Головна Новини Політика внутрішня політика Протести ФОП і реакція влади: що чекає на підприємців
commentss НОВИНИ Всі новини

Протести ФОП і реакція влади: що чекає на підприємців

Чи піде влада назустріч українським підприємцям і чого чекати від подібного протистояння - своєю думкою поділилися експерти

21 грудня 2020, 11:08
Поділіться публікацією:

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак провів нараду з представниками малого бізнесу щодо створення Координаційної ради, який повинен розробити законодавчі зміни щодо комплексного вирішення проблем малого та мікробізнесу. Про те, чому подібні кроки не робилися раніше і які перспективи переговорів між бізнесом і владою розповіли українські експерти.

Протести ФОП і реакція влади: що чекає на підприємців

"Якби влада хотіла вирішити питання — вже вирішила б"

Економіст, кандидат наук з держуправління, співорганізатор всеукраїнського руху # saveФОП Сергій Доротич зазначає: "Дійсно, в режимі он-лайн відбулася селекторна нарада, я був його учасником. Ті, кого запросили, повинні були виходити на зв'язок з будівель ОДА. Один з наших представників терміново їхав на швидкісному експресі до Львова, щоб вийти на зв'язок звідти. Але слова йому так і не дали. Я виходив на зв'язок з будівлі Київської облдержадміністрації ... "

Співорганізатор # saveФОП дивується: навіщо потрібно було понад рік кошмарити мікробізнес, щоб тільки після того, як підприємці спробували встановити намети на Майдані Незалежності, після зіткнень з силовиками (причому ФОПи просто домагаються права на працю), піти на переговори...

"Так звана" дискусія "почалася лише тоді, коли представники малого та середнього бізнесу (МСБ) вже встали на диби. Проти фіскалізації (введення касових апаратів і так далі), проти локдауна, проти фактичної заборони права на роботу. За збереження спрощеної системи оподаткування та права на працю, — підкреслює Сергій Доротич. — Що ми спершу отримали у відповідь на свої законні вимоги? Кийками по обличчях, по ребрах. І наступні розповіді про те, як ФОПи (серед яких було чимало жінок, а протест — абсолютно мирний) нібито побили 40 силовиків, які були в повній амуніції. І  замовчування того факту, що близько 70 підприємців — учасників протесту отримали різноманітні ушкодження. Від синців і вибитих пальців до вибитих очей і переламаних ребер".

Сергій Доротич вважає навряд чи випадковим, що в момент цієї наради Зеленський і його дружина відкривали ковзанку на Банковій.

"Схоже, просто боялися, що підприємці своїми протестами зіпсують свято ... Адже все активісти були запрошені в різні ОДА. На Майдані залишився лише наш форпост, — пояснює він. — Само нарада була вкрай дивним. Ні порядку денного, ні списку учасників, ні чітких планів "на потім". Відкрив нараду голова ОП Єрмак, був також перший заступник міністра економіки. Слово надали п'яти представникам бізнесу та громадським активістам. Причому лише я, за логікою влади в цілому і Гетманцева (Данило Гетманцев — нардеп з фракції "Слуга народу", голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, один із завзятих поборників тотальної фіскалізації — прим. ред.), був представником "неконструктивної" частини ФОП. Оскільки стою зараз на Майдані...". 

За словами Сергія Доротича, як "конструктивні" виступали ФОПи і громадські працівники, що фактично підтримують дії влади.

"У тому числі Ксенія Ляпіна, яка перебувала в Офісі президента і говорила про якийсь новий компромісний законопроект. У той час, як вже є запропоновані нами та зареєстровані в профільному комітеті, — зазначає співорганізатор # saveФОП. — З моєї точки зору, влада зайнялася заговорюванням проблем і затягуванням вирішення питання. Ми продовжуємо мерзнути на Майдані. А нам пропонують почати обговорення якогось нового законопроекту ... Хоч наші позиції, наші напрацювання давно відомі. Ніяких реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для мікробізнесу, право на працю під час локдауна ... Я вкрай скептично ставлюся до такого роду "діалогу", який намагаються продемонструвати зараз. Якби влада реально хотіла вирішити питання — вже вирішила б..."

"Необхідно видалити з діалогу політичну складову"

Старший аналітик з податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин вважає, що подібних кроків не робилося раніше, тому що у чинного істеблішменту немає візії, немає ідеології.

"Згадайте відмову від лібертаріанства і перехід на малозрозумілий центризм, — зазначає аналітик. — У них немає навіть середньостроковій стратегії (а ті, що є, не виконуються). Лише — реакції на поточні події та подразники. Десь розвалилося — відбудуємо, десь страйкують — домовимося. Погана політика в самому слабкому її виконанні ".

Мітинги і бунти в воюючої країні річ небезпечна, підкреслює В'ячеслав Черкашин. На його думку, вкрай необхідно всім зробити крок назад, усунувши з діалогу політичну складову, і знайти прийнятне для всіх рішення.

"Очевидною на сьогодні відповіддю виглядає — залишити незмінним статус кво в питанні фіскалізації розрахунків хоча б до кінця виходу країни з економічної кризи (а це не раніше 2023-2024 року) як це роблять багато країн (наприклад Чехія або В'єтнам). А за цей час напрацювати розумну альтернативу", — упевнений експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", в столиці проходять акції протесту підприємців та представників бізнесу. Бізнес бастував проти заборони на підприємницьку діяльність під час жорсткого карантину, який українська влада планує вводити після різдвяних свят. Представники ФОПів спочатку страйкували біля стін Парламенту, потім біля Офісу президента.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

бандерівець

21 грудня 2020, 12:25

а нагадати цьому Дрочотичу, як воно це зеблятство підтримувало в 2019-му???? наголосувало-ЖРИ ПАСКУДА!!!!!


Новини