Головна Новини Політика внутрішня політика Що чекає на "Слуг народу" - думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекає на "Слуг народу" - думки експертів

Чи розпадеться парламентська більшість і якими є перспективи провладної партії розповіли експерти

27 січня 2021, 12:34
Поділіться публікацією:

Останні голосування, погрози керівника парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамія виключенням  із фракції тим, хто не підтримає законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум, ситуація з Дубинським викликають питання і сумніви щодо монолітності та стабільності фракції "Слуга народу" в парламенті. Імовірність розпаду монобільшості оцінювали для читачів "коментарів" українські експерти.

Що чекає на "Слуг народу" - думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Фракція СН розповзається вже давно"

Професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань нагадує: "Було багато випадків, коли фракція "Слуги народу" не могла мобілізувати достатньої кількості голосів для прийняття необхідних рішень. Доводилося залучати інші фракції і групи. Періодично підтримку надавали групи "Довіра" та "За майбутнє", ОПЗЖ, а іноді ЄС і Голос. При цьому програму свого ж уряду монобільшість підтримати не змогла".

За словами Олексія Гараня, загальна думка аналітиків в тому, що фракція СН давно де-факто розповзається. Чи не є єдиним цілим.

"Але вчорашнє голосування по референдуму показало, що Зеленському вдалося мобілізувати фракцію на підтримку. З 228-ми присутніх нардепів монобільшості, 226 віддали голос "за". Не знаю, які методи були використані. Очевидно, були й погрози, про які писав Арахамія. Але результат демонструє, що певні резерви у Банкової є, щоб забезпечити голосування у важливі моменти ", — підкреслює професор.

Коментуючи ситуацію з Дубинським, Олексій Гарань відзначає: "Ми побачили, що Банкова і СН не наважилися на виключення його з фракції. Хоч могли це зробити легко. І це б ніяк на мандат Дубинського не вплинуло. Не було б ніяких правових наслідків, він залишався б у статусі депутата. Очевидно, що Зеленський міг наполягти. Але цього не зробив, оскільки у фракції СН є група Коломойського. Виключення з фракції Дубинського означало б конфлікт з цими нардепами. А зараз, особливо після місцевих виборів, залежність Зеленського від олігархів, в тому числі в процесі голосування в парламенті, зросла".

"Схоже, парламент готується до дострокових виборів"

Політичний експерт Богдан Мірошников вважає, що з самого початку було зрозуміло — немає ніякої монобільшості, а є олігархічні групи за інтересами.

"У цій ситуації Арахамія виконує роль придворного блазня і поганого актора "інтелектуального локдауна". Загрожувати виключенням з фракції, коли вся країна бачить, що відбувається з Дубинським і навколо нього — це смішно. Сумніваюся, що вони взагалі щось в змозі вирішити, не кажучи про виключення когось... Ситуація зараз дуже цікава. І парламент в цілому, і "монобільшість" зокрема, схоже, готуються до дострокових виборів", — каже Богдан Мірошников.

Тому, зазначає він, кількість марення з трибуни ВР і взагалі зі стін парламенту прогнозовано зростає.

"Якщо ж говорити про прийняття законопроекту про "народовладдя", за неголосування за яке Арахамія погрожував виключати з фракції, то це вже не марення і не жарт. Це — цілеспрямована бомба уповільненої дії, яка ні до чого доброго не призведе, — прогнозує політексперт. — Зеленський заради збереження жалюгідних залишків рейтингу і задоволення спонсорів, намагається догодити Медведчуку. Що вийшло з запасом. Але ось країна не оцінить. Багато все-таки ще пам'ятають 2014-й і план Путіна-Медведчука з федералізації".

Як повідомляв портал "Коментарі", в понеділок увечері, 25 січня, відбулося засідання фракції "Слуга народу", яке відвідав президент Володимир Зеленський. Головна суєта була навколо кандидатури Юрія Вітренка на пост глави Міненерго за якого поки голосів немає, а також виключення Олександра Дубинського (потрапив під американські санкції через участь в презентації "плівок Деркача") з фракції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини