Головна Новини Політика внутрішня політика СНБО в Україні: необхідний для держави орган чи інструмент для піару влади
commentss НОВИНИ Всі новини

СНБО в Україні: необхідний для держави орган чи інструмент для піару влади

Експерти оцінили Раду національної безпеки і оборони України як санкційний механізм

17 вересня 2021, 16:14
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський скликає Раду національної безпеки і оборони на вечір 17 вересня. Видання "Коментарі" не стало гадати, які рішення можуть бути прийняті, хто і чому може потрапити під санкції. Однак попросило експертів в цілому оцінити використання РНБО як санкційного механізму. 

СНБО в Україні: необхідний для держави орган чи інструмент для піару влади

РНБО. Колаж "Коментарі"Д.Романюк

РНБО цілком може втручатися в питання встановлення тарифів 

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков зазначає, що багато критиків рішень РНБО, говорять про те, що вони неконституційні, що РНБО — незрозумілий орган при президенті. 

"Насправді — все зрозуміло, якщо відкрити профільний закон про Раду національної безпеки і оборони. Там чітко виписані його функції. Що це колегіальний, координаційний орган, рішення якого, прийняті спільно, вводить в дії президент України, — підкреслює експерт. — З приводу нібито антиконституційності тих чи інших його рішень, тут треба відкривати Конституцію. Де написано, що Україна — це правова, незалежна, демократична, соціальна держава. І основною цінністю держави є охорона життя, здоров'я, честі та гідності громадян України. І гарантом виконання Конституції, як відомо, є президент України. Відповідно, у нього є можливість включатися в будь-які питання, пов'язані з вищепереліченим. Не кажучи про прямі історії, коли йдеться про порушення суверенітету держави чи щось таке". 

На думку Сергія Бикова, РНБО цілком може втручатися в питання встановлення тарифів.

 "Тому що непомірно високі тарифи, які встановлює умовний ринок, можуть загрожувати економічній безпеці українців, не дозволяючи людині відчувати себе гідно. Тому РНБО цілком можна задіяти, щоб вирішити цю проблему, — пояснює експерт. — В одному з нещодавніх інтерв'ю секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що в Україні майже немає питань, в які не може втрутитися в РНБО. І він в цій частині правий, тому що президент як керівник цього органу повинен захищати честь, гідність, здоров'я, життя всіх українців, а також незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Так що все тут в рамках закону".

Якщо РНБО хоче застосовувати санкції, то робити це потрібно щодо тих самих органів, які не хочуть працювати над розкриттям економічних злочинів, над боротьбою з корупцією 

Адвокат, правозахисник, народний депутат 8 скликання Андрій Помазанов розмірковує наступним чином: 
"Я б порадив президенту і РНБО займатися більш профільними справами. А конкретно — тим, що відбувається на Донбасі. Посилилися обстріли, внаслідок чого практично кожен день ми отримуємо повідомлення про поранення або смерті наших громадян. Відбувається тотальна роздача російських паспортів, жителів ОРДЛО втягують у російські вибори. Але у нас РНБО чомусь "заточене" на економічні злочини, якими повинні займатися зовсім інші органи".

На думку експерта, якщо вже РНБО так хоче застосовувати санкції, то робити це потрібно щодо тих самих органів, які не хочуть працювати над розкриттям тих же економічних злочинів, над боротьбою з корупцією. 

"Але їхня ефективна робота залежить від конкретної влади, яка сьогодні керує країною. Якщо вона не здатна налагодити роботу таких органів, щоб ті боролися і з економічними злочинами, і забезпечували безпеку на наших вулицях, то їм потрібно всім йти у відставку — від рядового слідчого до президента ", — вважає Андрій Помазанов. 

Він не виключає, що сьогодні можуть спробувати ввести санкції щодо представників судової влади. 
 
"Мовляв, блокують судову реформу, не хочуть змінюватися. Але подібні санкції, як і попередні — економічні, політичні — можуть стати предметом розгляду вже наступною владою як такі, що прийняті з порушенням норм Конституції і законів України, — попереджає експерт. — Упевнений, що з правової точки зору всі рішення РНБО щодо санкцій проти українських громадян, які не пов'язані з тероризмом (тим чи іншим способом), а просто з якихось економічних чи інших мотивів (які вважають важливими члени РНБО і президент особисто) — будуть предметом розгляду правоохоронних органів. Звісно, після того, як влада зміниться, і будуть віяти інші політичні вітри". 

РНБО перетворилася на інструмент піару секретаря РНБО Данілова і самого президента Зеленського 

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк нагадує, що, згідно з закону, РНБО не має функції виконавчої гілки влади. Це лише консультативний орган, який повинен збиратися в найбільш критичні моменти життя нашої країни. 

"А у нас виходить, як в казці про пастуха, який кричав "Вовк! Вовк!", хоч того і близького не було. А коли вовк напав на отару, на крики пастуха ніхто вже не звернув уваги. Знецінюється сама інституція, яка повинна приймати стратегічно важливі для країни рішення. Ця функція фактично втрачена ", — вважає Тарас Семенюк. 

За його словами, РНБО перетворилася на інструмент піару секретаря РНБО Данілова і самого президента Зеленського. 

"Для влади це — не тільки інструмент піару, але ще і інструмент залякування і тиску на опонентів. І не важливо, проти кого і за що можуть ввести чергові санкції. Важливо, що це — поза рамками закону", — зазначає Тарас Семенюк. 

Раніше видання" Коментарі "писало, що Данілов назвав" новий кейс ", який розгляне РНБО: хто може потрапити під удар.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини