Головна Новини Політика внутрішня політика Смирнов залишається поза увагою НАБУ та інших антикорупціонерів
commentss НОВИНИ Всі новини

Смирнов залишається поза увагою НАБУ та інших антикорупціонерів

Чому одних заступників керівника ОП "кошмарять" антикорупціонери та правоохоронні органи, а на діяльність інших просто заплющують очі

9 листопада 2023, 11:44
Поділіться публікацією:

Інформація про те, що західні партнери України, нібито, не раз натякали на необхідність заміни певних кадрів в Офісі президента регулярно з'являється в різних ЗМІ. А щодо антикорупційних організацій, то вони й не замовкали, вимагаючи звільнень то одних, то інших заступників голови ОП Андрія Єрмака. Однак ситуація змінилася, і з неназваних поки що причин прізвище заступника голови ОП Андрія Смирнова перестало фігурувати в гучних заявах.

Смирнов залишається поза увагою НАБУ та інших антикорупціонерів

Андрій Смирнов. Фото: із відкритих джерел

Так, перші згадки про те, що Андрій Смирнов може покинути Офіс президента, з'явилися ще у вересні 2021 року. Пізніше, після розслідування журналістів "УП" про факти, ймовірно, незаконного збагачення Смирнова та його родичів, НАБУ відкрило проти заступника голови ОП кримінальне провадження. Тоді знову повідомлялося про "швидке звільнення Смирнова", проте цього не сталося.

Крім того, слідство НАБУ у справі Смирнова за 8 місяців так і не просунулося. За даними Єдиного реєстру судових рішень, у провадженні все ще відсутні будь-які активні слідчі дії, з чого можна зробити висновок або про недбалість слідчих Бюро, або про їхню "співпрацю" з громадянином Смирновим.

У політичних телеграм-каналах можна зустріти припущення про те, що Смирнов ділиться з НАБУ інформацією про діяльність Банкової, що й наводиться як аргумент лояльності до нього Бюро та низки антикорупційних організацій, таких як "Центр протидії корупції", зокрема.

Паралельно, на позиціях Смирнова в ОП ніяк не позначилися факти, викладені в документах з Посольства США, де констатовано провал судової реформи. Як головний координатор цього напряму, Андрій Смирнов не зміг завершити реформу Верховного Суду України, Конституційного суду України. Крім того, до його фіаско також належать відсутність обіцяного міжнародного трибуналу.

На тлі незрозумілої лояльності до Смирнова з боку НАБУ та антикорупційних організацій щодо інших представників Офісу президента ці структури, навпаки, демонструють системну активність. Серед прикладів: звинувачення заступника голови ВП Ростислава Шурми з вуст ЦПК у "корупції" і навіть "колабораціонізмі". Спочатку про нібито незаконну діяльність Шурми заявили журналісти програма BIHUS.Info, вказавши, що "Україна закуповувала електроенергію з окупованих сонячних станцій Шурми". Але навіть після того, як СБУ заявило про відсутність у цій історії чиїхось злочинів, антикорупціонери залишилися незадоволеними.

Тобто працювали собі фірми на окупованих територіях, отримали, як з'ясували журналісти BIHUS.Info, від України понад 320 млн грн, і нічого страшного. І найімовірніше продовжували б отримувати гроші, якби не журналістське розслідування. Але СБУ нічого протизаконного у цьому не бачить", — заявили у ЦПК.

Крім того, Центр протидії корупції періодично звинувачує Шурму у конфлікті інтересів та незаконному збагаченні, хоча відповідними висновками НАЗК ці підозри так і не були підтверджені.

Загалом під шквал публічних звинувачень з боку антикорупціонерів підпадають практично всі високопоставлені представники ВП, крім згаданого вище Смирнова.

Нагадаємо, раніше Андрій Смирнова мав конфлікт із головою НАЗК Олександром Новіковим через те, що гальмував запровадження санкцій РНБО щодо російських бізнесменів. Тоді, за даними УП, у діяльність Смирнова знадобилося втручання особисто Володимира Зеленського.

Також Смирнов часто конфліктував із суддями. Відомо принаймні про два випадки його конфронтації з Верховним судом України. Перший, коли екс-глава ЗСУ Всеволод Князєв, попри бажання Смирнова, звільнив суддю із російським паспортом Богдана Львова. А другий, коли Смирнову зробили спробу зриву з'їзду для обрання членів ВСП.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини