Головна Новини Політика внутрішня політика Економічний 2023: експерти розказали про перспективи державних фінансів в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний 2023: експерти розказали про перспективи державних фінансів в Україні

У якому соціально-економічному середовищі житимуть українці в 2023-му

26 грудня 2022, 18:46
Поділіться публікацією:

У державному бюджеті на наступний рік, як відомо, закладено зростання ВВП на 4,6%, інфляція становитиме близько 30%, середня зарплата складе 18,5 тис. грн, а курс прогнозують 42 грн за долар. Однак це просто цифри. Що стоїть за ними? Що загалом відбуватиметься з економікою? Про це “Коментарі” запитали фахівців.

Економічний 2023: експерти розказали про перспективи державних фінансів в Україні

Фото: https://pixabay.com/


Експерт з фінансових питань Ярослав Жаліло певен: прийдешній рік буде “дуже складним”. 


“По-перше, країна входить у 2023-й у стані жорстокої війни, яка ведеться проти нас, звідси — напруження, щоб забезпечити оборону й перемогу. Дасться взнаки й цілеспрямоване руйнування, яке завдається і завдаватиметься ворогом. Тож можна очікувати погіршення економічної, соціальної ситуації в країні”, — каже він. 


Разом з тим, нам не варто сидіти, склавши руки. 


“Це дуже відповідальний рік,  — продовжує Жаліло. — Адже щоб здобути перемогу, нам потрібно продовжити й завершити переведення економіки на воєнні рейки, забезпечити економічне підгрунтя життєдіяльності країни в цих складних умовах та перейти до режиму післявоєнного відновлення”. 


На думку колишнього міністра економіки України Віктора Суслова, усі наші сподівання у сфері економіки в наступному році пов'язані виключно з фінансовою допомогою США, ЄС та інших Західних союзників України. 


“Обсяги цієї допомоги фактично повністю можуть покрити витрати українського бюджету в наступному році. Значний притік валюти у вигляді допомоги дозволяє нам зберігати стабільність банківської системи, недивлячись на те, що промислове й інше виробництво переживає дуже складні часи. Утім, як і сфера послуг. Крім того, значне падіння ВВП. Але все це перекривається притоком валютної допомоги, забезпечуючи ліквідність наших банків, і можливість проведення додаткової емісії гривні, і стабільність гривні. Україна володіє абсолютно унікальною для сучасного світу економікою, яка повністю спирається на західну економічну, фінансову й політичну допомогу”, — поділився думками ексміністр.  


Така підтримка, додав він, підтверджує, що Захід зацікавлений у тому, щоб Україна вистояла. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини