Головна Новини Політика Скандали Акції під Офісом президента: коли і чому може втрутитися Зеленський
commentss НОВИНИ Всі новини

Акції під Офісом президента: коли і чому може втрутитися Зеленський

Експерти кажуть про "весняне політичне загострення"

1 березня 2021, 11:58
Поділіться публікацією:

Протистояння "вулиці" та Офісу президента триває у 2021 році. Були вже мітинги ФОПів, тарифні протести, зараз проходять акції на підтримку активіста Сергія Стерненка, якому суд виніс вирок — сім років позбавлення волі. "Коментарі" дізналися в експертів, хто і як себе показав (зокрема — Аваков) і чого чекати далі.

Акції під Офісом президента: коли і чому може втрутитися Зеленський

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Наступна акція не випадково анонсована на 9 березня"

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко звертає уваги, що акція на підтримку Стерненка, яка проходить в суботу, була куди спокійніше, ніж попередня, коли біля Офісу президента відбувалися зіткнення. Багато в чому тут зіграло роль, що в цей раз оточення поруч із ОП не було.

"Ми бачимо, що зараз на протести виходить кілька груп людей. Одні — ті, хто особисто був знайомий зі Стерненком або підтримує його позицію. Друга — ті, хто вважає Зеленського, скажімо так, "ворогом України". І готові виходить на будь-які акції проти чинної влади. Найчастіше — це електорат якоїсь однієї політичної партії. І треті — люди, які вийшли з різних переконань, в тому числі розуміючи необхідність судової реформи — або просто тому, що є речі, які їм не подобаються в сьогоднішній державі. Те, що людям дають можливість скористатися правом на протест — це добре. Як і те, що в цей раз все пройшло в мирному ключі", — підкреслює Богдан Бондаренко.

Він звертає увагу, що акції протесту не можуть задовольнити всіх. Адже у протестувальників — свої завдання, у МВС — свої (перш за все, забезпечити порядок).

"Зрозуміло, що міністр внутрішніх справ Аваков не зацікавлений, щоб були сплески насильства з двох сторін. І поки він демонструє, що може це забезпечити. Втім, поки не було настільки серйозні зіткнень, щоб сказати, що поліція пройшла перевірку справою і вміє забезпечити громадський порядок, не використовуючи безпідставного насильства у відношенні до протестувальників", — зазначає експерт.

За його словами, наступна акція не випадково анонсована на 9 березня.

"У цей день запланований з'їзд суддів, які будуть обирати нового суддю КСУ. Якась частина протестуючих, безумовно, прийде під Будинок профспілок, де намічений з'їзд. Але далі процес буде переходити, швидше за все, в формат законодавчої роботи щодо судової реформи. А акції перетікатимуть в телеефіри, фейсбук-пости і т.д. Протестуючі чекатимуть пікових моментів у справі Стерненка — рішення щодо апеляції, рішення місцевого суду в інших справах, з ним пов'язаних. Критичної маси протестних настроїв я поки не бачу. Навіть тему тарифів влади вдалося припинити. Тож очікувати якогось нового Майдану в короткостроковій перспективі, як мені здається, не варто", — резюмує Богдан Бондаренко.

"Весняне політичне загострення починає набирати обертів"

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих акцентує, що президент Зеленський, звичайно ж, пам'ятає про Революцію гідності. Та її наслідки для втікачів у Ростов.

"Зеленський ревно ставиться до своїх рейтингів. Будучи актором в звичайному житті, йому потрібна популярність і любов глядачів (народу). Тому мітинги і вуличні заворушення не додають в його життя спокою і впевненості в завтрашньому дні. І якщо в ситуації з протестами ФОПів, він не став йти на поступки і продовжує гнути свою лінію через Гетманцева та інших "слуг народу", то в ситуації зі Стерненком, мені здається, йому доведеться втрутитися в ситуацію. Хоча б згадати про неї в своєму виступі та дорученні розібратися. Ну і нагадати про чесні суди в Україні та рівність усіх перед законом", — зазначає експерт.

На його думку, вуличні заворушення починають посилюватися і цілком можуть об'єднатися з іншими протестами.

"Весняне політичне загострення починає набирати обертів. І роль міністра внутрішніх справ Авакова, як найбільш підготовленого до нього, зростає в рази, — вважає Олег Вострих. — Його ставки збільшуються. Саме він є для президента рятувальним кругом — або тим, хто його підштовхне (відкриє ворота протестуючих). Але те, що ситуація починає загострюватися, вже видно неозброєним поглядом. Санкції проти Медведчука і компанії змушують проросійські сили виходити з тіні та розгойдувати човен державності України. У той же час на патріотичному фланзі підсилює свою активність Порошенко. І все це — на тлі економічного спаду, провалу вакцинації, драконівських цін на комунальні послуги. Думаю, "слугам" доведеться шукати підтримки в парламенті та вирішувати питання нової коаліції в Кабінеті міністрів. Вулиця починає підштовхувати президента до дії. Або ж вулиця почне діяти сама. Під керівництвом, звичайно, певних гравців у владі".

Раніше повідомлялося, що артисти повертаються з політики на сцену. Експерти спрогнозували, чи буде так само із Зеленським.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини