більше, що у нас відкриваються ринок азартних ігор, ринок землі. Але ніякого потужного припливу інвестицій не буде, поки суди залишаться такими, як є. Чи наважиться влада піти на серйозні зміни, позбавивши себе права телефоном вирішувати ті чи інші судові питання — ми скоро дізнаємося".

Як раніше повідомлялося, експерти спрогнозували розвиток протестних акцій під Офісом Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

1 березня 2021, 21:56

Нельзя реформировать то, чего нет. В Украине судов нет; есть некие конторы, в которых люди, незаслуженно называющие себя судьями, занимаются исключительно тем, что используют законы Украины себе на карман, причем по принципу "кто больше даст". Суды надо создавать.


Новини