Головна Новини Політика внутрішня політика Стефанчук і Арахамія увійшли у відкритий конфлікт з Разумковим з приводу закону про олігархів: про що говорить розпалююча ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Стефанчук і Арахамія увійшли у відкритий конфлікт з Разумковим з приводу закону про олігархів: про що говорить розпалююча ситуація

Арахамія розставив крапки над «і» в питанні відставки Разумкова

18 вересня 2021, 21:11
Поділіться публікацією:


Стефанчук і Арахамія увійшли у відкритий конфлікт з Разумковим з приводу закону про олігархів: про що говорить розпалююча ситуація

Дмитро Разумков - фото з відкритих джерел

В ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук і глава фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія увійшли у відкритий конфлікт зі спікером ВР Дмитром Разумковим з приводу закону про олігархів. Про що говорить розпалювати ситуацію? Як вона може вирішитися?


Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко впевнений, що ми бачимо закономірний і неминучий конфлікт.


"Саме законопроект про олігархів повинен стати (вже стає)" червоною лінією "для спікера ВР. Саме з цього питання проявляється відкритий конфлікт Дмитра Разумкова з президентською командою. І якщо голова парламенту при розгляді і затвердженні законопроекту про олігархів буде його блокувати або "валити", то тоді постане і питання про заміну Разумкова на посаді спікера ВР. Якщо ж Дмитро Олександрович обмежиться окремими критичними зауваженнями, але не перешкоджатиме ухваленню закону про олігархів, то може залишитися на своєму посту", — прогнозує Володимир Фесенко.


За його словами, в кінцевому підсумку Офіс президента буде визначатися одночасно і з тактикою проходження другого читання законопроекту про олігархів і з "питанням про Разумкова".


"Можливо, спікера ВР запросять перед цим на зустріч з президентом Зеленським та керівником Офісу президента Єрмаком — і поставлять перед вибором. Так що, нас, ймовірно, незабаром очікує кульмінація цієї ситуації", — вважає Володимир Фесенко.


На думку політичного консультанта Олександра Вербицького, питання сьогодні з боку Офісу президента коштує приблизно так: "Навіщо спікер нашого парламенту відправив один із законопроектів на розгляд Європи?". Відповідь Разумкова, підкреслює експерт, досить простий, хоча може і здатися провокаційним з точки зору раніше прийнятих ВРУ актів — "Він поданий для надання висновків Венеціанської комісії, щодо відповідності стандартам європейської демократії".


Виходячи з прагнення України в ЄС, все не тільки виглядає логічним, але ще і закономірним, вважає Олександр Вербицький.

"Що в цьому випадку не подобається панам Стефанчук і Арахамія?


Швидше за все, те, що Разумков ... не порадився з ними (читай — з ОП). Але Офіс президента не є якоюсь гілкою влади, за винятком обслуговування інтересів і потреб президента. А Україна поки що перебуває в статусі парламентсько-президентської республіки, — нагадує експерт. — Але, як ми бачимо, виходячи з рішень погоджувальної органу при президенті (РНБО), влада парламенту в країні перетворюється в номінальну функцію, при якій громадяни країни за тими, чи інших причин, можуть бути зараховані до яких завгодно підозрілим категоріям. Сьогодні мова йде про олігархів, а завтра вона може зайти про, припустимо, колишніх членів піонерської організації ім. Леніна. Можна посміятися, але смішного мало! Адже в країні більшість виборців так, чи інакше були причетні до політики КПРС і супутніх структур (комсомол, піонери, профспілки)".


За словами Олександра Вербицького, якщо держава в особі президента взяло на себе функції вибірково визначати якість громадян, за ступенем їх впливу на політику, необхідний закон про лобізм і рішення двох питань.


"Перший — викуп частини акцій у приватних медіа-каналів деяких власників, з метою домогтися формування незалежного висвітлення подій в країні. Другий (можна паралельно з першим) — створення державних медіа, які зможуть конкурувати з приватним. У разі реалізації першого пункту, все може закінчитися цензуруванням інформації, яка стане в підсумку подаватися громадянам вже в "правильному" вигляді, — застерігає експерт. — Але, в такому разі, чому не піднімається питання про повернення тими ж олігархами активів критичної інфраструктури (видобуток вуглеводнів, виробництво і транспортування електроенергії і так далі)?"


Сьогоднішнє протистояння Разумкова і його опонентів говорить про те, що в Офісі президента бажають за всяку ціну проштовхнути закон про олігархів, впевнений Олександр Вербицький.


"Робиться це, щоб показати нібито боротьбу з ними. Але насправді, щоб все залишити на своїх місцях: активи, вплив, політичні ресурси. Разумков надійшов і обережно, і необачно, — вважає експерт. — Обережно — стратегічно, на перспективу і можливість отримати підтримку тих же олігархів, включаючи голоси їх людей в парламенті. Перспективно — для власного іміджу в очах європейців. Необачно — в тактиці, бо непокірних у президента не розуміють, не цінують і прибирають. Про кохання не йдеться, тому що це політика, а вона побудована на інтересах. Ось тільки в ОП вони одномоментні".


Нагадаємо, Давид Арахамія спростував чутки про те, що під час розмови з олігархом Ігорем Коломойським у ВІП-ложі на стадіоні НСК "Олімпійський" була розмова про збір підписів серед нардепів за відставку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Ігор

19 вересня 2021, 11:48

Всі 30 років суцільна патріотична боротьба самозакоханих егоїстів за потоки. Вони і суспільство, і світ, і одне одного намагаються перешахраювати. Та і про що казати, коли навіть у Львові працює генконсульство РФ, ще і вибори проводить? 30 рублів агресора на будь-якого "патріота" мають величезний вплив. Особливо на тих, хто більше за всіх кричить про свій патріотизм, щоб вожді в першу чергу помітили його. Як у КНДР.


Новини