Головна Новини Політика внутрішня політика Стало відомо, на що Україна витрачає найбільше коштів
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, на що Україна витрачає найбільше коштів

Порівняно з минулим роком найбільше зросли витрати на оборону – у 9,2 раза.

28 грудня 2022, 19:13
Поділіться публікацією:

З січня по листопад у структурі видатків зведеного бюджету 2022 року найбільша частка припала на сферу оборони, безпеки та правопорядку – 52%. Частка видатків на соціальну сферу (соцзахист, освіта, охорона здоров'я, культура та спорт) склала 33,7%. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев у соцмережі Telegram.

 Стало відомо, на що Україна витрачає найбільше коштів

Фото: https://pixabay.com/


Так, обслуговування державного боргу становить 6,1% у структурі видатків зведеного бюджету за 11 місяців поточного року.

Разом про те, економічна діяльність становить 4%, інші сфери, включаючи зміст органів влади, житлово-комунальне господарство, екологію припадає 4,2% витрат.


“Отже, 86% бюджету, або 6 із 7 гривень бюджетних видатків, йде на дві великі агреговані статті: оборону/безпеку та соціальну сферу. Решта витрат (крім обслуговування держборгу, де витрати і так було скорочено завдяки реструктуризації) – фінансується за залишковим принципом”, — написав народний депутат.


Він додав, що, на жаль, резервів для подальшого скорочення видатків майже немає.


"Популярна думка про урізання видатків на утримання чиновників має сенс, але останні займають лише 2,8% у структурі видатків зведеного бюджету", — зазначив Гетьманцев.


Порівняно з минулим роком, найбільше зросли витрати на оборону, які збільшилися майже кратно — у 9,2 рази. Зараз ми витрачаємо лише з бюджету на оборону приблизно стільки ж, як раніше за рік. Водночас, звертає увагу нардеп, витрати на соціальний захист зросли на 29% до аналогічного періоду минулого року.


“Про доходи зведеного бюджету вкотре зазначу, що податкових та неподаткових доходів ледве вистачає, щоб профінансувати усі витрати на безпеку, охорону та правопорядок. Останні еквівалентні 89% сукупних доходів зведеного бюджету, які Україна забезпечує самостійно. Отже, майже всі податки, відрахування від держпідприємств, адмінзбори тощо. прямують на єдину мету – захист нашої держави від агресора”, – наголосив голова комітету ВРУ.


Таким чином, левову частину соціальних та інших витрат покриває західна кредитна та безповоротна допомога, "яка не є безлімітною", додав нардеп.


Також “Коментарі” писали про перспективи державних фінансів в Україні у 2023 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини