Головна Новини Політика внутрішня політика Президентський і партійний рейтинг: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Президентський і партійний рейтинг: що кажуть експерти

Опитування було проведено 27 травня-1 червня 2021 року методом телефонного інтерв'ю

8 червня 2021, 21:49
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський майже удвічі випереджає в електоральному рейтингу найближчого суперника, п'ятого президента Петра Порошенка. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Президентський і партійний рейтинг: що кажуть експерти

Опитування КМІС. Колаж: "Коментарі"/ Д. Романюк

Президентський рейтинг, партійний, а також скільки українців підтримує похід Зеленського на другий термін. Експерти проаналізували для "Коментарів" наведені дані.

"Практично будь-який президент починає у нас із відносно великим запасом довіри"

Політичного експерта, засновника соціологічної компанії Active Group Андрія Єременка здивувало, що в новому президентському рейтингу лідер ОПЗЖ Юрій Бойко йде лише п'ятим (9,2%), поступаючись четвертій позиції, яку зайняв лідер партії "Сила і честь" Ігор Смешко (9,5%).

"Втім, тут все в межах статпохибки, тому претензій пред'являти не можна, — вважає експерт. — Першим передбачувано йде Володимир Зеленський (27,3%), далі — не менш передбачувано — Петро Порошенко (14,6%), який чимало виявляє активності останнім часом. Замикає трійку лідерів Юлія Тимошенко (11,9%).
Тріо лідируючих партій виглядає трохи інакше: "Слуга народу" (17,7%), "Європейська солідарність" (15,4%), ОПЗЖ (14,7%). Але в такому порядку вони тримаються досить давно. Тому нічого принципово не змінилося. "Батьківщина" трохи "підросла", підпирає з 13,9%. Тут Тимошенко — молодець, добре розкручує тему з референдумом і землею".

На думку Андрія Єременка, те, що Зеленського не хочуть бачити на другий термін президентом 54,5% опитаних — звичайна для України історія.

"Практично будь-який президент починає у нас із відносно великим запасом довіри, — пояснює експерт. — Навіть той, хто "на тоненького проходив", як Янукович, який ледве випередив Тимошенко. І все одно, були спершу надії. Потім — традиційне розчарування, ну, а далі, пам'ятаємо, що було... З Порошенко та ж історія: надія, розчарування, несприйняття як президента на другий термін.
Зеленський у цьому сенсі повторює той же шлях, що і його попередники. Єдине, що поки йому немає альтернативи. Якщо поставити питання: "За кого проголосуєте у другому турі?", то Зеленський зараз виграє у будь-кого. А ось питання "Чи хочете, щоб Зеленський був президентом ще одну каденцію" — "а ось, не хочу".

Андрій Єременко вважає, що Офісу президента доведеться напружуватися, якщо з'явиться хтось відносно новий, який претендує на перше місце.

"Але поки що такої людини не спостерігається. І в ОП досить ефективно роблять, щоб і не з'явився. Втім, Порошенко теж, як він думав, ефективно робив, щоб не з'явився конкурент. Але йому це не допомогло", — нагадує експерт.

"Висхідну динаміку демонструє експрем'єр Володимир Гройсман"

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак акцентує увагу на тому, що виміри перед стартом політичного літа здебільшого завжди фіксують залишкові тенденції політичної весни і показують її підсумки. А їх, на думку експерта, кілька.

"Утримання рейтингової першості Зеленським на тлі відсутності можливостей для електорального зростання з боку найближчих конкурентів (Порошенка, Тимошенко, Бойка). Безумовно, вихід будь-якого з цієї трійки створює зручний сценарій для перемоги Зеленського в другому турі. Але є ще пару факторів, які утримують лідерський потенціал президента: масштабне інфраструктурне оновлення країни, цифровізация, деолігархізація", — зазначає експерт.

За словами Олега Постернака, для виборця важливо особисто відчути ті зручності та новації, які реалізуються владою. Комфорт і якісне середовище проживання цілком могли б стати національною ідеєю.

"Також варто зазначити про "повзуче" скорочення електорального ресурсу ОПЗЖ, що стало результатом втрати партією медійного потенціалу. Однак місце ОПЗЖ навряд чи "світить" тимчасовим ерзац-проєктам типу партії Бориса Колесникова (бізнесмен і політик, віцепрем'єр і міністр інфраструктури у 2010-2012 роках Борис Колесніков заявив, що незабаром з'явиться нова соціал-консервативна партія, — прим. ред.) в силу їх кадрової слабкості. "Підросли" трохи Ігор Смешко (9,5% у президентському рейтингу) і Євген Мураєв (5,7% у президентському рейтингу), що вказує на початок поки слабких електоральних перетоків у південно-східному поясі", — підкреслює політтехнолог.

Він також звертає увагу на те, що висхідну динаміку демонструє експрем'єр Володимир Гройсман, "Українська стратегія Гройсмана" якого набирає вже 5,8%, забираючи виборця у Порошенка і "Євросолідарності" в центрі і на півночі.

"З практичним втіленням земельної реформи та успішною кампанією по її протидії може бути пов'язаний певний приріст за рахунок сільського виборця у Тимошенко, яка вийшла з позицією референдуму про заборону продажу землі. Але у цього зростання є межа, яка визначається потужним антирейтингом", — резюмує Олег Постернак.

Раніше "Коментарі" повідомляли, скільки українців вважає, що наша країна обов'язково повинна стати членом НАТО. Подробиці — в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

8 червня 2021, 21:18

заказуха

василь

8 червня 2021, 21:02

повна хуйня нікого і нічого ваш чинарик не опережає і якщо не перестане грати варята то вилетитить достроково бо інакше знищить країну і ще одне перестаньте малювати йому липові рейтинги бо в них ніхто не вірить


Новини