Головна Новини Політика Скандали.Політика Зв'язки Порошенка з Медведчуком: наскільки обгрунтовані звинувачення Офісу президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Зв'язки Порошенка з Медведчуком: наскільки обгрунтовані звинувачення Офісу президента

Експерти вважають, що в ОП не вийде висунути обґрунтовані звинувачення Петру Порошенку

23 лютого 2021, 10:24
Поділіться публікацією:

П'ятий президент України Петро Порошенко може подати в суд на Офіс президента (ОП) за те, що його звинувачують у зв'язках з Віктором Медведчуком. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, наскільки обгрунтовані ці звинувачення і як може діяти "Євросолідарність".

Зв'язки Порошенка з Медведчуком: наскільки обгрунтовані звинувачення Офісу президента

Віктор Медведчук і Петро Порошенко. Колаж: BBC

Вся справа в наклепі

Професор кафедри політичних наук Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка, політолог Анна Малкіна звертає увагу, що мова про звернення до суду поки не йде.

"Петро Порошенко тільки дав завдання своїм юристам розглянути підстави та можливості для такого звернення, — пояснює Анна Малкіна. — На мій погляд, зараз відбувається обмін месседжами між п'ятим президентом і ОП про те, що санкції можуть бути накладені й на Порошенко, а Порошенко готовий протистояти їм правовими методами ".

На думку політолога, на практиці, довести зв'язок Порошенко і Медведчука досить складно: загального бізнесу у них немає, в політичному плані "Європейська Солідарність" і ОПЗЖ завжди були опонентами.

"Разом з тим, звернення до суду, якщо воно відбудеться, стосуватиметься наклепу. А це теж досить складна стаття в плані доказової бази з дуже невизначеними юридичними наслідками для відповідачів. Висловлювання окремих політиків про зв'язок Порошенко з Медведчуком, швидше за все, будуть інтерпретовані як такі, що були зроблені в приватному порядку. Тобто, не є офіційною позицією влади. Якщо факт наклепу буде доведений, суд може зобов'язати відповідачів публічно вибачитися, що не є головною метою Порошенко", — зазначає Анна Малкіна.

Вона передбачає, що, швидше за все, своїми останніми діями та зверненнями Порошенко закликає владу і всіх учасників "санкційного" політичного процесу більш виважено ставитися до слів і коментарів, нагадуючи про закони, про які українська влада останнім часом вважає за краще не замислюватися.

З Медведчуком пов'язані всі

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш відзначає, що у зв'язці з Медведчуком, якщо зважити на те, що йому дозволили стати депутатом, працювали і Верховна Рада, і ЦВК, і всі суди.

"Якщо такій людині як Медведчук дозволили стати депутатом ВР — при тому, що він, судячи з висунутих претензій, по визначенню "ворог народу", то винні всі. Претензія до Порошенка в тому, що він не зробив з Медведчуком то, що зараз зробив Зеленський і секретар РНБО Олександр Данилов. Але в тій ситуації, коли президентом був Порошенко, не було такої прямої російської пропаганди на медведчуківських каналах. Вона розцвіла за останні два роки. Не було настільки приватних супернаглостей, як зараз, коли Медведчук катається в Росію, в Крим, відкрито спілкується з російською владою. Літав він туди і за президентства Порошенко, але не просував тоді настільки явно російські наративи", — підкреслює Денис Богуш.

Він звертає увагу, що при Порошенко-президентові Медведчук був, по суті, єдиним комунікатором між Києвом і Москвою.

"Це було зроблено за наполяганням Путіна, який перестав спілкуватися з Порошенком після того, як той почав безліч кроків щодо засудження російської агресії на світовому рівні, по введенню антиросійських санкцій. Кремль виставив умову — всі переговори через Медведчука, обмін полоненими — через Медведчука. Інше питання, яким чином у Медведчука виявився "солярко-провід", чому він літав в РФ навіть не через Білорусь (як інші нардепи ОПЗЖ), а безпосередньо, на приватному літаку. Є ряд претензій, чому не діяла влада. Але вона не діяла з тисячі питань. При цьому Порошенко і Медведчук — точно не соратники. Але питання до влади були і є. І до колишньої, і до нинішньої", — резюмує Денис Богуш.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, хто отримає санкції слідом за Медведчуком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини