Головна Новини Політика внутрішня політика Продаж "Північного потоку-2": наскільки це рішення важливе для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Продаж "Північного потоку-2": наскільки це рішення важливе для України

15 травня 2020 року федеральне мережеве агентство ФРН відмовило у звільненні "Північного потоку-2" від правил газової директиви ЄС

28 серпня 2021, 16:39
Поділіться публікацією:

В ЄС не виключають, що після відповідного рішення суду Дюссельдорфа дочірньої компанії "Газпрому" Nord Stream 2 AG доведеться продати "Північний потік-2" (СП-2), щоб привести його у відповідність з нормами газової директиви. Наскільки це рішення важливе для України? Що слід зробити нашій країні в ракурсі ситуації з СП-2? На ці питання експерти постаралися відповісти виданню "Коментарі-Україна".

Продаж "Північного потоку-2": наскільки це рішення важливе для України

Північний потік -2 (фото з відкритих джерел)

Політичний експерт Сергій Таран зазначає: "Рішення суду про те, що СП-2 буде підкорятися європейським законам і частина труби Росія повинна комусь продати, це, звичайно, добре. Відкриваються можливості, в тому числі для участі України в покупці частини СП-2, щоб мати свій вплив на його функціонування. Та й взагалі можна говорити про багато речей, які дозволять частково компенсувати втрати нашої країни від запуску "Північного потоку-2". Але я поки не чую, щоб хтось із української влади активно ставив ці питання перед західними партнерами ".

На думку експерта, Україні, з огляду на, що СП-2, схоже, став реальністю, потрібно ставити питання про компенсацію в сфері безпеки.

"Головна тема — не стільки економіка, скільки безпеку. Адже СП-2 — це реальна загроза безпеці країни, з огляду на фактор російської агресії. А тому під час прийдешньої зустрічі Зеленського з Байденом важливо, щоб ми піднімали питання про перспективу отримання Україною ПДЧ в НАТО. А перед Німеччиною — про лобіювання рішення щодо вступу України в Євросоюз. Причому говорити потрібно про конкретні дати, — підкреслює Сергій Таран. — Також слід піднімати питання експлуатації української газотранспортної системи західними компаніями, щоб була гарантія, що ГТС буде працювати. І, підкреслюю, економіка тут відіграє другорядну роль, а головне — безпека ".

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук вважає, то основна проблема СП-2 — не в тому, хто формальний власник.

"Росія цілеспрямовано хоче залишити Україну без транзиту. Почала вона це здійснювати ще на початку 2000-х. Газова війна 2008-2009 рр була фактичною змовою Тимошенко і Путіна. І для Путіна тут було головним — примусити Європу будувати обвідні газопроводи навколо України. Це було складовою підготовки військової агресії проти України. Звичайно, тут були і заробітки певних осіб, пов'язаних з Путіним. Але це вторинне в порівнянні з бажанням побудувати газопроводи в обвід України, позбавивши нашу країну транзиту ", — пояснює експерт.

За його словами, якщо навіть припустити, що газопровід хтось купить (хоч навряд чи), це навряд чи змусить РФ транспортувати газ територією України.

"Лише сильна політична воля країн ЄС і США може примусити Росію до цього. Що стосується України, то їй слід знову і знову піднімати тему необхідності перенесення точок прийому газу з західних на східні кордони нашої країни. Це може змусити РФ поставляти газ на кордон з Україною, а західні компанії будуть замовляти послуги з його транспортування. Але я впевнений, що Росія буде робити все, щоб цього не було, — підкреслює Борис Кушнірук. — Що стосується СП-2, то хто б не був формальним власником, по ньому все одно будуть пускати газ, який міг би йти територією України ".

Експерт вважає, що є моменти, які Україна повинна постійно пояснювати нашим західним партнерам, аргументуючи небезпеку "Північного потоку-2".

"По-перше, ми позбавляємося транзитних доходів. І суми там суттєві. Друга складова — збільшується ризик військової агресії з боку РФ. Третя — інтереси ЄС теж страждають, — пояснює Борис Кушнірук. — Наша ГТС, побудована ще за часів СРСР, працювала в такий спосіб. Влітку ми частину газу закачували в підземні газові сховища (ПГС) для власних потреб. Іноді і сам Газпром тримав там свої певні запаси. А взимку значна частина газу, який йшов територією України, відбиралася і прямувала на схід і південь нашої країни. А той, що був у ПГС на заході нашої країни, піднімався і йшов в ЄС. Якщо ж Україну позбавлять транзиту, то Європа фактично втратить українські ПГС (а вони складають 20% від європейських потужностей газосховищ). Адже нам доведеться використовувати їх для власних потреб. Тобто, РФ вбиває не тільки транзит по території України, а й можливості по заощадженню газу. А це вже б'є по інтересах ЄС, тому що наших ПСГ є суттєвою складовою енергетичною безпекою самої Європи. І на цьому Україна може і повинна грати в контексті пояснення західним партнерам небезпеки СП-2 ".

Раніше видання "Коментарі" писало, що в Україні вирішили боротися з "Північним потоком-2".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

koss

28 серпня 2021, 21:38

Размер имеет значение. Увеличить член теперь можно и без операции, я сам в этом убедился. как это сделать смотри здесь ----- https://s4.lv/extra


Новини