Головна Новини Політика внутрішня політика Шмигаль вніс до ВР подання на призначення Монастирського головою МВС: з якими проблемами йому доведеться зіткнутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Шмигаль вніс до ВР подання на призначення Монастирського головою МВС: з якими проблемами йому доведеться зіткнутися

Подання внесено за пропозицією фракції "Слуга народу"

15 липня 2021, 18:53
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вніс подання на призначення народного депутата від "Слуги народу", голови так званого правоохоронного комітету парламенту Дениса Монастирського міністром внутрішніх справ.

Шмигаль вніс до ВР подання на призначення Монастирського головою МВС: з якими проблемами йому доведеться зіткнутися

Денис Монастирський (фото з відкритих джерел)

Голосування, швидше за все, відбудеться завтра. Яким можуть бути його підсумки? Як оцінюєте кандидатуру Монастирського? З якими проблемами йому доведеться зіткнутися? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов впевнений, що голоси за Монастирського як за міністра внутрішніх справ будуть. Як і проблеми у нього після цього призначення.

"Кандидатуру Монастирського вже підтримала фракція "слуг". І якщо вони проголосували, попри різні точки зору, за зняття Авакова, значить, є і голоси за Монастирського, — пояснює експерт. — Аваков не міг вважатися своїм для Зеленського, якого він фактично привів до влади, своєю людиною. При цьому був і є багатогранною фігурою: і чорне, і біле, і всі відтінки. А Монастирський — це скоріше 50 відтінків сірого, чим і задовольнятиме багатьох. І керувати МВС буде не стільки він, скільки люди, які залишаться від Авакова (той же Геращенко), і ті, хто буде виконувати доручення Офісу президента".

На думку Валерія Димова, основою проблемою Монастирського буде те, що йому доведеться нести відповідальність за міністерство, яким він фактично не зможе керувати.

"МВС — це монстр, який містить поліцію, міграційні карти, Держслужбу з надзвичайних ситуацій, прикордонні війська, Національну гвардію. І не для Монастирського Аваков, скажімо так, закуповував вертольоти й катери. Загалом, голоси за Монастирського будуть, а ось реальні важелі управління — не факт. При цьому нести за все відповідальність доведеться саме йому. Якщо не впорається, скинуть із посади, як раніше міністра охорони здоров'я Степанова. Як тих же Богдана, Рябошапку, Данилюка, які, як і Аваков, допомогли Зеленському прийти до влади. По ходу ще й "повісять" на Монастирського ті речі, за які ніби відповідає, але не в змозі контролювати. Ця влада взагалі часто використовує принцип "мавр зробив свою справу, мавр може йти". Швидше за все, доведеться випробувати це на собі й Монастирському, взявши на себе певний відсоток негативу", — прогнозує Валерій Димов.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен вважає, що кандидатуру Монастирського, швидше за все, підтримають.

"Деякі парламентарії вже заявили, що не голосуватимуть за нього. Але не тому, що Монастирському не вистачає потрібних якостей (тут якраз все в порядку — він правознавець до мозку кісток, кандидат юридичних наук, попри досить молодий вік (41 рік), у хорошому сенсі буквоїд. Думаю, ми побачимо менше політичних, а більше правових аспектів в його діяльності), а тому що вони — політичні опоненти чинної влади. І просто заробляють політбали, вкотре "хитаючи" тему відставки всього Кабміну. Але більшість у Раді, практично всі представники "Слуги народу", Монастирського, думаю, підтримають", — говорить експерт.

Що стосується проблем, з якими йому доведеться зіткнутися, то основних тут дві, зазначає Борис Тизенгаузен.

"Перша — резонансні справи, включно зі справою Шеремета. Це індикатор для кожного нового міністра. Як при ньому вони будуть просуватися? Через короткий термін у Монастирського почнуть вимагати результат, — прогнозує політтехнолог. — Друга проблема у тому, що Аваков, як будь-який міністр-"довгожитель", вибудовував міністерство під себе, щоб йому було комфортно, зручно. По таких якостях і підбирав кадри. Як сприймуть вони нового міністра? Якщо середня ланка захоче саботувати роботу, вона це зробить досить просто. І все ж, думаю, у Монастирського вистачить напору і професіоналізму, щоб розібратися з проблемами й гідно показати себе на чолі МВС".

Нагадаємо, Верховна Рада 291 голосом відправила голову МВС Арсена Авакова у відставку. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, які висновки з цієї ситуації можна зробити та хто отримає найбільшу вигоду від того, що відбувається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини