Головна Новини Політика внутрішня політика Російська мова більше не регіональна: хто і як відмовився від шостої міжнародної
commentss НОВИНИ Всі новини

Російська мова більше не регіональна: хто і як відмовився від шостої міжнародної

Скасування регіонального статусу російської мови на Дніпропетровщині у суді відстоювала обласна прокуратура

26 серпня 2021, 08:51
Поділіться публікацією:

Російська мова більше не регіональна: хто і як відмовився від шостої міжнародної

Відміна регіональної мови, фото із відкритих джерел

Рішення Дніпропетровської обласної ради щодо надання російській мові статусу регіональної скасовано рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду. Відповідний документ опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

Позивником у мовній справі виступала Дніпропетровська обласна прокуратура, яка вимагала визнати протиправним і недійсним рішення Дніпропетровської обласної ради "Про підтримку мовної політики в Україні "№333-14 / VI від 17.08.2012 року, у частині надання російській мові статусу регіональної. Саме завдяки цьому статусу, на Дніпропетровщині було припустимо вести російською судочинство, телерадіомовлення чи дублювати офіційні документи.

Скасування рішення Дніпропетровської ОДА зумовлене невідповідністю до прийнятого у  2019 році закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" в частині робочої мови органів державної влади та місцевого самоврядування.

Зазначимо, що за мовною складовою, за даними Всеукраїнського перепису населення України російську мову рідною назвали 14,8% людей, в той час я в Україні тоді проживали 17,3% етнічних росіян.

Раніше "Коментарі"повідомляли, що у березні 2021 року тодішній міністр внутрішніх справ України наголошував на тому, що в Україні надважливо вести чітку проукраїнську пропаганду, при чому не тільки українською, а й російською мовами. Сам Арсен Аваков неодноразово заявляв про те, що є російськомовним українським націоналістом, але визнає лише одну державну мову – українську, як мову незалежної суверенної держави.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини