Головна Новини Політика внутрішня політика Стало відомо, скільки партій офіційно існує в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, скільки партій офіційно існує в Україні

Названо рік, який став піком створення партій в Україні

21 березня 2021, 01:00
Поділіться публікацією:

Станом на 1 січня 2020 року, згідно з реєстром Міністерства юстиції України, в нашій країні зареєстровано 349 партій. Але так було не завжди. Про це йдеться в статті видання "Коментарі".

Стало відомо, скільки партій офіційно існує в Україні

Фото з відкритих джерел

Так, з утворенням СРСР і входженням в нього більшій частині території України, єдиною дозволеною партією була Комуністична партія Радянського Союзу, що мала територіальні підрозділи у всіх республіках СРСР. З початком програми політичних і економічних реформ в СРСР, що отримала назву "Перебудова", відбулася лібералізація партійної системи. Саме в той період вже можна було створювати інші партії.

У 1990 році в парламентських виборах Української РСР, поряд з комуністичною, вперше взяли участь нові партії: Рух, Партія демократичного відродження України, Демократична партія України, Партія зелених та інші.

Поступово загальне число політичних партій росло. Так, в 2013 році на сайті Міністерства юстиції України, який веде відповідний реєстр, значилися близько 120 політичних сил. З 2014 року почалося різке зростання числа реєстрації нових політичних сил — їх кількість збільшилася на 38.

Піком же став 2015 рік, коли в країні додалося ще 79 політпроектів, а загальна їх кількість зросла до 316. Правда, за підсумками 2017 року реєстрація різко скоротилася до 3, а загальна кількість склала 355. В подальшому кількість партій продовжувало знижуватися. У 2018 році залишилося 350 партій, з яких "живими", тобто ті, що активно функціонують, глава Комітету виборців України Олексій Кошель назвав всього близько 50.

Адвокат, керуючий партнер в Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар зазначає, що ні для кого не секрет, що менша частина — це реальні партії, а велика частина створені для перепродажу під нові політичні проекти олігархату або відтягування голосів від конкурентів тих чи інших фаворитів виборів.

Але на будь-яку дію уряду можна подивитися з двох діаметрально протилежних сторін.

"З одного боку, закриття партій, які реально не працюють, а тільки існують на папері, зменшить можливість створення проектів під вибори і різного роду маніпуляцій. А з іншого боку, такий підхід порушує принцип демократії в країні, — вважає Бондар. — Якщо партія створена законно, має своїх прихильників, веде активну діяльність, то її закриття очевидно веде до порушення прав українців, які підтримують цю партію, і за яку вже віддали або в майбутньому збираються віддати свої голоси на виборах".

Раніше повідомлялося, чому нардепи хочуть позбавити НАЗК повноважень виявляти фіктивні витрати партій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини