Головна Новини Політика внутрішня політика Санкції проти Медведчука: що вони означають і чому політик на них не відповідає
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Медведчука: що вони означають і чому політик на них не відповідає

Експерти розповіли, наскільки велика ймовірність, що санкції проти Віктора Медведчука були узгоджені між Києвом і Москвою і яка в нього зараз роль у вітчизняному політикумі

23 лютого 2021, 12:33
Поділіться публікацією:

В кінці минулого тижня Рада національної безпеки та оборони (РНБО) оголосила про введення санкцій проти одіозного політика, голови політичної партії "Опозиційна платформа — За життя" (ОПЗЖ) Віктора Медведчука. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, чому Медведчук досі гідно не відповів на введення санкцій. Зокрема, не було громадських протестів, зриву роботи Верховної Ради або загострення ситуації на Донбасі, якого багато хто очікував.

Санкції проти Медведчука: що вони означають і чому політик на них не відповідає

Віктор Медведчук. Фото: прес-служба ОПЗЖ

Складнощі всередині ОПЗЖ

На думку директора Українського інституту політики Руслана Бортника, вельми млява позиція ОПЗЖ у відповідь на санкції показує складності управління всередині цієї партії.

"Ми бачимо розділеність ОПЗЖ на кілька груп впливу (Юрій Бойко-Сергій Льовочкін — з одного боку, Віктор Медведчук-Вадим Рабинович — з іншого). У кожної з них свої підходи до тих чи інших моментів, свої цілі. До того ж ОПЗЖ обтяжена дружнім бізнесом, різного роду союзами на різних рівнях. В тому числі на регіональному зі "Слугою народу". І все це призводить до невизначеності з боку керівництва ОПЗЖ щодо стратегії, з якою сьогодні, після введення санкцій, необхідно виходити до суспільства", — вважає Руслан Бортник.

За його словами, в ОПЗЖ немає навіть чіткого бачення, хто від них буде кандидатом в президенти, як ця партія буде себе вести щодо влади, як буде вибудовувати взаємини із Заходом і РФ.

"Відсутність цілісної стратегії не дозволяє ОПЗЖ адекватно реагувати на виклики, які поставила перед нею владу. Звідси — відсутність вуличної підтримки, внутрішня розколотість. Коли навіть на явно незаконні дії влади опозиція через свою слабкість не може дати адекватної відповіді", — резюмує директор Українського інституту політики.

Акції протесту

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов звертає увагу, що ОПЗЖ ніколи не відрізнялася здатністю влаштовувати масові акції протесту.

"Якщо згадати ті ж тарифні протести, ОПЗЖ навіть у "спайці" з іншими політсилами не змогла вивести досить людей. Були невеликі акції протесту з перекриттям доріг, але не більше. Тобто, навіть на такій гарячій темі не змогли відпрацювати", — зазначає Олександр Леонов.

Він також підкреслює, що атака на медведчуківські канали супроводжувалася демонстративною одностайністю з боку інших олігархічних медіа.

"Практично скрізь говорили, що Медведчук — це зло, його канали — зло. І як показали опитування, громадська думка теж на боці влади, — говорить Олександр Леонов. — Організувати протестні акції в таких умовах, при тому, що в ОПЗЖ вони й раніше не виходили, ще складніше".

Експерт акцентує і на те, що інші санкції мають більше декоративний характер.

"Із близько 100 компаній, що перебувають у власності Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко (згідно з декларацією Медведчука), і розкиданих по всьому світу, санкції накладені лише на дві. Не арештовані актив ... Очевидно, що Медведчуку від таких санкцій ні холодно ні жарко. Ще нюанс — закон не передбачає накладення санкцій на громадян України. Але є лазівка — під санкції потрапляє суб'єкт, пов'язаний з терористичною діяльністю. Саме це інкримінують Тарасу Козаку, Віктору Медведчуку, їх половинкам. Ось тільки санкції поки виглядають недостатньо серйозним для таких звинувачень. Так що й удар не настільки сильний, щоб підіймати всіх "до бою". Фактично — більше піар-хід з боку влади", — вважає Олександр Леонов.

Що серйозно для Медведчука, так це заблоковані канали, відзначає експерт. Адже близькі за тональністю "НАШ" — це Євген Мураєв, й "Інтер" — Сергій Льовочкін. Ні той, ні інший точно не виглядають як найкращий друг Медведчук.

"Одна з версій того, що відбувається — гра Зеленського на стороні частини ОПЗЖ, якою "рулять" Бойко і Льовочкін. Їх статус зараз зміцнюється, — пояснює Олександр Леонов. — Про те, що всередині ОПЗЖ є тертя, говорили давно. Підтвердженням стало те, що в останні пів року соціологи почали міряти окремо рейтинги Бойко і Медведчука. І поступово підтягували Медведчука до Бойка. Схоже, задумка була, щоб в якийсь момент Медведчук випередив Бойко — і міг балотуватися на наступні вибори як кандидат в президенти. Резюмуючи: конфлікт всередині ОПЗЖ - це невміння  партії організовувати масові протести, а також той факт, що більша частина суспільства підтримала закриття медведчуківських каналів — головні причини того, що гідну відповідь на санкції ця політсила дати не змогла".

Нагадаємо, п'ятий президент України Петро Порошенко може подати в суд на Офіс президента за те, що його звинувачують у зв'язках з Віктором Медведчуком. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, наскільки обгрунтовані ці звинувачення і як може діяти "Євросолідарність".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини